Moj dom je polžja hišica

10 avgusta, 2022
0
0

Njegova posebnost pa ni samo velikost, ampak tudi kemijska sestava vode, na katero so se prilagodile številne ribe. Kralji tega jezera so nedvomno ostrižniki, od velikih mesojedih grbastoglavih ustonoš (Cyphotilapia frontosa) do ostrižnikov, ki so tako majhni, da se lahko skrijejo v polžjo hišico. O njih bomo govorili v današnjem prispevku. Še prej pa se malo posvetimo edinstveni kemiji vode tega velikega jezera.

pH vrednosti se gibljejo med 8,3 in 9,5, kar pomeni, da je voda na tem območju zelo bazična. KH vrednost se giblje okoli 20°, GH vrednost pa je okoli 12°. Kot vidimo, je voda bogata z minerali, kot so natrij, kalcij, kalij in magnezij, zanimivo pa je, da je KH vrednost višja od GH vrednosti, vsebuje zelo veliko magnezija in natrija ter malo kalcija in kalija, zato ima specifičen okus.

 

Posebna voda

Zakaj je voda v jezeru Tanganjika tako posebna? Odgovor se skriva v sosednjem v jezeru Kiwu, ki se izliva v reko Ruzizi, ta pa se nato izteka v jezero Tanganjika. V jezero Kiwu se namreč redno izliva lava iz dveh delujočih vulkanov, ki sta v njegovi bližini. Ker je lava sestavljena predvsem iz kalcija, kalija, magnezija in natrija, ob stiku z vodo vanjo spusti ogromne količine teh snovi. Kalcij in kalij se oborita zelo hitro, zato večina teh elementov ostane v jezeru Kiwu. Natrij in magnezij pa se oborita počasneje, zato po reki Ruzizi pripotujeta vse do jezera Tanganjika. Večina vode, ki teče po naših vodovodih, ima zelo visoko pH vrednost, ki se lahko primerja s pH vrednostjo iz jezera Tanganjike, toda naša voda vsebuje več kalcija in kalija ter zelo malo magnezija. Prav zato je priporočljivo, da vodo za tanganjiške ribe pripravljamo s pomočjo povratne (reverzne) osmoze ter ustreznimi, ki vsebujejo veliko magnezija in natrija.

 

Ribe iz jezera Tanganjika

Jezero je dom okoli 400 vrstam rib, od tega ostrižniki zajemajo 250 vrst. Največji je orjaški cesarski ostrižnik (Boulengerochromis microlepis), ki doseže do 50 cm. Najmanjši pa je polžarka Lamprologus kungweensis, ki doseže slabe 4 cm. Polžarke so zelo zanimivi ostrižniki, ki jih najdemo izključno v jezeru Tanganjika. Trenutno poznamo okoli 17 vrst, za vse pa je značilno, da na nek način izkoriščajo hišice polža iz rodu Neothauma. Hišice lahko služijo kot gnezdo za mladice ali pa kot zaščita za odrasle ribe, kar pomeni, da se odrasle živali zadržujejo in skrivajo v polžjih hišicah. Gre za zelo zanimivo izkoriščeno ekološko nišo, ki je v jezeru Tanganyika na globini okoli treh metrov, kjer se v plitvine nalagajo ogromne količine praznih hišk. Te hiške so kot vir skrivališč kmalu začele izkoriščati številne vrste polžark, med njimi tudi vrsta Neolamprologus multifasciatus.

To so zelo zanimive ribe s posebnim karakterjem. V akvariju so radovedne, a hkrati previdne, zanimive so predvsem zato, ker nenehno urejajo ter pospravljajo polžje hiške. Samci so veliko večji od samic in včasih jih lahko opazimo, kako zagrabijo polžjo hiško s samico in jo prestavijo na bolj ugodno mesto. V naravi si tako samci kradejo samice ter s tem povečujejo svojo kolonijo. Kolonija včasih šteje več kot 300 živali in ima zelo strogo hierarhijo, katere vrh predstavljajo samec in starejše samice. Samec običajno doseže dolžino telesa do 5 cm, samica pa le dobra 2 cm. Samčka spoznamo po plavutih, ki so rahlo rumenkasto obarvane, oči pa so pri obeh spolih izrazito modre.

Ureditev akvarija

Za vrsto je značilno, da prebiva in se razmnožuje v praznih polžjih hišicah. Ker je izvoz hišk polža Neothauma prepovedan zaradi parazita Schistosomes, ki pri ljudeh povzroča polžjo mrzlico, v domačih akvarijih uporabimo kar hišice velikih gozdnih in vrtnih polžev. Akvarij naj ima volumen vsaj 100 litrov, vanj pa nasujemo debelo plast drobnega kremenovega peska. Za dekoracijo uporabimo grobo kamenje, koreninam in rastlinam pa se v teh postavitvah izogibamo. Ne pozabimo, kralji v tem akvariju so ostrižniki in prazne polžje hišice. Ker v akvariju ni rastlin, moramo poskrbeti za redne menjave vode ter velike biološko stabilne filtre. Pri čiščenju peska moramo biti previdni, saj se ribice zelo hitro razmnožujejo, mladice pa se najraje zadržujejo v bližini polžjih hišk. Pri postavljanju akvarija za te prikupne ribe se pogosto vprašamo, koliko praznih polžjih hišic potrebujejo. Odgovor je čim več, kljub temu pa je minimalno število 3 hišice na ribo. Tako bomo omogočili izbiro ter iz rib izvabili značilno obnašanje, zaradi katerega so tako priljubljene.

 

Oznake