Tako postavimo akvarij

19 januarja, 2022
0
0

Potrudimo se, da bo videz akvarija čimbolj naraven, če se le da skrijemo vso akvarijsko tehniko. Pri postavitvi si vzamemo čas, ter narišemo načrt, šele ko smo zadovoljni z načrtom je čas, da se lotimo postavitve.

Namestitev v prostor

Idealno mesto za postavitev akvarija je severni del hiše, proč od okna. Kadar ga postavljamo drugje, ga zaščitimo pred direktnim soncem. V bližini naj bo vtičnica na katero bomo priklopili akvarijsko tehniko. Kable jasno označimo, napeljava pa naj bo nameščena tako, da ne pride v stik z vodo.

Izberemo primerno posodo

Za začetnike se priporoča akvarij z dimenzijami 100 X 40 X 40 cm. Odsvetuje se posode, ki so nepravilnih oblik ter takšne, katerih volumen je manjši od 60 litrov.

 

Stojalo

Akvarij postavimo na primerno stojalo, ki bo podpiralo njegovo težo. Običajno so v trgovinah na voljo posebne omare, ki ustrezajo standardnim dimenzijam akvarijskih posod.

 

Postavitev akvarija na stojalo

Poznamo dve vrsti akvarijskih posod, steklene in steklene posode, ki so zaščitene s plastičnimi letvami. Pod steklene akvarije je potrebno podložiti mehkejši material, na primer stiropor, pri tistih, ki so zaščiteni s plastiko pa to ni potrebno.

 

Akvarijska tehnika

Osnovno akvarijsko tehniko predstavljajo filter, grelec, termometer in luč. Luč namestimo nad akvarijem z njo pa poskrbimo za ustrezno osvetlitev, pomemben je barvni spekter, ki vpliva na rast rastlin ter na dobro počutje živali, sveti naj od 8 do 14 ur. Pri akvarijskih kompletih je že vgrajena v pokrov, vendar je običajno prešibka zato jo je potrebno nadgraditi. Učinkovit biološki filter mora zajemati od 5 do 10 % akvarija. Njegov iztok mora zagotoviti optimalno mešanje vode. Grelec namestimo ob iztoku filtra.

 

Akvarijsko ozadje

Akvarijsko ozadje je dekoracija, ki služi prekrivanju akvarijske tehnike, kot je filter ali grelec. Namestimo ga zadnjo stranico akvarija ali na sprednjo stranico notranjega filtra. Najlepša so tridimenzionalna ozadja s katerimi  ustvarimo vtis kamnitega rečnega brega.

 

Dekoracija

Izbiramo naravne materiale, s katerimi čimbolj skrijemo akvarijsko tehniko. Če bomo imeli rastline, vanj najprej nasujemo 2 do 3 cm hranilne podlage. Nato nadaljujemo s postavitvijo večjih kosov kamenja in korenin, ki jih po potrebi podložimo s stiroporom. Nato nasujemo 2 do 5 cm okrasnega peska ter razporedimo še ostalo dekoracijo.

 

Sajenje rastlin

Pred sajenjem, rastline vzamemo iz lončkov ter iz njih speremo vso stekleno volno. Korenine z ostrimi škarjami prikrajšamo na dolžino 2 cm. Majhne rastline sadimo spredaj, večje pa zadaj. Začetniki naj izbirajo nezahtevne in hitrorastoče rastline.

 

Polnjenje

Pri polnjenju akvarija si pomagamo z narobe obrnjenim krožnikom ali kakšnim drugim ploščatim predmetom, tako ne bomo podrli postavitve.

 

Zagon akvarija

Vso tehniko, priklopimo na električno omrežje, luč povežemo na časovnik, tako bo prižiganje ter ugašanje avtomatsko. Filter mora delovati ves čas, vsak drugi dan v akvarij vržemo ščepec ribje hrane. Ribe pa naselimo šele čez en mesec. To obdobje čakanja imenujemo vzpostavljanje biološkega ravnovesja v akvariju.

Tjaša Kvas

Alfa in Betta

Oznake