Mahagonovec – indijski oreh

28 decembra, 2021
0
0

Poznamo jih predvsem pod imenom indijski orešček, preostala imena so še mahagonovec, caju, cashew nut, maranon …

Izvirajo iz Južne Amerike, točneje vzhodne Brazilije. Pozneje so jih začeli gojiti tudi drugod po svetu, kjer mraz ni omejitveni dejavnik. Tako zdaj več kot 50 odstotkov mahagonovca pridelajo v južni Aziji in vzhodni Afriki, nekaj pa tudi v Sredozemlju.

 

Pecelj, ki je videti kot paprika

Anacardium occidentale je član družine Anacardiaceae, v katero spada tudi mango. Drevo je visoko približno deset metrov in se s svojimi koreninami in vejami razrašča po veliki površini. Kar se na prvi pogled zdi kot nasad nekaj deset ali celo sto dreves je v resnici le eno razraščeno drevo. Sadež je zelo zanimiv. Mesnati del, ki je videti kot paprika redeče rumene barve, je metamorfoziran (preoblikovan) del peclja, na katerem je sadež – orešček.

Rastlina razen za senco in nizke temperature (najprimernejša temperatura je med 24 in 29 stopinj Celzija), ni občutljiva. Dobro prenaša sušo, se prilagaja tlom, ki so revna s hranili, zato jo gojijo v razmerah, v katerih druge rastline ne bi dale zadovoljivega pridelka. Razmnožujejo jo večinoma s semenom. Primerno shranjeno seme je kaljivo približno šest mesecev.

 

Sok iz pecljev

Drevo v dobrih pogojih rodi približno po štirih letih. Prvi pridelek je navadno slab, a se povečuje vse do desetega leta, ko drevo dokončno dozori. Cveti zelo bujno, desetina cvetov pa dozori tudi v sadeže. Teh ne obirajo, pustijo jih, da padejo z drevesa in jih pobirajo s tal. Mesnat pecelj takoj ločijo od oreščka. Slednje potem posušijo na soncu. Sušenje traja približno teden dni, odvisno od vremena. Tudi mesnati pecelj, čeprav ga na mnogih plantažah zavržejo, je užiten. Ko je zrel, je sladko kiselkastega okusa. Predelan v osvežilni sok je nekoliko trpkega okusa, kar ga loči od sokov drugih tropskih sadežev, ki so večinoma sladki. Vsebuje veliko vitamina C. S fermentacijo in primernimi encimi dobijo kakovostne alkoholne pijače.

 

Zdravi oreščki

Praženi oreščki po okusu spominjajo na mandlje. Tri četrtine maščob je v obliki nenasičenih maščobnih kislin, vsebujejo veliko linolne kisline, zato trdijo, da ti oreščki pomagajo pri boleznih srca in ožilja ter povišanem holesterolu.

Uporaben je tudi les, iz katerega so že v 17. stoletju v Franciji izdelovali kakovostno pohištvo.