Delitev in presajanje bradatih perunik

28 julija, 2022
0
0

Če to opravilo izpustimo, bo cvetenje iz leto v leto šibkejše, cvetov bo manj in bodo manjši, ali pa splog ne bodo več cvetele. Pri nas bradate perunike brez težav prezimijo, propadejo pa lahko, če v zemlji zastaja voda. So namreč rastline, ki dobro uspevajo tam, kjer raste vinska trta.

Perunike brez težav presajamo in množimo z delitvijo korenike. Najprimernejši čas za razmnoževanje z delitvijo je nekaj tednov po končanem cvetenju, odvisno od vrste, torej od julija do srede septembra. V tem času se korenika dobro okrepi. Če s presajanjem predolgo odlašamo, se rizomi do zime ne ukoreninijo dobro. Tako pa se do naslednje pomladi rastline dobro ukoreninijo, lepo obrastejo in tudi cvetijo. Presajanje pozno jeseni se ne obnese najbolje, ker se korenike do zime ne ukoreninijo dobro in v mrzlih zimah slabo prezimijo. Prav tako ni najbolj primerno presajene in razmnoževanje perunik spomladi, saj tisto leto potem cvetijo slabo ali sploh ne cvetijo.

 

Sadimo plitvo

Presajamo v oblačnem vremenu. Liste rastlin skrajšamo na 10 do 15 centimetrov. Podzemni del z vilami ali lopato previdno izkopljemo, odstranimo odvečno zemljo. Koreniko razdelimo z rokami, nožem ali lopato, tako da bo imela vsaka nova rastlina koreniko, ki je velika približno pet do deset centimetrov, ter vršiček z listnimi nastavki. Za delitev uporabimo mlade korenike, stare zavržemo. Zemljo pred sajenjem dobro pripravimo; če je kisla, dodamo apno, dodamo preperel hlevski gnoj ali kompost.

Zdrave korenike s prirezanimi listi posadimo na razdaljo 15 do 30 centimetrov. Niže rastoče sorte sadimo bolj skupaj, visoko rastoče bolj narazen. Sadimo plitvo, korenika mora biti skoraj na površini, koreninice pa naj bodo pokrite z zemljo. Po sajenju temeljito zalijemo, potem jih zalivamo po potrebi. Na novo nasajene perunike naslednje leto po delitvi pognojimo spomladi pred cvetenjem in še enkrat po cvetenju.

Oznake