Simbol večne ljubezni

16 februarja, 2022
0
0

V novem latinskem poimenovanju se je za rod ohranilo ime Punica, medtem ko grantum nakazuje na mnogozrnato vsebino notranjosti ploda.  

 

Granatno jabolko je listopadni grm, ki zraste do 3,5 metra v višino.  Lahko ga vzgajamo tudi v obliki drevesa, v tem primeru je nekaj višje. Dobro uspeva v nevtralnih do rahlo alkalnih (apnenčastih) tleh s pH okrog 7. Granatnemu jabolku ustrezajo dobro zračna tla brez zastajanja vode ter sončne lege z veliko svetlobe. Pozimi prenese temperature do – 12°C.

Pri nas mu za gojenje na prostem ustrezata obmorski ter primorski del države. V kontinentalnem delu ga vzgajamo kot posodovko, saj ga moramo v času zimskega mraza preseliti na toplo.   

 

Od Mediterana do Kalifornije

Cveti konec maja. Cvetovi so rdeče oranžnega prikupnega videza. Plodovi dozorijo oktobra in novembra. So velikosti jabolka. Zunanjost ploda obdaja rumeno oranžna do rdeče obarvana usnjata koža. Na koncu ploda je dobro viden ostanek cvetne čaše. V notranjosti lupine so številna zrna (semena), ki imajo rdečkasto mesnato zunanjo plast. Ta je namenjena uživanju in je prijetnega sladko kislega okusa. Število zrn v plodu je zelo različno, odvisno od velikosti ploda ter sorte. Razpon je med 200 do 1400 zrni na plod. 

Tržna pridelava granatnega jabolka poteka predvsem v državah mediteranskega bazena, na bližnjem vzhodu, v Aziji ter v Kaliforniji. Nekatere izmed svetovnih sort granatnega jabolka so ahmar, aswad, halwa (Irak), wonderful (ZDA) ter mollar de elche (Španija).

 

Simbol večne ljubezni in plodnosti

Granatno jabolko ima dolgo tradicijo uporabe v prehrani. Nekateri ga uživajo s pečkami vred, drugi ga uživajo tako, da pečke izpljunejo. Uživanje zrn ima številne zdravilne učinke, nenazadnje je bogat vir antioksidantov. Vsebuje veliko vitamina C. Že Hipokrat je pitje soka granatnega jabolka priporočal pri slabem srcu in kot hitro pomoč pri šoku. Novejša medicinska dognanja pripisujejo uživanju granatnega jabolka oziroma njegovega soka še druge pozitivne lastnosti.

Ugodno vpliva na krvno žilni sistem, znižuje raven slabega holesterola (LDL) ter znižuje krvni tlak.

V stari Grčiji je bilo granatno jabolko simbol večne ljubezni in plodnosti. Ob številnih semenih, ki se skrivajo za usnjato lupino, to niti ni presenetljivo.

Pri granatnem jabolku videz ne vara, kar je pomembno pri nakupu sadežev. Zunanjost ploda mora biti čim bolj sijoča in bleščeče rdeča in le takšni plodovi skrivajo v notranjosti zrele in sočne mesnate pečke.

Marsikdo se predvsem zaradi zamudnega lupljenja in brskanja zrn ne odloči za nakup granatnega jabolka. Zelo preprosto lahko do zrn pridemo na naslednji način: usnjati del ploda po celotnem obodu zarežemo ter plod razpolovimo. Vsako od polovic obrnemo s zrni navzdol nad zbiralno posodo ter s priročnim predmetom (kuhalnico) udarjamo po usnjatem delu, da zrna padajo navzdol. Tako zbrana zrna so pripravljena za pripravo soka ali uporabo v kulinariki. Poizkusite.

Boštjan Godec