Šopek z vrta

14 julija, 2022
0
0

Rešitev je preprosta – na vrtu si oblikujte gredo za rezano cvetje. Na njej boste rastline gojili zgolj z namenom, da boste njihove cvetove porabili za aranžmaje.

 

Pripravite ustrezen kotiček
Večina rastlin za rezano cvetje ima rada veliko sonca, zato izberite del vrta, kjer bodo rastline dobile vsaj osem ur sonca. Nikar ne skrbite, če bo del te grede nekoliko bolj senčnen, saj se vam bo s tem nabor rastlin le še povečal. Čeprav boste rastline pogosto obrezovali, nikakor ne mislite, da lahko privarčujete pri predpripravi tal. Ravno zaradi rednega obrezovanja, bodo rastline potrebovale še posebej dobre razmere za rast. Večina rastlin za rezano cvetje bo še posebej zadovoljna, če jih posadite v tla, bogata z organsko maso. Lahko jo dodate v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja. Pri dodajanju organske snovi lahko uporabite razmerje 1:2, to je en del komposta na dva dela originalne prsti z vrta. Na dno grede pa lahko dodate tudi nekaj grobega peska, ki bo izboljšal odtekanje vode.

Za poživitev rasti in bujnejše cvetenje na začetku vsake sezone na gredo dodajte nekaj hranila in svežega komposta. Če se vam zdi, da rastline nekoliko manj bujno cvetijo, pa jih s tekočim gnojilom nahranite tudi med samo rastno sezono.

 

Oblikujte gredo

Pri oblikovanju grede za rezano cvetje se lahko skoncentrirate na proizvodnjo čudovitih cvetov in odmislite kombiniranje rastlin. Pazite le, da boste rastlinam glede na končno velikost namenili dovolj prostora in se rastline med seboj ne bodo senčile. Rastline lahko zasadite ali zasejete v ravnih linijah. Lahko pa jih tudi kombinirate glede na čas cvetenja in imate tako že združene predstavnike, ki si bodo prostor delili tudi v vazi. Prednost takšnega načina zasaditve je preprosta oskrba grede, saj boste precej laže odstranjevali plevele in skrbeli za rastline. Takšna zasaditev se lepo poda tudi k obstoječemu zelenjavnemu vrtu.

Lahko pa se vseeno odločite za gredo, ki bo nekoliko lepša na pogled in si ustvarite kombinacijo okrasne grede in grede za rezano cvetje. Celotna zasaditev bo delovala bolj zaključeno in jo lahko umestite tudi na osrednji del vrta. Edina slabost takšne kombinirane grede je morda le, da vam bo ponovno škoda rezati cvetove, ker bi s tem nekoliko okrnili videz zasaditve.

 

Zasadite z mislimi na šopke

Rastline, ki si zaslužijo prostor na gredi za rezano cvetje, imajo različne značilnosti, ki jih izrabljamo pri oblikovanju šopkov. Izbirajte vedno rastline z dolgimi cvetnimi stebli, saj jih boste laže uporabili pri različnih aranžmajih. Če imate radi dišeče cvetove, ne pozabite posaditi tudi nekaj prijetno dišečih rastlin, kot je denimo dišeči grahor (Lathyrus odoratus). Dišeči grahor je vzpenjava rastlina in bo potreboval podporo. Na bogatih tleh lahko zraste do dva metra visoko, zato mu zagotovite dovolj visoko palico ali obelisk.

Kombinacijo za vazo navadno oblikujemo okrog glavnega cveta, ki naj bo velik in barvit. Na gredo posadite dovolj ustreznih rastlin, ki vam bodo zagotovile dolgo sezono primernih cvetov. Odličen primer so veliki barviti cvetovi potonik (Paeonia). Med potonikami najdemo številne sorte s polnimi cvetovi, ki bodo odlična osnova za aranžmaje. Potonike so sorazmerno lahke za vzgojo. Potrebujejo le dovolj sončno rastišče, na katerem ne zastaja voda. Za šopke naberite poganjke s cvetovi, ki so nekoliko pred odpiranjem, s čimer boste podaljšali čas cvetenja v aranžmaju. Poleg potonik so za osnovo šopkov odlični tudi cvetovi kale (Zantedeschia). Številne izmed kal so neprezimne in jih boste morali prezimiti na toplem. Nasprotno pa botanična vrsta Z. aethiopica prezimi tudi na prostem. Na žalost prezimna kala pride le v beli barvi. Za rumene, oranžne, rdeče ali celo črnovijolične cvetove pa boste morali izbrati neprezimne predstavnike. Kalam na vrtu namenite vlažno rastišče. Pri sajenju ne pozabite tudi na zastirko, ki bo preprečila prekomerno izsuševanje tal. Odlična za osrednji del cveta so tudi velika socvetja okrasnih lukov, na primer sorte ‘Ambassador’, ‘Globemaster’ in belocvetna oblika A. altissimum album. Za nekoliko nižje rastline s precej velikimi cvetovi posadite vrtne vetrnice (Anemone coronaria) in perzijske zlatice (Ranunculus asiaticus), ki zacvetijo v številnih živahnih odtenkih in bodo resnično popestrile šopke.

 

Podporne rastline

Vsi šopki potrebujejo tudi številne podporne rastline. Nekatere izmed njih gojimo zaradi cvetov, druge zaradi dekorativnega listja. Med cvetočimi podpornimi rastlinami se vsekakor splača vključiti grintavec (Scabiosa), mrežico (Limonium latifolium) in veliko peščenico (Ammi majus). Grintavec bo šopkom dodal nekaj modre barve. Njegove cvetove boste lahko nabirali vse od sredine poletja pa do prvega mraza. Mrežica in peščenica imata nekoliko drugačen tip socvetij, ki bo šopkom dodal nekaj barvitosti in prosojnosti, saj zaradi rahlosti njunih socvetij cvetovi navidezno lebdijo v zraku. Če se boste odločili za kombinirano zasaditev, ne pozabite vključiti tudi sivke (Lavandula angustifolia), ki lahko odlično dopolnjuje šopke in napolni prostor s

pomirjajočimi dišavami.

Na gredo vključite tudi podporne rastline, ki jih boste gojili zgolj zaradi njihovega listja. Odlični predstavniki so plahtica (Alchemilla mollis), mačja meta (Nepeta) in čišljak (Stachys byzantina). V kolikor imate na vrtu tudi senčno gredo pa ne pozabite na liste host in praproti.

Matevž Likar