Perovskija, ruska kadulja ali sibirska sivka

30 avgusta, 2022
0
0

Na Zahod se je razširila šele v 90. letih prejšnjega stoletja in ni preveč razširjena, čeprav je zelo nezahtevna za gojenje. Dobro prenaša nizke temperature in nima težav z boleznimi in škodljivci. Največkrat jo zasledimo v večjih javnih nasadih na severozahodnem delu Evrope, v Angliji, na Škotskem, Franciji …

Najbolj poznana vrsta je Perovskia atriplicifolija in njeni kultivarji P. atriplicifolija ‘Blue spire’, ‘Little spire’ in ‘Login’. Imenujejo jo tudi sibirska sivka zaradi eteričnega olja, katerega vonj spominja na sivko.

 

Listopadni grm

V naravi je to listopadni grm, visok do 120 centimetrov in pri tleh olesenel. Grm je širok 60 centimetrov in več. Vsako pomlad požene iz olesenele baze nove poganjke, ki so zelnati, krasijo jih globoko narezani, sivo zeleni lističi.

Rastlina cveti od julija do sredine jeseni v barvi sivke. Cvetovi so drobni in latasto razporejeni približno 30 centimetrov po dolžini stebla. Najbolje uspeva na suhih, slabo do srednje bogatih tleh. Kislost tal za perovskijo ni pomembna; uspeva v kislih, bazičnih in nevtralnih tleh.

Za lepo rast in obilno cvetenje je pomembno, da rastlino pravilno režemo. Če jo režemo prekmalu in premočno, lahko propade, režemo jo spomladi. Najbolje je, če jo režemo tik, preden poženejo prvi lističi.

 

Drobni cvetovi tudi še jeseni

Ker je rastlina precej velika, za manjše vrtove priporočamo kultivar ‘Little spire’, ki zraste 60 do 90 centimetrov visoko in je tudi bolj kompaktne rasti. V naših vrtnarijah ni veliko izbire, v tujih pa najdete tudi križance med P. atriplicifolia in P. abrotanoides. Če se odločite za to rastlino, vas bo njeno drobno modro ali modro sivo cvetje razveseljevalo kar tri mesece, po cvetenju pa bo jeseni in pozimi tudi lepa strukturna rastlina.

Čudovita je, če jo zasadimo v skupino, še posebej pride do izraza v večernih urah, saj kar žari v svoji modrini. Še lepša je v kombinaciji z drugimi rastlinami, denimo s sivko, mačjo meto, geranijami, koromačem, krvomočnicami, travami. Lahko se poigramo z barvami in jo kombiniramo z rumenocvetnimi, belocvetnimi rastlinami. Izbire je veliko.

Rastlino razmnožujemo s semeni, poleti pa s potaknjenci.

Oznake