Puščavska vrtnica

19 januarja, 2022
0
0

Ker na videz spominja na nam bolj znano rastlino iz obmorskih krajev – oleander, ji nekateri pravijo kar sobni oleander. Adenij in oleander sta sorodnika, pripadata isti družini, in sicer Apocinaceae

Adenij nima dolge tradicije kot sobna rastlina, v zadnjih letih jo prodajajo tudi pri nas. Njeni listi so voščeni, stebla debela, mesnata, cvetovi pa kot že rečeno podobni oleandrovim. Ime adenij (Adanium obesum) je dobil po jemenskem mestu Aden. Je vednozelena debelolistnica, ki včasih tudi odvrže liste.

Pozimi na hladnem in svetlem

V tropskem svetu to rastlino pogosto uporabljajo za žive meje in je čudovit okras narave. Raste kot grm in zraste od enega do treh metrov visoko. V hladnejših krajih je adenij lepa sobna rastlina, ki je poleti lahko zunaj na prostem. Rada ima veliko sonca in malo vode. Zalivamo ga z mehko vodo, ki naj ne bo prehladna. Ker je to rastlina sušnih krajev, moramo paziti, da v podstavku ne ostaja voda, saj lahko korenine zgnijejo.

Adenij prezimimo na svetlem in hladnem mestu, pri temperaturi okoli 12 stopinj Celzija, ne prenese pa temperatur pod 10 stopinj Celzija. V tem času ga komaj kdaj malo zalijemo, pustimo ga pri miru, saj rastlina počiva. V tem času ga ne gnojimo. Adenij je zelo zanimiv za vse, ki imajo radi bonsaje ali jih oblikujejo.

 

Cepljenje na oleander

Rastline, ki jih kupimo, so navadno razmnožene s potaknjenci, kar lahko delamo tudi sami doma. Izkušenejši gojitelji pa jih cepijo na korenine oleandra, da so bujnejše rasti in bolj bogato cvetijo. Potaknjence lahko narežemo poleti, ko rastlina odcveti.

Presajamo ga poredko, na tri do štiri leta. To je takrat, ko je lonček zares poln korenin. Na dno lončka moramo obvezno dati malo grobega peska za drenažo. V času vegetacije ga dognojujemo s tekočim gnojilom za kakteje.

Če se na listih nabere prah, ga očistimo z mehko, vlažno krpo, nikar pa rastline ne postavljajte na dež, ker ga rastlina ni vajena.

 

Čim manj zalivanja

Rastlina je zdrava, brez bolezni in škodljivcev. Najpogostejši razlog za propad rastline je preobilno zalivanje. Vedeti moramo, da je to puščavska rastlina, ki je navajena na pomanjkanje vode.

Oznake