Rezervacija za vrt

25 avgusta, 2022
0
0

Čeprav ima rastlina dolgo zgodovino, ni nikoli zamrlo zanimanje zanjo. Danes je nostalgija celo modna, vračamo se h koreninam in ena od simbolov vrtnarskih nostalgij je prav ta rastlina. S svojo robustno postavo kljubuje vremenskim neprilikam, z barvitimi cvetovi pa vrt izjemno poživi.

 

Iz toplih krajev

Rod Zinnie obsega 15 vrst in se imenuje po profesorju medicine in botanike Gottfreidu Zinnu, ki je živel sredi 18. stoletja – v času, ko so v Evropo prišle prve cinije.

Lepa cinija (Zinnia elegans) je enoletnica iz Mehike, kjer razvije do meter visoke šope. Barvna lestvica cvetnih koškov je zelo pestra, prav tako izbor sort.

Ozkolistna cinija (Zinnia angustifolia) divje raste v Arizoni in Mehiki. Žlahtnitelji so iz te vrste vzgojili le nekaj dobrih sort. Vse imajo ozke, črtalaste liste, do pol metra visoke grmičke pas krasijo beli, rumeni ali oranžni cvetni koški.

 

Za rezano cvetje

Cinije so vsesplošno cenjene zaradi rezanega cvetja. Cvetove režemo, ko so koški povsem odprti, sicer se hitro povesijo, v vazi zdržijo sedem do deset dni.

Sejemo jih aprila v setvene zabojčke ali toplo gredo. Mlade rastline ne smejo biti nikoli premočno zalite, sicer se pojavijo glivična obolenja – padavica sadik ali »črna noga«. Tudi koreninska gniloba ni redek pojav.

 

Mesto sajenja

Cinije sadimo na prosto, ko mine nevarnost slane, saj so zanjo zelo občutljive. Nizke sorte vse pogosteje kombiniramo z ostalim okenskim in balkonskim cvetjem. Visoke sorte najdejo svoje mesto na cvetličnih gredicah ob zelenjavnih vrtovih, saj jih največkrat posadimo zaradi rezanega cvetja.

 

Oskrba

Ko cinije prebrodijo težko začetno obdobje, na vroči legi kot nezahtevne enoletnice žarijo do pozne jeseni.

V deževnih letih je pogosta bolezen listna pegavost, od škodljivcev pa največ škode naredijo polži, ki jim cinije zelo teknejo.  Rastline cvetijo do prve slane, če sproti odstranjujemo odcvetela cvetna stebla.

Cinije so bile 250 let, odkar so prišle v Evropo, namenjene sajenju na gredice. Zanimanje za kompaktno rastoče ozkolistne cinije se je povečalo pozneje, ko so na trg prišle nove sorte z oranžno, rumeno, belo in rožnato obarvanimi cvetnimi koški. S tem so se ciniji odprla nova obzorja in danes ima lepotica priznano mesto med okrasnimi enoletnicami. 

 

Oznake