Tudi rastline potrebujejo krepčilo

3 avgusta, 2022
0
0

Pripravki za pomoč pri stresu in krepitev so na voljo v trgovinah, lahko pa jih pripravimo tudi sami. Pripravkom za krepitev rastlin lahko rečemo tudi biostimulatorji. Delimo jih na tri skupine, in sicer izvlečke iz morskih alg, aminokisline in izvlečke iz rastlin.

 

Izvlečki iz alg

Alge zelo pozitivno vplivajo na razvoj koreninskega sistema, zato so jih najprej uporabljali kot gnojilo za tla. Pozneje so jih začeli prodajati kot listno gnojilo. Danes jih dobimo tudi kot hladno stiskane alge, ki imajo še večjo življenjsko moč in seveda tudi učinek. Lahko jih uporabljamo kot listno gnojilo, z njimi lahko škropimo, prav tako pa lahko z istim pripravkom tudi zalivamo. Priporočeno je denimo, da po presajanju balkonskega cvetja v prvo vodo za zalivanje dodamo morske alge. Te pomagajo koreninam rastlin, da se hitro razrastejo. V sezoni navadno enkrat na mesec ali pred ob napovedi vročinskega vala vse okrasne rastline zalijemo z algami tako, da gre tekočina tudi po listih. To delamo v najhladnejšem delu dneva, navadno je to zgodaj zjutraj. Takrat, ko zalijemo z algami, ni potrebe še po klasičnem gnojenju. Alge so pomembne tudi takoj po poškodbah zaradi toče, ko so listi že suhi, a čim prej, prav tako pri poškodbah zaradi vetra, škodljivcev. Poškropimo čim prej po nastali škodi. Morske alge hitro zaprejo rane na rastlinah in tako preprečijo vstop v rastline glivicam in drugim boleznim.

 

Aminokislinski pripravki

Aminokislinski pripravki rastlini prihranijo energiji, saj so del beljakovin. Zato ima rastlina več energije za rast in razvoj, predvsem pa pri premagovanju stresa. Uporabljamo jih, kadar želimo pospešiti rast rastlin po stresu ali jih pripraviti na stres. Prav tako jih uporabimo po poškodbah. Da so rastline hitreje opomorejo in nadaljujejo svojo rast.

 

Izvlečki iz rastlin

Izvlečki iz rastlin vsebujejo izvlečke kopriv, vrbovega lubja in sončničnega olja. Uporaba tega pripravka v normalnih vremenskih razmerah dvigne odpornost rastlin, zato je tudi manj potreb po uporabi kemičnih sredstev. Poleti lahko s tem pripravkom pomagamo rastlinam premagovati stres, če tretiramo zelenjavne rastline, pomaga oblikovati več cvetov in plodov. Obstaja tudi izvleček iz ameriškega slamnika. Ta ima velik pomen pri premagovanju stresa zaradi visokih temperatur in suše, pri večjem nastavki cvetov in oblikovanju plodov v takih razmerah. Doma si lahko naredimo podobne pripravke. Protistresno delujeto čaj in pripravek iz cvetov ognjiča in regrata. Pripravek in čaj iz cvetov ognjiča tudi celita rane, ki jih rastlinam povzročijo neprimerno vreme ali škodljivci. Za premagovanje nizkih temperatur pa je primeren pripravek iz nadzemnih delov baldrijana, cveto in listov. Učinkovitost teh pripravkov je veliko večja, če jih uporabljamo teden dni pred stresom in ponovimo tik pred njim. Zato je dobro spremljati vremensko napoved in predvidevati.

Uporaba omenjenih pripravkov je postala stalnica v pridelovanju uporabnih in okrasnih rastlin, zato jih uporabljamo tudi na domačem vrtu. Niso dragi in so dostopni tudi v manjših količinah. Vendar jih je nujno treba pravilno hraniti. Ne puščamo jih v rastlinjakih, na toplem ali svetlem. Ko jih enkrat odpremi, jih čim prej porabimo. Doma narejeni pripravki pa tako nimajo trajne stabilnosti in jih delamo in uporabljamo sproti.

Oznake