Zimska barva in vonj

19 januarja, 2022
0
0

Okolico naše hiše bomo osmislili in naredili zanimivejšo. Z veseljem se bomo sprehodili po vrtu tudi pozimi.

Lubje in poganjki
Lesni predstavniki v sezoni poskrbijo za ozadje gred in njihovo vertikalno razgibanost. Večja drevesa vrt tudi ohladijo s svojimi krošnjami. Tako grmovnice kot drevesa lahko pomemben del zasaditve ostanejo tudi v zimskem času. Številna drevesa imajo čudovito barvito lubje, ki se od pomladi do jeseni nekoliko izgubi, pozimi pa pride do izraza. Breze z belim lubjem na vrt prinesejo svetlobo. Za najboljši učinek posadite himalajsko brezo (Betula utilis var. jaquemontii), denimo sorti ’Grayswood Ghost’ in ’Silver Shadow’. Za toplejše tone izberite češnjo ali sivi javor (Acer griseum). Čudovito lubje v rdečkastih tonih ima češnja, Prunus serrula. Lubje je svetleče v rdečkasto-rjavkastih tonih, poživljajo ga lososovo obarvani pasovi. Med drevesi lahko najdemo tudi različne predstavnike z zelo zanimivimi, pisanimi debli. Takšna sta med drugim javorolistna platana (Platanus x acerifolia) in stevardija (Stewartia pseudocamellia), obe sta čudoviti parkovni drevesi. Stevardija ima poleti opazne bele cvetove, ki jim sledijo zanimivi plodovi in jeseni še škrlatno obarvano listje.

 

Sivi javor

Mladi dreni

Za dodatno barvno popestritev lahko okrog dreves zasadite tudi nekatere grmovnice, ki se prav tako ponašajo z živahno obarvanimi poganjki. Odlični so dreni z mladimi poganjki v rumenih, rdečih in škrlatno-črnih odtenkih. Tako lahko rdečkasto lubje japonskih češenj dodatno dopolnite z rdečimi stebli rdečega drena, Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’. Za nekoliko drugačno barvno kombinacijo kombinirate bela stebla brez in rumene poganjke drena, C. sericea ‘Flaviramea’. Poleg drenov imajo čudovita barvita stebla tudi nekatere vrbe, denimo Salix alba ‘Chermesina’, in robida, Rubus cockburnianua ‘Goldenvale’. Poganjki robide so beli in lahko nadomestijo debla brez. Robido ali brezo posadite pred temnejše zimzeleno ozadje.

 

Plodovi lepoplodke

Lesni predstavniki za barvo poskrbijo tudi z zanimivo obarvanimi plodovi. Lep predstavnik te skupine grmovnic je lepoplodka, Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’. Manjšim rožnatim cvetovom bodo jeseni sledili bleščeče vijolični plodovi, ki bodo rastlino krasili tudi, ko bo že odvrgla svoje liste. Lepoplodka je zanimiva tudi v drugih obdobjih v letu. Njeno listje spreminja barvo iz bronasto-škrlatne prek temno zelene do zlato-škrlatne. Za čudovite plodove bo poskrbela tudi japonska skimija, denimo Skimmia japonica ‘Temptation’, pri kateri bodo zimzelenimi listi odlično ozadje za živahno rdeče plodove. Za nekoliko drugačen videz posadite moško rastlino, pri kateri bodo plodove nadomestili rdečkasto-škrlatni cvetni brsti, ki bodo rastlino krasili vso zimo.

Lepoplodka Lepoplodka  

Cvetovi dodajo barvo in vonj
Zimski vrt poleg zanimivih silhuet in vzorcev na skorji dreves pritegne tudi z vonjavami. Čeprav so zimski cvetovi redki in ob nizkih temperaturah potrebujejo nekaj prepričevanja, da zadišijo (npr. topla sapa), lahko najdemo primerne predstavnike za vsak vrt. Če imate na vrtu dovolj prostora za večjo grmovnico, boste imeli prostor tudi za nepozebnik (Hamamelis). Spektakularni jesenski barvi bodo na rastlini že v pozni zimi sledili tudi cvetovi. Zanimivi cvetovi s trakastimi cvetnimi listi so tudi prijetno nadišavljeni. Izbirate lahko med rumenimi, oranžnimi in rdečimi cvetovi. V zimskem času bo svoje močno dišeče cvetove odprl tudi dišeči kovačnik (Lonicera fragrantissima). Njegovo aromo boste zaznali tudi v najbolj mrzlih dneh. Pri botanični vrsti so cvetovi kremasto bele barve. Če želite popolnoma bele cvetove, posadite sorto ‘Winter Beauty’. Oba grma bosta konec zime preplavljena z značilnimi cvetovi in bosta resnična poživitev gred.

 Japonska skimija

Nepozebnik in dišečnik

Tako nepozebnik kot dišečnik sta listopadni grmovnici, zato je dobro, če zasaditvi dodamo tudi nekaj zimzelenih predstavnikov, ki bodo poskrbeli za strukturo grede. Odlična izbira za takšno vlogo je sarkokoka, ki bo zimski čas izkoristila tudi za cvetenje. Cvetovi pri vrsti Sarcococca confusa so povsem beli, medtem ko se pri vrsti S. hookeriana var. digyna odprejo iz škrlatno obarvanih cvetnih brstov, kar dodatno poživi rastlino. Slednja je tudi najbolj dišeča med predstavniki tega rodu in po vonju spominja na lilije.

Dišeči volčin

Nekoliko večji zimzelen grm z zimskimi cvetovi je dišeči volčin (Daphne odora). Konec zime bodo grm poživili rdeči cvetni brsti, ki se bodo odprli v nežno rožnate cvetove. Tudi njegovi cvetovi bodo, kot že ime pove, prijetno nadišavljeni. Za nekaj dodatne barve lahko posadite sorto ‘Aureomarginata’, ki bo popestrila gredo s svojimi zlato-rumeno obrobljenimi listi.

Vse, kar vam preostane, je, da na gredo dodate še nekaj zgodnjih zelnatih trajnic, ki bodo zasaditev dopolnile s svojimi listi in cvetovi. Odlična izbira so črni (Helleborus nigra) in smrdljivi teloh (H. foetidus) ter šaši s svojimi barvitimi zimzelenimi poganjki. Z obstoječo kombinacijo boste tako ustvarili zasaditev, ki bo poskrbela, da zima ne bo več nezanimiv del leta in vas zvabila na vrt tudi v zimskem mrazu.

Matevž Likar

BODITE V CVETJU VSE LETO. Berite revijo MOJ MALI SVET. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico. 

Oznake