Lep in uporaben navadni gabez

28 aprila, 2022
0
0

Je trajnica s pokončno razvejanim steblom, ki je votlo in po površini posuto z dlačicami.

Zraste 35 do 100 centimetrov visoko in ima obseg 60 centimetrov. Dlakavi listi so izrazito žilnati, suličasti, dolgi 20 do 25 centimetrov in široki 7 centimetrov. Cvetovi so zvončasti in združeni v poševno grozdasto socvetje. So vijoličaste ali rumene barve. Cvetijo od maja do septembra. Plodovi so rjavi oreški, dolgi do pet milimetrov. Korenina je kratka in mesnata z mnogimi debelimi stranskimi koreninami. Korenine so na površini črne in v notranjosti bele.

 

Uporabna je korenina

Uporabni del rastline za zdravilne namene je korenina, redkeje tudi listi. Mladi listi so uporabni v prehrani. Korenine lahko izkopljemo že konec prve sezon, in sicer pozno jeseni ali zgodaj spomladi.

Gabez pospešuje celjenje ran, tudi gnojnih in takih, ki se težko celijo. Uporaben je tudi pri udarninah, zmečkaninah, zvinih in zlomih. Pomaga pri težavah s kožo, kot so ekcemi, luskavica, čiri, aknavost in alergije. Zdravi vnetje nohtne posteljice in lomljive nohte. Uporabljajo ga tudi pri vnetjih pokostnice, rebrne mrene in revmatoidnih obolenj.

Za grgranje ga uporabljajo pri vnetjih grla in žrela ter pri paradontopatiji.

Notranje je uporaben pri driski in griži. Zmanjšuje količino želodčne kisline in varuje sluznico pri čiru in vnetju želodca. Pomaga pri težavah s premočno menstruacijo in pri ledvičnih obolenjih. Zunanje najpogosteje uporabljajo olje ali vroč obkladek iz zmečkanih korenin, notranje pa v obliki poparka.

 

Lepa okrasna rastlina

Zaradi velikosti in značilne temno zelene barve je gabez znan tudi kot okrasna rastlina. Cveti dolgo in tudi cvetovi so dekorativni. Na mešanih gredah spada na sredino ali v ozadje, kar je odvisno od sicer uporabljenih zelišč. Kot okrasna vrsta je znan velecvetni gabez (Symphytum grandiflorum), ki ima bele cvetove in se hitro razrašča. Primeren je kot pokrovna rastlina pod grmovjem in drevesi, ker dobro prenaša senco in zraste do 35 centimetrov visoko.

 

Listi za solate in juhe

Sveži mladi listi vsebujejo vitamin C in provitamin A. Primerni so za solate, zeliščne juhe in kot prikuha. Posušene liste so včasih uporabljali tudi kot nadomestek  za pravi čaj. Mlade poganjke lahko pripravimo enako kot beluše z maslom. Koreniko ponekod dodajajo mešanici zelišč za zeliščno žganje. V Sibiriji, kjer poznajo še druge vrste gabeza, uporabljajo v prehrani celo rastlino, od listja, poganjkov do korenin.

 

Nepogrešljiv na biološkem vrtu

Danes ima gabez pomembno vlogo med rastlinami pri biološkem vrtnarjenju. Menijo, da zdravi vrt in je tudi bogat vir zelenja za zastirke in razne zeliščne pripravke. Ker vsebuje beljakovine in veliko kalija, je primeren za pripravo gnojilne prevrelke. Tako gnojilo vsebuje veliko dušika in kalija ter pospešuje rast.

Gabez je tudi barvilna rastlina. Za pridobivanje rumene ali oranžne barve so potrebni sveži listi, stebla in cvetovi. Barva je odvisna od uporabljenega utrjevalca

Oljni izvleček listov ali korenin je uporaben tudi v naravni kozmetiki. Gabezovo olje mehča kožo na obrazu, zmanjša oteklina in nabuhlost. Koži daje boljšo kondicijo. Podoben učinek ima tudi kopel z gabezovimi listi.

Gabezovo olje

Sveže korenine narežemo na kolobarčke in z njimi napolnimo primerno stekleno posodo s širokim grlom. Korenine prelijemo s sončnim ali arašidovim oljem. Pripravek pustimo stati štiri tedne. Pozneje olje odcedimo od mase korenin in spravimo v dobro zaprte stekleničke. Hranimo v hladnem in temnem prostoru. Obstojnost pripravka je odvisna od kakovosti olja. Primeren je za zunanjo uporabo.

Oznake