Začimbna dišavnica izop

28 februarja, 2022
0
0

Sredozemski polgrm zraste do meter visoko, razvejana stebla so spodaj olesenela, višje pa zelena in imajo temno zelene, suličaste in rahlo dlakave liste.

Na listnih ploskvah so žleze, ki vsebujejo eterična olja in grenčine, ki dajejo rastlini značilen oster in rahlo sladkoben vonj ter grenak okus. Liste nabiramo med cvetenjem. Cvetovi se razvijejo na vrhu stebel v klasu, največkrat so modro vijoličasti, redkeje beli. V Sloveniji uspeva le v Primorju, kjer mu pravijo tudi ižop. Rastlino cenijo tudi čebelarji, saj njeni dišeči cvetovi privabljajo čebele.

 

Iz zgodovine

Ožepek je svetopisemska rastlina in je veljal za antično sveto zelišče, ki so ga uporabljali tudi v obredne namene. Latinsko ime za izop izvira iz arabske besede azzof, ki pomeni sveta zel, kasneje so tudi Francozi izop poimenovali herbe sacre (sveto zelišče). V srednjo Evropo so rastlino prinesli benediktinci v 10. stoletju, ki so si ob svojih samostanih urejali zeliščne vrtove in pripravljali zeliščne pripravke.

 

Uporaba v prehrani

V kulinariki uporabljamo močno dišeče liste izopa. Za začinjanje jedi največkrat uporabljamo drobno nasekljane sveže liste, lahko pa tudi posušeno zelišče. Ožepek so nekoč uporabljali zlasti za začinjanje juh iz stročnic in krompirja. V sredozemskih in azijskih deželah uporabljajo sveže nasekljane liste in cvetove izopa, ki jih dodajajo solatam, mesu in ribam ter kot začimbo pri pripravi mesnih paštet in klobas, saj pospešuje prebavo. Ker ima sladkoben okus, ga uporabljajo tudi za odišavljanje sadnih solat in peciva.

 

Zdravilno delovanje

Ožepek je že od antike dalje cenjeno zdravilno zelišče proti nočnemu potenju, kašlju, astmi in za grganje pri vnetju grla, zunanje pa so ga uporabljali za spiranje prask, odrgnin in podplutb. V ljudski medicini na Slovenskem so ga uporabljali za čaj in v čajnih mešanicah za pljučne bolezni, želodčne težave, za zdravljenje zlatenice in vodenice. Izopov čaj je bil domače odvajalo. Z zavretkom ožepka v kisu so si blažili zobobol. Ožepkovo cvetje in listje, namočeno v oljčnem olju, so uporabljali zoper ohromele ude.

 

Kulturne zanimivosti

Sveže ali posušene liste izopa so nekoč uporabljali za odganjanje moljev in mrčesa, danes pa ga cenijo v biodinamičnem kmetijstvu, ker odganja listne uši in druge škodljivce. Ožepkovo eterično olje uporablja industrija parfumov.

Vlasta Mlakar