Prevoz rib in naselitev akvarija

14 aprila, 2022
0
0

Pred tem pa je pomembno, da natančno preračunamo število rib, ki jih lahko naselimo v naš akvarij.

 To je odvisno od oblike akvarijske posode ter specifičnih lastnosti živali. Predpostavimo, da kupujemo tropske ribice za akvarijsko posodo, ki je standardne oblike. V tem primeru velja, da 1cm ribe potrebuje 1 liter vode. Vedno upoštevamo velikost odraslih živali. To pomeni, da riba, ki doseže dolžino 4 cm potrebuje okoli 4 litre vode, iz tega sledi, da lahko v 60 litrski akvarij naselimo 15 rib, ki dosežejo odraslo velikost 4 cm. Upoštevati moramo tudi specifične potrebe posameznih vrst. To pomeni, da organizme, ki živijo v jati, naselimo v skupino, ki šteje vsaj 10 predstavnikov iste vrste. V posodo s prostornino 60 litrov zato lahko naselimo samo 10 ali 15 gupijev. Ravno iz tega razloga majhni akvariji niso primerni za kombinirane postavitve, lahko pa služijo kot odlični vrstni akvariji za majhne ribe, ki živijo v jatah.  

 

Postopna vselitev prebivalcev

Ne glede na volumen akvarijske posode pa organizme vanj vnašamo postopoma. To pomeni, da nikoli ne naselimo vseh rib na enkrat, ampak naj med eno in drugo naselitvijo mine vsaj 14 dni. S tem se izognemo poginu, pretiranemu stresu ali sesutju akvarijskega sistema. Če v akvarij kar na enkrat vnesemo preveliko število organizmov, lahko to negativno vpliva na bakterije v filtru, kar povzroči sesutje biološkega ravnovesja.

V trgovini si vzamemo čas, ribe, ki jih bomo kupili, moramo dobro opazovati. Če opazimo znak bolezni, nakup prestavimo. Zdrava riba ima bistre oči in široko odprte plavuti z ravnimi robovi. Po telesu nima ran in plava normalno. Živali, ki so v razstavnih akvarijih, so lahko malenkost bolj blede barve, v vsakem primeru pa nakup prestavimo, če v akvariju plava mrtva riba.

Prodajalec nam bo nalovil željeno količino rib, ter jih dal v transportno vrečko, v dobrih trgovinah pa bodo dodali tudi nekaj kapljic tekočine, ki preprečuje stres med transportom. Za transportne vrečke običajno poskrbi prodajalec, naša dolžnost pa je, da priskrbimo primeren transporter.

 

Prilagajanje na akvarij

Transportiramo jih v tako imenovanih termo boksih, ki so narejeni iz stiropora, če tega nimamo, pa bo dobra alternativa, na primer termo vrečka ali termo torba. Pri vožnji, ki traja manj kot uro, nas načeloma nima kaj skrbeti. Pri daljših vožnjah pa glede na vremenske razmere razmislimo o gretju ali hlajenju vode. Za gretje bo zadostovala plastenka s toplo vodo, za hlajenje pa lahko uporabimo plastenko z ledom. Hlajenje ali gretje prideta v poštev le pri zelo dolgih transportih. Rib nikoli ne naročamo po pošti, saj je to početje prepovedano z zakonom, ki ga ureja Pošta Slovenija ter z Zakonom o zaščiti živali.

Ko ribe pripeljemo domov, jih s transportnim boksom prinesemo v sobo, kjer imamo akvarij, ter jih postavimo na tla. Pustimo jih nekaj minut, da se umirijo, nato pa snamemo pokrov. V akvariju ugasnemo luč in vrečke z živalmi počasi položimo v akvarij, kjer jih pustimo 10 do 15 minut, oziroma toliko, da se temperatura vode izenači. Nato vrečko počasi in previdno odpremo ter vanjo dodamo majhno količino akvarijske vode. Počakajmo 10 minut in postopek ponovimo. To ponavljamo, dokler vrečka ni skoraj do roba napolnjena z vodo. Bolj, kot so organizmi občutljivi, manjše količine vode dodajamo in dlje časa traja prilagajanje. Včasih pa se zgodi, da moramo ribe naseliti brez prilagajanja, to naredimo samo v primeru, ko v vodi iz transportne vrečke zaznamo povišane koncentracije nitritov, nitratov ter amonijaka, kar se rado zgodi med transporti, ki trajajo več dni.

Po prilagajanju ribe iz vrečke polovimo z mrežico ter jih prestavimo v akvarij, vodo pa zavržemo. Luč prižgemo šele naslednji dan, živali pa pustimo, da raziskujejo akvarij v temi. Ribe nahranimo šele drugi dan po naselitvi, saj običajno prvi dan zavračajo vso ponujeno hrano.

 

Tjaša Kvas, Alfa in Betta, https://www.alfa-in-betta.com/

Oznake