Mačka, potovanje in selitev

17 februarja, 2022
0
0

Zlasti v vročem vremenu je lahko prevoz z avtom za mačko hudo stresen in neprijeten.

Takšen stres v veliki meri preprečimo, če mačko že zgodaj obzirno navajamo na prevoze. Mačko moramo najprej naučiti, da se ne bo bala potovalne košare in da ne bo pobegnila vsakokrat, ko bo zagledala, da se ji približujemo s košaro v roki, kar je precej pogost odziv pri mačkah, ki jih dajo v košaro le takrat, ko jih peljejo k veterinarju.

Najprimernejša potovalna košara je tista iz trde plastike z zračnimi režami. V takšni košari bo imela mačka občutek, da je v skrivališču in se bo počutila veliko bolj varno kot v na vse strani odprti žičnati košari. Pletene košare niso najbolj varne, poleg tega jih je težko očistiti.

 

Privajanje na potovalno košaro

V potovalno košaro položimo nekaj papirja ali primerno blazino, na kateri mačka rada sedi. Mačko nežno postavimo v košaro ter pustimo vratca odprta. Košaro pustimo stati na primernem mestu v hiši, da jo bo mačka sprejela kot svoje ležišče. Od časa do časa jo zaprimo v košaro in se z njo sprehodimo po hiši. V nadaljevanju odnesimo potovalno košaro z mačko v avto in nekaj časa z njo sedimo v avtu. To večkrat ponovimo in po določenem času poskusimo s kratkotrajno testno vožnjo, ki jo počasi podaljšujemo. Pri tem pazimo, da vozimo kar se da previdno in ne prehitro. Za prve poskuse vožnje je najprimernejša avtocesta. Saj je tam najmanj ovinkov, zaviranja in križišč.

Za večino mačk pomeni prevoz z avtom le odhod k veterinarju ali v drugo mačje zavetišče, zato ima prevoz zanje že v naprej negativen predznak. Ker boste morali slej ko prej tudi vi vašo mačko kam prepeljati, če ne drugam, k veterinarju zaradi nezgode, bolezni ali cepljenja, je dobro, da jo že v naprej počasi navadite na prevoz z avtom in ji na ta način prihranite dodaten stres, ki ga sicer doživijo mačke, ki niso vajene prevozov.

 

Selitev v nov dom

Selitev je stresna za vsakega od nas, delno ker zapuščamo znan kraj, na katerega nas vežejo spomini in prijateljstva, delno zaradi napora ob selitvi in prehoda v nepoznano okolje. Selitev je enako stresna tudi za mačko. Mi vsaj vemo, kaj se dogaja, za mačke pa je selitev le veliko neprijetno vznemirjenje.

Nikar ne iščimo mačke v zadnjem trenutku  tik pred odhodom. Pravočasno jo zaprimo v mirno sobo, kjer naj ostane, medtem ko praznimo ostale dele stanovanja. Če se bo mačka prestrašila in pobegnila iz hiše, ki jo zapuščamo, se bomo pač usedli in počakali na njeno vrnitev, v novem okolju pa bomo morali biti glede tega bolj pazljivi.

Mačko odnesimo iz avta v njen novi dom v potovalni košari in jo namestimo v sobo, kjer bo imela mir. Oskrbimo jo s potrebno hrano, vodo, ležiščem in mačjim straniščem ter se z njo čim več ukvarjajmo. V naslednjih dneh, ko bomo urejali preostale dele novega bivališča, dovolimo mački, da počasi razišče novi prostor. Miniti mora najmanj teden dni, preden ji dovolimo, da začne raziskovati okolico hiše.

Ko mački omogočimo, da se seznani z novim zunanjim svetom, bo najbolj varno, da smo takrat ob njej in da je pripeta z oprsnico.

Za začetek se zadržujmo predvsem ob zadnjem vhodu v hišo, da se bo mačka seznanila z okolico, ki bo postala njena varna rutinska vhodno-izhodna pot. Mačke ne puščamo zunaj same, ampak se nevsiljivo zadržujmo ob njej. Postopno podaljšujmo čas, ki ga skupaj prebijemo zunaj in ko bomo presodili, da je že dovolj samozavestna ter domača na novem ozemlju, ji dovolimo, da se začne samostojno seznanjati  z okolico.

Oznake