Spontani hibrid narave

14 februarja, 2022
0
0

Rod x Hibanobambusa je bambus vzdržljivosti, vsestranskosti in barv.  

V začetku 20. stoletja je na Japonskem na gori Hiba blizu Hirošime pojavil povsem nov hibrid bambusa kot plod križanja dveh različnih rodov bambusa Phyllostachys in Sasa (o katerem bomo še pisali v eni izmed naslednjih številk), ki sta istočasno cvetela na istem območju. Na srečo je ta rastlina povzela pozitivne lastnosti obeh starševskih rastlin in je danes odlična za sajenje v vrtove.

Čeprav je x Hibanobambusa bambus z leptomorfnim rizomskim tipom in ga je potrebno omejiti, se razrašča izredno kompaktno in počasi, tako da na vrtu ne bo zdivjal izven meja, ki mu jih namenimo, tako kot je to pri bambusih iz rodu Sasa.

Prav tako pa je prevzel nekaj značilnih lastnosti po svojih starševskih rastlinah, kar ta bambus odlično razlikuje od preostalih in ga bomo zlahka ločili od drugih rodov. Od rodu Sasa je podedoval velike liste, ki lahko dosežejo do 25 centimetrov dolžine in 5 centimetrov širine, iz nodija izrašča enojna veja, iz katere z leti izrasteta še dve ali tri veje. Po rodu Phyllostachys je podedoval utor na internodiju, kar je botanična značilnost filostahisov in je pri x Hibanobambusi nekoliko manj izrazit kot pri starševski rastlini.

Ena vrsta in ena sorta

V ta rod spadata le ena vrsta in ena sorta in obe sta nastali povsem spontano brez vmešavanja človeške roke. Osnovna vrsta x H. tranquillans se ponaša z velikimi zelenimi listi in dosega nekje do 2,5 do 5 metrov višine. Toda to še ne pomeni, da je to njena končna višina. Ker gre za dokaj novo rastlino, si natančne velikosti tega bambusa zaenkrat še ne more predstavljati nihče in tako lahko črpamo znanje le iz dosedanjih izkušenj. Sorta x H. tranquillans ‘Shiroshima’ ima za razliko od osnovne vrste zelene liste s kremasto belimi progami.

Ta bambus je eden najlepših pisanolistnih bambusov. Če ima dovolj sonca, lahko na vrhuncu poletja opazimo, da belina listov dobi rožnato vijoličen odtenek.

Ker je ta bambus tako kot njegova osnovna vrsta odporen proti nizkim zimskim temperaturam, zdrži namreč do -22 °C, in dobro prenaša tudi vroča ter sušna poletja, bi si težko zamislili boljši pisanolistni bambus za naš vrt. Pri kombiniranju z drugimi rastlinami to dvobarvnost lahko izkoristimo skoraj povsod, z vsemi drugimi barvami. Odlično bo videti v kombinaciji z rdečimi stebli belega drena (Cornus mas) pozimi, vijoličnimi plodovi lepoplodke (Callicarpa bodinieri ‘Profusion’) jeseni ali z rožnatimi ter modrimi cvetovi čez poletje cvetočih hortenzij (Hydrangea macrophylla).

 

Čudovit v loncu

Sorta ‘Shirosima’ je odlična za gojenje v loncu. Ne moti ga pomankanje hranil, zato ne bo nič narobe, če ga bomo kakšno leto pozabili dognojiti. Vsekakor pa ne bomo zgrešili, če ga bomo posadili v lonec bolj vpadljivih barv, denimo škrlatno rdečega, ki bo še dodatno poudaril pisanost tega bambusa. Kot smo že omenili, je končna velikost tega bambusa zaenkrat še nedorečena, prav tako tudi natančen način rasti. Rastlina večinoma izrašča iz tal pokončno in se nato na vrhu upogne navzdol. Rast je običajno kompaktna in elegantna. Če ima zagotovljene bolj ugodne rastne pogoje, kot so redno zalivanje, dognojevanje, propustna lahka zemlja, pa začne kar hitro začne raztegovati svoje rizome navzven in tako zasede nekoliko večji prostor na vrtu. V takšnih primerih nam bodo seveda prišli prav omejevalci korenin. Obliko tega bambusa prilagajamo svojim potrebam, ker odlično prenaša rez; njegovo ”krošnjo” lahko oblikujemo v živo mejo ali pa nekoliko bolj ”ukrotljiv” kroglast grmiček.

Uroš Klemenc

 

Oznake