Odlična, a slabo znana trajnica

24 maja, 2022
0
0

Žal ni tako znana pri nas, sem ter tja pa najde svoje mesto v nasadu trajnic. Še posebej lepo pride do izraza v družbi srednje velikih trajnic.

V naravi je razširjenih okoli sto vrst trajnic in grmov; uspevajo v Sredozemlju, v osrednji Aziji in na Kitajskem.

Flomis najlepše uspeva na svetlih, sončnih ali polsenčnih mestih v odcednih tleh. Ne prenese zastajanja vode v zemlji. Je zelo trpežna trajnica z razraščenim koreninskim sistemom, iz katerega se dvigujejo počasi rastoči šopi. Posadimo tri do pet rastlin na kvadratni meter. Zanimivi in cenjeni so listi, ki so pri dnu stebla navadno srčaste oblike in zelo gosti, proti koncu stebel pa so ožji in vitki ter nameščeni vse redkeje. Imajo značilno poudarjeno teksturo, so kosmati in sivozeleni, kar je odlična zimska zaščita. Cvetovi so rožnati, lila ali rumeni. Združeni so v zanimive skupine, ki so videti kot okrogli, ploščati gumbi, razmeščeni po steblu. Pod vsako skupino cvetov je par listov. Rastline so lepe tudi po cvetenju in jeseni, ko se posušijo, zato jih režemo šele spomladi.

 

Rožnat ali rumen cvet

V okrasnih vrtovih raste več vrst. Russelov flomis (P. russeliana) je zanimiva trajnica z debelimi, hrapavimi, srčastimi jabolčno zelenimi listi, ki so po spodnji strani srebrni. Spodnji listi so zimzeleni in ostanejo lepi do pomladi. Razrastejo se v lepo, gosto gručo, ki zraste do 30 centimetrov v višino, in skoraj nepropustno prekrije tla. Na krepkih steblih se poleti razvijajo vretenčaste skupine čeladastih, masleno rumenih cvetov. Rastlina cveti dolgo, od junija do septembra, in ostane lepa tudi po cvetenju, z značilno obliko rasti, ki pride posebno lepo do veljave pozimi. Rastlina zraste v višino do 90 centimetrov in v širino do 40 centimetrov. Izvira iz Sirije. Phlomis tuberosa je trajnica z debelimi koreninami, iz katerih izraščajo pokončna, močna stebla, ki so po navadi nekoliko rdečkasta. Listi so dolgi, suličasti, temnozeleni in po robu nazobčani. Na njih so lepo vidne izrazite žile. Poleti se na steblih razcvetajo vijolični ali rožnati čeladasti cvetovi s poudarjeno zgornjo ustnico. Rastlina zraste do 100 centimetrov v višino in do 40 centimetrov v širino. V naravi je razširjena po Evropi in osrednji Aziji, kjer raste po suhih travnikih in pobočjih.

 

V družbi ali sam

Flomis sadimo v cvetlično gredo v družbo krvomočnic, dresni, krokozmij, ameriškega slamnika, preobjede, gavre, jesenskih anemon in okrasnih trav.

Flomis privablja metulje, lep je tudi kot rezana rastlina, popestri zimski videz vrta, primeren je tudi za peščene vrtove.

Oznake