Srčna pomlad

20 maja, 2022
0
0

Rastlina je rasla na vrtu pri vhodu v hišo, kjer jo je obsijalo dopoldansko sonce, popoldne je imela senco. To ji je očitno ugajalo, zato je dobro uspevala.

Srčki (Dicentra) so prijetne trajnice, ki smo jih v zadnjih desetletjih kar nekoliko pozabili. Ugajajo jim senčna rastišča. Zanimivi so razcepljeni listi, predvsem pa pritegne oblika cvetkov, ki so nanizani na poganjkih. Ti so v obliki srčkov, od tod tudi ime rastline.

Okoli dvajset vrst raste v vlažnih tleh gozdov in gora Severne Amerike in Azije. Najbolj znano vrsto, lepe srčke (Dicentra spectabilis), so na začetku 19. stoletja prinesli iz vzhodne Azije v Evropo in kmalu so postali zelo priljubljeni na domačih vrtovih. 

Srčki najlepše uspevajo na hladnih, senčnih in polsenčnih delih vrta, v vlažnih, dobro odcednih tleh. V težkih ilovnatih tleh, ki predvsem pozimi zadržujejo preveč vode, korenine hitro gnijejo. V ugodnih razmerah so srčki samosevne rastline, kar je zelo ugodno, če želimo z njimi prekriti površino tal pod drevesi.

Rastlina zraste do 60 cm visoko in do 45 cm v širino. Barva cvetov je rožnato bela, svetlo in temno rožnata) in povsem bela (sorta ‘Alba’). Nanizani so na vitkih, lokasto upognjenih steblih in vrt krasijo spomladi. Mladi poganjki so nekoliko občutljivi za nizke temperature in spomladanske zmrzali, zato jih je včasih dobro nekoliko zaščititi. Če lepi srčki rastejo na sončnih legah, njihovi listi postanejo rumenkasti, rastlina lahko celo izgine, saj zapade v fazo počitka. To se zgodi po cvetenju. Zato to rastlino sadimo v družbo drugih rastlin, denimo praproti, kresnic, ki uspevajo v podobnih pogojih. Če zasadimo same, se lahko zgodi po cvetenju praznina.

Poleg lepih srčkov poznamo tudi druge vrste, predvsem D. formosa in D. eximia, ki sta si po videzu podobni. Imata nacepljene modro-zelene liste, oblika rastline nekoliko spominja na orlice. Listi teh dveh vrst ostanejo lepi do jeseni, zato so rastline lepe pokrovnice za senčne lege.  Tudi pri teh vrstah so cvetovi v različnih odtenkih rožnate in povsem beli. Ti dve vrsti zrasteta nekoliko niže, do 30 cm v višino in širino. Cvetovi se odpirajo vse poletje.

Srčki so zelo lepi v družbi spomladanskih čebulnic in praproti, kavkaških spominčic, host in podobnih.