Soba na prostem

26 julija, 2022
0
0

Žal včasih ne gre drugače zaradi pomanjkanja prostora, pogosto pa smo le brez zamisli, kako urediti svojo sobo na prostem ali pa mali vrt visoko nad tlemi.

 Vaš balkon je lahko uporaben in okrasen, lahko je vaš osebni raj, v katerem pustite svoji domišljiji prosto pot. Naredite svoj balkon lep in pridelke na njem okusne. Vse je odvisno od vas, izberite okrasne in uporabne rastline, ki jih imate radi in jih želite gojiti ter temu prilagodite ureditev.

Lahko da ste visoko nad prometom, pločniki in škodljivci, morda pa niste dovolj oddaljeni od drugih ljudi. Preden se odločite za zaslon ali ograjo, da bi si zagotovili vsaj malo zasebnosti, pomislite, da lahko namesto tega uporabite tudi rastline. Drevo lovorja v loncu, ki ima okroglo oblikovano krošnjo, vas lahko skrije pred radovednimi pogledi sosedov čez vse leto; korito z zimzelenimi rastlinami lahko ustvari gost nizek zaslon, visoka bambus in trava sta zadovoljna v loncih in bosta zadrževala tudi veter. Vinska trta, speljana po pergoli, vam ne bo nudila le zasebnosti, ampak tudi prijetno in pisano senco. Druge užitne zimzelene rastline, kot sta rožmarin in žajbelj, so prav tako koristne, in seveda je tukaj še pisana zbirka neužitnih plezalk in grmov.

Na dovolj velikem prostoru lahko prav tako ustvarite prostor v prostoru in s pomočjo lesene mreže dobite več različnih območij – mogoče del za sončenje, jedilni prostor ali prostor, na katerem se lahko igrajo otroci. Če je vaša terasa dolga in ozka, lahko ločene “prostore” ustvarite z neenakomerno razporejenimi zasloni. Tako lahko sicer vidite konec terase, imate pa več manjših razdelkov, ki omogočajo zasebnost.

Tudi za užitne rastline so tako zasloni zelo dobrodošli, saj nudijo oporo ion koristen prostor za vzpenjavke, kot so fižol, kumare, kivi in buče, kot tudi za tiste, ki jih je treba vezati ob navpične opore, na primer mlado sadno drevje in jagodičevje, kot so robide, maline, tajberi ter češnjev paradižnik. Ločevanje prostorov vam prav tako nudi zavetja pred vetrom in koristno senco v zelo sončnih vrtovih.

 

Balkoni kot zunanje sobe

Imajo tla, tri stene in včasih tudi streho, zato lahko rečemo, da imajo bistveno več skupnega z zaprto sobo kot s klasičnim vrtom. Prav zato jih lahko z veseljem oblikujemo, delujejo pa tudi manj zastrašujoče za novince v vrtnarjenju, ki jih običajno prestraši misel na načrtovanje večjega travnika ali cvetličnih gred. Predstavljajte si svoj balkon kot dodatno sobo in opremite ga v svojem slogu, preizkušajte različne barve in materiale.

 

Od tal navzgor

Veliko novodobnih teras in balkonov ima talno oblogo iz lesa, kar je modna in cenovno dokaj ugodna izbira. Z lesom lahko prav tako prekrijemo neravno podlago ter pod njega skrijemo električno in vodno napeljavo. Kupite samo pravilno obdelan stavbni les, saj je na tržišču veliko tropskega trdega lesa, ki ni dovolj zrel. Lesena tla lahko preprosto režemo in položimo na želen način in če ste tudi malo kreativni, lahko deske položite v različne vzorce. Če je vaš prostor dolg in ozek, položite deske počez in ga s tem optično razširite. Podoben učinek dosežete, če deske položite neenakomerno, s čimer v osnovi dolgočasen balkon dodatno razgibate.

Kadarkoli spreminjate tla na balkonu ali terasi, zagotovite, da lahko deževnica prosto odteka. Zadrževanje vode na balkonu ali terasi ni priporočljivo, saj lahko sčasoma uniči vodoodpornost tal in prodre v spodnje prostore.

Vsaka talna obloga mora biti položena na prečne tramove, kar omogoča, da voda pronica skozi reže v tleh in normalno odteka. Prav tako morate zagotoviti, da položeni tramovi ne preprečujejo odtekanja vode.

 

Pogled navzgor

Ni treba nagnesti loncev v vsak kot, tudi na višini je veliko možnosti za rast rastlin. V visečih košarah lahko gojite presenetljivo veliko odlične hrane – jagode, solato, paradižnik … V zadnjem času so velik preboj doživeli tako imenovani živi zidovi ali vertikalni vrtički. To so lahko velike mreže, napolnjene s kameno volno, v katero se nato posadijo rastline, ki jih vzgajamo s hidroponično tehniko ali pa rastline tudi v vertikalnih vrtovih uspevajo v zemlji. V take vrtičke lahko posadite vse vrste zelišč in solat. Če ste manj navdušeni nad naprednimi tehnologijami, ne podcenjujte prednosti preproste postavitve – lesene klopi ob robu balkona ali terase bodo podvojile vaš prostor za gojenje in ga naredile še bohotnejšega, nudile pa bodo tudi senco občutljivejšim rastlinam, kot so meta, drobnjak, kislica in peteršilj. Ograja balkona je popolna podpora za ovijanje plezalk ter tudi za privezovanje paradižnika in mladih sadnih dreves.

Obok ali pergola je prav tako čudovit dodatek, ki nudi pisano senco in veliko podpore za plezalke, kot so grozdje, kivi, stročji fižol in buče različnih oblik in barv. Če imate manjši balkon, se lahko odločite za domiselno pergolo, za katero samo potegnete žice od ograje balkona do stene stavbe, kolikor visoko lahko, nato pa po njih speljete plezavke. Postavite lesen ali kovinski obok, če imate dovolj prostora, vendar ga morate dobro pritrditi, da ga ne odpihne veter.

Oznake