Poletne setve in sajenja

3 avgusta, 2022
0
0

V tem času pridelujemo zelenjadnice, ki imajo rade vse krajši poletni dan, nekoliko nižje poletne temperature, bolj sveže noči in jutra. Zato moramo še sredi poletja resno načrtovati, kdaj, kje in katere vrste zelenjave bomo pridelovali, da bomo tudi jeseni in do zime imeli na voljo čim več raznolike zelenjave. 

 

Brez praznih mest na gredah

Prazna mesta na gredah sproti zapolnimo z novimi vrstami zelenjave. Za to potrebujemo kakovostne sadike s koreninsko grudo ali sejemo seme neposredno v gredo. Ko poleti poberemo solato, grah, zgodnje kapusnice, zgodnji krompir, nizek fižol in podobno, ne odlašajmo predolgo s ponovnim sajenjem, saj vsak zamujen dan poleti pomeni zamujen teden pri jesenskem pridelku. S pravočasnim sajenjem izkoristimo tople poletne dni in noči, topel poletni dež in ogreta vrtna tla.

 

Zelenjava za ta čas

Izbor zelenjave za sajenje v drugi polovici poletja je širok. Odvisen je tudi od tega, kje v Sloveniji pridelujemo, ali smo bliže morju ali živimo bolj v hribovskem svetu, ali pridelujemo na prostem, imamo možnost pridelave v rastlinjaku, topli gredi. Med solatnicami so primerni radič, endivija in tudi poletne sorte glavnate solate. Kmalu bo tudi čas za setev ali sajenje motovilca, zimskega portulaka in rukole, tudi solato berivko še lahko sejemo. Če za večino naštetih solatnic pridelate še sadike s koreninsko grudo, lahko čas zasnove posevkov solatnic tudi zamaknete v kasnejši čas, bolj v september ali še kasneje.

V skupini kapusnic izbiramo med mnogimi vrstami, poleg poznih sort belega sadimo tudi rdeče zelje. Sajenje rdečega zelja natančno načrtujemo, da bo nared za spravilo pred martinovim v začetku novembra. Zato izbirajte sorte, ki bodo zeljno glavo rdečih sort oblikovale v največ treh mesecih. Sadimo tudi še belo zelje bolj zgodnjih sort (od 60 do največ 80 dnevne sorte). Ne pozabite na cvetačo in brokoli, tudi kolerabice, ki kljub krajšim dnem zelo hitro oblikujejo odebeljeno steblo. Ponovno nastopi tudi čas za setev in pridelavo mesečne redkvice. Za pridelavo korena med kapusnicami začnemo s pridelavo bele ali strniščne repe, ki jo jeseni kisamo, ter pridelavo črne redkve in rumene kolerabe (kavla). Vse omenjene korenovke iz družine kapusnic se zelo dobro skladiščijo. Sadike kolerabe in črne redkve lahko sadimo še vse do polovice septembra in bodo sicer pozno v oktobru ali novembru primerne za spravilo za zimski čas.

Med stročnicami ni več veliko izbire in časa. Pozne setve graha niso najbolj uspešne, saj grah pozno poleti slabo cveti in obrodi manj strokov. Za setev zrn fižola na stalno mesto ob koncu julija in v avgustu vsaj na prosto ni več dovolj časa. Nekaj več možnosti imamo z zasnovo posevka s pomočjo dobro in pravočasno vzgojenih sadik nizkega fižola ali s pridelavo v rastlinjaku, kjer bomo lahko v obeh primerih še zgodaj jeseni pridelali mlade stroke ali vsaj iz stročja izluščili voščeno zrelo zrno.

Pozno poleti lahko sadimo še čebulnice, in sicer jesenske ali zimske sorte pora, sejemo semena čebule za mlado čebulo, nekateri v tem času sadijo šalotko za mlade rastline, ki so dobro nadomestilo za mlado čebulo. Čas je za špinačo, tako na prostem kot v rastlinjaku, kjer si lahko s terminskimi setvami do pozne jeseni omogočimo pridelavo in spravilo špinače do naslednje pomladi. Spretni vrtnarji boste našli še kakšno zelenjadnico.

Pridelovalci v primorskem delu Slovenije v tem času sadijo sladki komarček, katalonski radič, tradicionalno cikorijo in podobno, saj lahko zaradi milega podnebja pridelujejo vse leto.

 

Pozorno izbirajte sorte

Ne sejte sort, primernih za zgodnjo pomlad in zgodnje poletje. V tem delu leta nastopi čas za pridelavo pozno poletnih in tudi že jesenskih, mnogokrat tudi že (pre)zimnih sort zelenjadnic. Pri nakupu in izbiri sort bodite zato zelo pozorni. Lahko se zgodi, da v hladnem in kratkem dnevu spomladanska sorta ne bo zrasla dovolj dobro in boste nezadovoljni. Pogosto se dogaja, da do začetka setev pozno poletnih in jesenskih zelenjadnic v mnogih prodajalnah zmanjka semen primernih sort.

Upoštevajte torej, da sorte za pozno poletno ali jesensko zelenjavo sejemo sredi poletja, julija in v začetku avgusta. Ni dobro, da zamujamo, saj s tem zamikamo tudi čas za spravilo. Zato ne puščajte praznih gred in gredic več kot kakšen da, namesto da raste plevel, zasnujte poletne posevke zelenjave, da boste v jesenskem vrtu tudi uživali v svežih in lastno pridelani zelenjavi. Poletne nasade zelenjave je potrebno redno namakati, okopavati in dognojevati – tudi foliarno. Za to uporabimo tudi sredstva iz navadnega gabeza ali koprive  ali gnojila z aminokislinami, algami in drugimi izvlečki rastlin.

Igor Škerbot