Sveže z okenskega vrta, 2. del

27 januarja, 2022
0
0

Pogoji za pridelavo

Pomembno je izbrati ustrezne prostorske in pridelovalne pogoje za vzgojo mladih rastlin mikro zelenjave. To so dobro osvetljen prostor, ustrezna posoda za setev, izbira primernega setvenega substrata, seme ter druga oprema, ki jo potrebujemo za gojenje rastlin (npr. pršilka za rosenje in namakanje, oster nož ali škarje …). Ne pozabite tudi na vodo, ki naj bo sobne temperature in nekoliko postana, s katero na začetku navlažimo setveni substrat in kasneje po vzniku s pršilko rosimo kaleče rastline. Prehladna voda povzroči gojitveni stres, ki občutno ovira hitro in dobro rast rastlin.

Mikro zelenjavo gojimo v plitvih, 5 do 8 cm globokih posodah podolgovate oblike, z drenažnimi luknjicami, spodaj namestimo podstavek za odcedno tekočino. Tako lahko rastline gojimo na okenskih policah, lahko tudi v več nadstropjih. V specializiranih trgovinah tudi pri nas in na spletu lahko kupimo posebne gojitvene komplete ali tako imenovane sete, ki vsebujejo vse potrebno za gojenje.

 

Pomembna je svetloba

Primeren prostor za gojenje tovrstne zelenjave je okenska polica, zastekljen, ogrevan balkon, terasa ali zimski vrt. Bistveno je, da je v prostoru dovolj toplo in čim bolj svetlo. Pozimi so primerna okna na jugovzhodno stran, da imajo rastline čim več dnevne svetlobe. Kmalu namreč ugotovimo, da je svetloba ključni dejavnik, ki nas ovira ali nam pomaga pri hitrem vzniku in dobri nadaljnji rasti mladih rastlin. Tako kot pri gojenju sadik zelenjave s koreninsko grudo imamo lahko tudi pri gojenju mikro zelenjave težave z izdolževanjem rastlin zaradi pomanjkanja svetlobe. To je še posebej močno izraženo, če je premalo svetlobe in hkrati preveč vlage ter previsoka temperatura. Torej z vlago in temperaturo ne pretiravamo, svetlobe pa pozimi ne bo nikoli preveč.

 

S toploto ne pretiravajmo

Po sajenju setveno posodo ali pladenj pokrijemo s prozorno plastično folijo. Lahko je živilska folija, ki jo imamo navadno doma, ali posodico postavimo v prozorno plastično vrečko. Tako ustvarimo nekakšen kalilnik, iz katerega vlaga zaradi folije ne izhlapeva v okoliški prostor, ampak ostaja ujeta pod folijo in ohranja visoko vlažnost substrata ter s tem idealne pogoje za hitro in dobro kalitev semen. Folijo moramo takoj po vzniku odstraniti. V prvih dneh po vzniku rastlin vlago vzdržujemo s pršenjem z vodo brez hranil. Pred vznikom je primerna nekoliko višja temperatura (tudi do 25 °C), po vzniku pa naj bo nekaj stopinj nižja, okoli 22 °C. Pri temperaturi upoštevajte tudi vrsto zelenjave, večini vrst po vzniku najbolj ustreza 16 do največ 20 °C. Mednje sodijo vse kapusnice, špinačnice, čebulnice, fižol in soja pa za uspešno rast zahtevata nad 20 °C.

 

Spravilo svežih rastlinic

Mlade rastline najprej poženejo klična lista, potem oblikujejo steblo in kmalu tudi prve prave liste. Visoke so 5 do največ 10 cm. Takrat je pravi čas za rezanje gostega posevka, pozneje se bodo rastline začele pretegovali in izgubljati kakovost. Težko jih je ohranjati v kompaktni obliki, zato priporočamo, da sejete manjše količine v več posod v časovnem razmaku nekaj dni. Ko prve vzniknejo, zasejemo druge in tako naprej. Tako boste imeli dalj časa na voljo svežo zelenjavo.

  Igor Škerbot