Prava aloja

21 aprila, 2022
0
0

Prava aloja (Aloe vera (L.) Burm.f.) velja za super živilo: uporabljamo lahko krepčilni sok za čiščenje in izboljšanje delovanja imunskega sistema, nepogrešljiv pa je tudi osvežilen gel, ki lajša in zdravi številne težave ter je sestavni del kozmetičnih izdelkov.

Aloja je sočnica iz družine lilijevk, odporna, hitro rastoča rastlina ter nezahtevna za vzgojo. Preživela bo tudi v neugodnih razmerah, vendar če želimo pridelati čim večje rastline z debelimi mesnatimi listi je dobro, da ji zagotovimo čim bolj optimalne pogoje.

 

Svetloba

Kljub temu, da je prvotna domovina aloje območje vročih predelov Afrike, ji pripekajoče sonce ne ustreza. Za dobro rast rastlinam zagotovimo svetlo mesto, mlade po potrebi nekoliko senčimo, starejše so lahko bolj izpostavljene soncu – a ne preveč, saj premočno sonce zmanjšuje količino gela v listih.

 

Temperatura

Aloja ne mara prevelikih nihanj v temperaturi. Idealna temperatura je med 20 °C in 25 °C, ponoči okoli 15 °C. Kadar listi vsebujejo veliko količino vode, temperatura ne sme pasti pod 5 °C.

 

Vlaga

Čeprav gre za rastline sušnih območij, ki imajo odebeljene liste, v katerih je zaloga vode, da lahko preživijo obdobja brez padavin, aloja za optimalno rast potrebuje dovolj vlage.

Zalivamo obilno, ko se zemlja popolnoma izsuši (poleti približno enkrat tedensko), in po uri ali dveh vodo iz podstavka odlijemo. V zimskem času je dovolj zalivanje enkrat mesečno. Zime pri nas ne preživi zunaj, ampak v rastlinjaku ali drugem pred mrazom zaščitenem svetlem prostoru.

 

Prst – substrat

Aloja potrebuje prepustno prst ali substrat z dobro drenažo (kamenje, pesek, lončeni ostanki) do vsaj  četrtine v loncu. Uporabimo lahko mešanico vrtne zemlje ali kak drug substrat, kompost in pesek.

 

Presajanje

Mlade rastline presajamo v pomladnem času 1x letno, starejše le, če je nujno potrebno. Morda raje dodajamo substrat ali nekoliko dognojimo.

 

Bolezni in škodljivci

Pri prekomernem zalivanju se lahko pojavi koreninska gniloba (glivična okužba koreninskega sistema). Okužene rastline zavržemo, zdrave pa presadimo ter poskrbimo za primerno drenažo in zalivanje.

Kadar rastline gojimo v zaprtih prostorih, se lahko zaradi suhega zraka pojavijo težave s kaparjem ter vatastimi ali koreninskimi uši. Škodljivce odstranimo ročno ali uporabimo ekološke, naravi prijazne pripravke.

 

Razmnoževanje

Alojo najlaže razmnožujemo z mladimi koreninskimi poganjki (velikosti 2,5 do 5 cm) ali z odrezki stebla, ki jih pustimo stati en dan, da se nekoliko posušijo.

Rastlinski material potaknemo v pripravljeno prst 1do 2 cm globoko. Če imamo večji poganjek, odstranimo spodnje liste in potaknemo nekoliko globje, da bo stabilen v posodi. Čez poveznemo plastično vrečko za enakomerno vlago in boljše ukoreninjenje.

 

Uporaba aloje v kozmetiki 

Najpogosteje v kozmetiki uporabimo alojin gel, ki pomirja, regenerira, pomlajuje, ščiti, vlaži, celi ter deluje protivnetno. Gel se vpije hitreje kot voda, odpre pore, zdravilne učinkovine se absorbirajo, koža se navlaži in obnovi. Aloja se lahko uporablja neposredno na kožo, brez redčenja, lahko pa jo dodamo drugim sestavinam.

 

Gel je nepogrešljiv

 

– Pri opeklinah ga nanesemo neposredno na poškodovano mesto, bolečina se omili, koža se celi brez mehurjev in brazgotin.

– Celi manjše rane, brazgotine, pomaga pri žuljih, pikih, strijah, aknah.

– Pri posvetlitvi kožnih madežev, izenačevanju tona kože.

– V sončnih kolekcijah sproti obnavlja in ščiti kožo.

– Nanašanje večkrat dnevno posuši in zmanjša bradavice (pecljate bradavice) ter herpes.

 

Piling z alojo za sijočo kožo:

– 2 žlički soli ali/in sladkorja,

– 2 žlički aloje gela,

– žlica medu,

– žlica oljčnega olja.

 

Če piling uporabimo za telo, sta lahko sol ali sladkor bolj grobe granulacije, za obraz naj bo granulacija fina. Piling nanesemo na kožo, ga s krožnimi gibi nežno vtiramo tako dolgo, da odstranimo umazanijo ter odmrle celice. Nato izperemo z mlačno vodo in otremo z brisačo. 

Tina Ternjak