Žar poznega poletja

3 avgusta, 2022
0
0

Mogoče se zaradi imena še ni toliko uveljavila med ljubitelji trajnic, saj jo v vrtovih vidimo le poredko, kljub temu, da je krokozmija ena izmed lepših trajnic poznega poletja. Rastlina izvira iz Južne Afrike in je nepogrešljiva trajnica za vrtno gredo.

Krokozmije so trajnice, ki poživijo pozno poletne dneve. Cveteti začnejo v sredini ali proti koncu avgusta. Na prvi pogled cvetovi in listi nekoliko spominjajo na frezije ali gladiole, po daljšem opazovanju pa ugotovimo, da so krokozmije prav posebne trajnice.

Krokozmije cvetijo dolgo časa, posamezni cvetovi se pojavijo tudi še novembra. Cvetovi so nanizani v socvetjih na koncu stebel in so zelo živahnih barv – rdeči, rumeni in oranžni. Sorta z oranžnimi cvetovi je najbolj pogosta, najbolj trpežna in se najhitreje širi. Po cvetenju se iz cvetov razvijejo okrogli plodovi, ki so nenadomestljivi v jesenskih šopkih. Lepi so tudi listi, ki so suličasti in nekoliko spominjajo na liste sibirskih perunik (Iris sibirica) in okrasnih trav. Krokozmije v višino zrastejo od 70 do 120 cm.

 

TRAJNICA S ČEBULASTIMI GOMOLJI

Krokozmije imajo podzemne čebulaste gomolje. Včasih so mislili, da je potrebno gomolje jeseni pobrati iz zemlje, vendar to pri prezimno trdnih sortah ni potrebno. Zaradi čebulastih gomoljev lahko krokozmije prodajajo tudi v vrečkah, a so gojene v lončkih vsekakor bolj zanesljive in trpežne. Kupljene v vrečki je treba posaditi aprila skupaj z dalijami, kanami in drugimi, glede na gojitev podobnimi rastlinami. Gojene v lončkih pa lahko posadimo kadarkoli v letu.

 

LUCIFER ŽARI V VRTU

Krokozmije sadimo v dobro vrtno zemljo na sončno gredo skupaj z ostalimi bogato cvetočimi trajnicami. Zemlja mora biti ravno prav vlažna. V suhi zemlji v bližini kakšnega zidu ne bodo lepo uspevale. Ravno tako se moramo izogibati težkim tlom, ki vsebujejo veliko ilovice. Voda pozimi ne sme zastajati. Če je v tleh veliko ilovice, lahko gomolji pozimi zgnijejo. Sadimo jih lahko tudi v polsenčne lege, kjer bodo lepo cvetele v družbi  hortenzij. Rastline sadimo 25 do 30 cm narazen.

Ko se rastlina sčasoma nekoliko razraste, so njeni listi, ki se v vetru gibljejo podobno kot listi okrasnih trav in sibirskih perunik in cvetovi še posebno lepi. Posebej v pozno popoldanski poletni svetlobi kar zažarijo na gredi. Najintenzivnejšo barvo ima sorta ‘Lucifer’. Je temno rdeča, zraste do 120 cm in na gredi nikoli ne ostane neopažena. Posebno živahna je kombinacija rumenega rmana (Achillea ‘Parker’s Varietat) ali še bolje pa rudbekije (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’) in temno rdeče krokozmije.

 

ČAS ZA DELITEV TRAJNIC

Konec avgusta je čas za delitev bradatih perunik (Iris barbata) in potonik (Paeonia).

V tem času pregledamo tudi vrt in trajnice ter razmislimo, kaj bomo jeseni sadili. September je namreč zelo primeren čas za sajenje trajnic in priporočljivo bi bilo, da bi si vzeli nekoliko časa za razmislek kaj in kje bomo sadili.

Avgusta so trajnice v polnem razcvetu, zato obiski vrtov in vrtnarij v tem mesecu vsekakor ne bi smeli izostati, če si hočemo ogledali razkošje barv in oblik, ki ga nudijo mnogotere trajnice.