Nakup rib

4 marca, 2022
0
0

Pred nakupom

Število živali v akvariju je odvisno od njegove velikosti in oblike. Pri uporabi vodovodne vode naredimo teste za ugotavljanje prisotnosti klora, amonijaka, nitritov, nitratov, pH, GH in KH vrednost.

 

Odgovornost za žival, je izključno naša, kar pomeni, da se moramo pred nakupom dobro pozanimati.

 

Voda po Sloveniji je različna

pH, GH in KH vrednost je odvisna od sestave kamnin. Ker se večina vodnih virov nahaja na območju apnenca, ima naša voda pH vrednostjo od 7 do 8. Prav zato večina akvaristov uporablja reverzno osmozo, kar omogoča, pripravo vode, ki živalim najbolj ustreza.

 

Pri izbiri živali, bodimo pozorni 

1.      pH vrednost

Meri kislost in bazičnost, običajno zajame vrednosti od 3 do 9. pH, ki je enak 7 je nevtralen. Pri pH pod 7 je voda kisla, kadar je nad 7, pa pravimo, da je bazična.

pH 3 najdemo na območjih šotnih močvirij, ki jih naseljuje Betta albimarginata. pH 8 pa je pa je značilen za afriško jezero Tanganyika.

Ribe so prilagojene na okolje, v katerem živijo, načeloma so med sabo združljive vrste, ki jim ustreza enaka pH vrednost, a le pod pogojem, da se izpolnjujejo tudi ostali kriteriji.

 

2.      Trdota vode

Voda teče prek različnih materialov, ti se raztapljajo, kar ji da značilno mineralno sestavo. Trdoto vode razdelimo na GH in KH vrednost. GH meri koncentracijo vseh raztopljenih mineralov, KH pa prisotnost apnenca. V Sloveniji voda teče po apnencu, ki ima zelo dobre topne lastnosti, zato je trda. Kot takšna je neprimerna za ribe iz kislih vod, kot so Betta albimarginata in kresničke.

 

3.      Temperatura vode

Uravnavamo jo z akvarijskimi grelci. Nekaterim ribam ustrezajo nižje, drugim pa višje temperature.

 

4.      Lastnosti, značilne za posamezne vrste

To so načini prehranjevanja, socialne lastnosti, značilno obnašanje ter velikost živali.

 

5.      Velikost odraslih živali

Ribe, ki jih opazujemo v trgovini, prodajajo kot mladiče, kar pomeni, da še niso dosegle svoje odrasle velikosti. Imejmo v mislih, da bo majhen mladič hitro prerastel majhen prostor, zato kupimo le ribe, ki ustrezajo velikosti akvarija, ki ga imamo.

 

Kakovost vodnega vira se lahko spreminja glede na vremenske vplive, zato teste izvajamo pred vsako menjavo vode! Če je potrebno, vodo ustrezno pripravimo.

 

Kombinacije akvarijskih rib

Med sabo kombiniramo le vrste, ki imajo iste potrebe po temperaturi, pH vrednosti, trdoti vode in prehrani. Pri tem pazimo, da si med sabo niso konkurenčne. Pri ribah, ki se zadržujejo v jatah, je bolje imeti eno veliko jato, več o tem pa si lahko preberete tukaj: KOMBINACIJE RIB: https://www.alfa-in-betta.com/442986684

 

Nakup akvarijskih rib

Prodajni akvariji imajo malo dekoracije, kar omogoča lažje lovljenje, čiščenje ter vzdrževanje. Bolj pomemben kot videz prodajnega akvarija pa je izvajanje karantene.

Rib ne kupimo, če:

– v prodajnem akvariju opazimo mrtvo ribo: mrtve živali so lahko posledica zastrupitve z amonijakom, stresa ali bolezni,

– so živali izgubile barvo: to je znak stresa ali bolezni. Če je kriv stres, bodo barvo dobile v nekaj urah, zato je v tem primeru priporočljivo, da se v trgovino vrnemo čez nekaj časa ter preverimo stanje živali,

– je prisotna bolezen: najpogostejše bolezni so bele pike, razcefrane ter zlepljene plavuti in razjede po koži.

 

Odločitev: trgovina ali rejec

Tukaj ni jasnega odgovora, obe strani pa imata prednosti in slabosti. Včasih se pri rejcih pojavijo deformacije mladic zaradi parjenja v sorodstvu, ribe, ki so na voljo v trgovini, pa imajo za sabo dolg transport, kar lahko povzroči pojav bolezni zaradi stresa.

Tjaša Kvas

alfa-in-betta