Vodna telesa tudi za majhne vrtove

30 avgusta, 2022
0
0

Pogosto mislimo, da so vodni motivi rezervirani le za velike vrtove, ampak temu ni tako. Tudi na majhni površini lahko naredite zanimiv vodni vrt

Voda ni samo idealen življenjski prostor za zanimive rastline, kot so lokvanji, perunike, navadna krvenka in mrzličnik, temveč privablja tudi neštete živali. Tu se dobro počutijo kačji pastirji, vodni drsalci, pupki, ptice in druge živali, ki obiskovalca vabijo k opazovanju in preučevanju. Če je ribnik prevelik za naš vrt, lahko naredite napajališče za ptice, vodnjak ali majhen ribnik. Tako na preprost način dosežete prijetno vzdušje v svojem zelenem kraljestvu in naredite prostore, na katerih si lahko najbolje oddahnete po stresnem dnevu. Voda, vir življenja, daje vašemu vrtu življenje, razširja čarobno, sproščujoče delovanje in najgloblje razveseli dušo.

 

Najprimernejši prostor

Sprehodite se po vrtu in izberite primeren prostor. A ribnik je primerno najnižje ležišče območja vrta ali del poleg vašega prostora za počitek, vodnjak pa lahko naredite ob hišnem ali vrtnem zidu.

Za skoraj vsak vrt je ribnik, pa če je še tako majhen, velika obogatitev. Vodna površina poživi vrt, ne glede na to, ali gre za naravno urejen ribnik, majhno močvirsko gredo, kupljeno korito ali večji del vrta z majhnim potočkom in slapom, v katerem je tudi igralni prostor za otroke. S sodobnimi materiali, ki so na prodaj v vsaki bolje založeni vrtni trgovini, je izdelava ribnika preprosta.

Pri načrtovanju svojega miniribnika upoštevajte naslednje:

–          Izberite prostor, kjer boste svoj mali ribnik lahko opazovali in nadzirali. Voda leži vedno na najnižji točki v pokrajini, zato bi bilo nevarno, če bi se morali k ribniku vzpenjati.

–          Razmislite o možnosti za sedenje v bližini ribnika.

–          Izberite sončen prostor, še posebno, če si želite imeti cvetoče lokvanje. Pri tem upoštevajte senco, ki jo mečejo drevesa, grmi in stavbe.

–          V bližini ribnika naj ne bo dreves ali večjih grmov, saj lahko s svojim listjem negativno vplivajo na kakovost vode.

–          Tudi majhen ribnik naj bo globok vsaj 80 centimetrov, ni pa treba, da je globlji od enega metra.

–          Bodite zelo skrbni pri izdelavi obrežja. V najugodnejših razmerah naj bo obrežje na zadnji strani ribnika široko 1 do 2 metra. Na sprednji strani zadošča 50 centimetrov. Na tem obrežnem delu, dopolnjenem z okrasnimi kamni in koreninami, rastejo močvirske in vodoljubne rastline, kot so vodna perunika (Iris pseudacorus) ali močvirska kalužnica (Caltha palustris).

–          Pri ribniku iz folije morate namestiti kapilarno pregrado, saj bo brez te voda neprestano prehajala iz ribnika v okoliško prst.

–          Vnaprej razmislite, kaj boste storili z izkopanim materialom. Ne podcenjujte količine prsti, ki jo izkopljemo pri pripravi terena celo za majhen ribnik. Morda lahko prst uporabite za izdelavo brežine okoli zadnjega dela ribnika. To bo poudarilo nizko lego vašega ribnika.

 

Posebnosti majhnega ribnika

V mahnem ribniku vladajo posebne razmere, saj zaradi njegove majhnosti ne zmanjkuje samo prostora za rastline. Težave lahko povzroča majhna prostornina, ker se voda hitro segreje in prav tako hitro ohladi. S temi temperaturnimi nihanji se morajo spopadati rastline, ki ste jih izbrali.

Za izdelavo ribnika lahko uporabite že narejen majhen bazen okrogle, kvadratne ali pravokotne oblike, prav tako tudi čeber ali korito iz plastike ali kamna. Tudi s folijo prevlečen lesen čeber, prepolovljen sod od vina ali pa vedro so lahko primerna posoda za majhen vodni vrt.

 

Pri načrtovanju in izdelavi majhnega ribnika upoštevajte naslednje:

–          Posadite samo lokvanje in druge vodne rastline, ki imajo šibko rast. Rastline z močno rastjo že prvo leto prerastejo vodo in jih je treba deliti.

–          S kamni naredite v ribniku dve različni globini. Tako boste lahko močvirskim rastlinam zagotovili ustreznejše razmere v plitvejši vodi, kot jo potrebujejo na primer lokvanji.

–          Izberite sončen, zaveten prostor. Tam lahko svoj miniribnik postavite prosto na površino ali pa ga vkopljete v tla.

–          Razmislite o zadostni zimski zaščiti, posebno če ste izbrali rastline, ki niso zimsko trdne.

  

Katere ribe so primerne

Če bi radi v ribnik naselili ribe, vnaprej razmislite, katere vrste boste kupili. Zlate ribice so v majhnih ribnikih problematične, ker se hitro razmnožujejo in vodo močno onesnažijo z iztrebki. Primernejše so vrste, ki se ne razmnožujejo, na primer jez (rad plava na vodni gladini) ali pa domorodni pezdirek, ki za razmnoževanje potrebuje školjko brezzobko ali potočnega škržka.

Če želite na vrtu imeti pupke, krastače in žabe, se je najbolje povsem odpovedati ribam. Te se namreč rade hranijo z njihovim mrestom in paglavci.

 

Napajalniki za ptice

Voda je za ptice vse leto prav tako pomembna kot hrana. Da bi ptice prišle do vode, morajo včasih preleteti resnično velike razdalje. To je zadosten razlog, da na svojem vrtu naredite napajališče za ptice, kamor bodo škorci, vrabci, kosi, plavčki, zelenci, ščinkavci in stržki redno prihajali pit, poleti pa se bodo tam tudi kopali.

Za napajališče izberite plitvo posodo z rahlo poševnimi stranicami in hrapavo površino, v kateri bo voda globoka približno pet do osem centimetrov. Majhen otoček sredi posode naredi vašo napajalnico še privlačnejšo za vaše pernate prijatelje.

V trgovinah lahko izbirate med različnimi modeli. Brez težav pa boste tudi doma našli primerno posodo, denimo kakšen star okrasni krožnik ali pa podstavek za rastline, v katerem naredite otoček, tako da vanj položite nekaj kamnov. Napajališče za ptice postavite na odprt prostor, kjer ptice brez težav opazijo, kdo se približuje, na primer mačka, ki se je ravnokar še skrivala v gostem grmičevju. Ugodno je, če v bližini stoji drevo, na katerem si ptice lahko sušijo in čistijo perje.

Marjeta Hrovatin

 

Oznake