Rez sadnega drevja, 1. del

28 februarja, 2022
0
0

Drevesa, ki so redno in pravilno rezana, redno cvetijo in rodijo, njihova rast je umirjena.

Vzgojna rez je oblikovanje nadzemnega dela sadnega drevesa prvih nekaj let od sajenja do polnega rodnega volumna. Odvisno od podlage to lahko traja tri do šest let.

Rez v rodnosti je vsakoletna rez, s katero vzdržujemo razmerje med rastjo in rodnostjo drevesa.

Odvajanje na stranski poganjek

OSTANITE V CVETJU VSE LETO. Berite revijo MOJ MALI SVET. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.

Pomlajevanje  drevesa – starejšim drevesom podaljšujemo življenjsko dobo.

Sadno drevje režemo večkrat v času vegetacije, osnovna pa je zimska rez. Ker drevje takrat še miruje ali je komaj vzbrstelo, imamo dober pregled nad krošnjo in delo je lažje kot pozneje, ko je olistano. Rezi pozneje v vegetaciji so korekcijske, z njimi uravnavamo rodnost drevesa ter umirjamo pretirano rast.

Ob cvetenju: Če bo drevo kljub zimski rezi močno cvetelo, lahko z rezjo v času cvetenja del cvetov odstranimo, da drevo ni pretirano obremenjeno.

Zelena rez: Konec pomladi drevo močno požene. Takrat sproti, a zmerno pri osnovi trgamo 15 do 20 centimetrov dolge neolesenele poganjke, ki rastejo navpično s hrbtov vej. Če smo prepozni in poganjki že olesenijo, jih v celoti izrežemo. Ti poganjki so bohotivke ali vodni poganjki. Odstranjujemo jih postopno, vsak teden nekaj. Če odstranimo vse naenkrat, se drevo odzove s še močnejšo rastjo. Ne odstranjujemo jih, kadar je suša, ker bo drevo po prvem dežju še močneje pognalo.

Dva do tri tedne pred obiranjem pridelka svetujemo zeleno rez – izrezovanje bohotivk. S tem spustimo v krošnjo svetlobo, kar poveča kakovost plodov.

Izrezovanje navpičnih poganjkov s hrbta vej

Po obiranju: Pri zgodnjih in srednje poznih sortah po obiranju opravimo zeleno rez – izrezovanje bohotivk. S tem ukrepom umirimo rast v prihodnjem letu. 

Režemo, ko je suho vreme in prav takšna napoved tudi za naslednjih nekaj dni. V suhem vremenu se rane na odrezanih vejah same od sebe dobro zacelijo. Prav tako se izogibamo rezi v mrzlem ali vročem vremenu. To bo dobro za odziv drevesa na rez in za nas, saj se bomo pri delu dobro počutili.

Preden se lotimo dela, si priskrbimo kakovostne, ostre sadjarske škarje in zložljivo sadjarsko žago. Z dobrim orodjem bo delo lažje, gladka rez se bo hitreje zacelila in manj bo možnosti za okužbe drevesa. Za rez večjih dreves je potrebna tudi stabilna lestev ter spretnost in kondicija. Zavedati se moramo, da je rez visokih dreves lahko smrtno nevarno opravilo.

 

Rodni les

Medtem ko jablane in hruške (pečkarji) razvijejo rodne, tj. cvetne brste na triletnem lesu, koščičarji, to so marelice, breskve, češnje, višnje in slive (koščičarji) pa že na dvoletnem. To pomeni, da bodo letos plodovi pri koščičarjih zrasli na poganjkih, ki so iz starejšega lesa izrasli lani.

Večji cvetni in manjši listni brst pri jablani

Pri pečkarjih pa je princip rodnosti tak, da moramo enoletne poganjke, posebno če rastejo pod preostrim kotom navzgor, drugo leto upogniti v vodoraven položaj, da bi se na njih zasnove brstov diferencirale v rodne brste, tretje leto pa se bodo ti dokončno izoblikovali in rodili. Pri vseh sadnih vrstah so cvetni brsti okrogli in štrleči od poganjka, listni pa so manjši in stisnjeni obenj.

 

Se nadaljuje.

Ljubiteljski sadjarji, ne spreglejte knjige MOJ SADOVNJAK. Polistate in naročite jo s klikom na naslovnico.