Shranjevanje zelenjavnih semen, 1. del

28 decembra, 2021
0
0

Enako storimo tudi z nakupljenimi, certificiranimi semeni, če se odločimo, da seme raje kupimo, kot pa pridelamo sami. Z ustreznim skladiščenjem bomo poskrbeli za nadgradnjo vloženega lastnega ali tujega truda pri pridelavi semen, kar bo potem dajalo dobre rezultate in uspeh pri gojenju zelenjave v novi rastni sezoni.

Shranjevanje semen je odločilno za ohranitev vseh dobrih lastnosti pridelanega semena.

S primernimi načini shranjevanja zagotovimo ohranjanje kalivosti in čim večjega dela v semenih shranjene energije, ki semenu pomaga pri kakovostnem in hitrem klitju ter pri oblikovanju dobrega in bogatega koreninskega sistema. Le-ta je osnova za uspešno nadaljnjo rast in predpogoj za oblikovanje kakovostnega pridelka.

Pri shranjevanju semen smo še posebej pozorni na to, da semena predhodno primerno posušimo, da se ne bi v času skladiščenja zaradi previsoke vlage pojavile glivične bolezni.

Zaradi njih lahko pride do propadanja semen ali zniževanja kalivosti. Za uspešno skladiščenje je torej pomembno, da so semena dobro osušena in primerno očiščena. Vsakršna morebitna napaka povezana s prisotnostjo previsoke zračne vlage v skladiščnem prostoru se bo pokazala kot neuspeh že v naslednji pridelovalni sezoni, ko bomo z razočaranjem ugotavljali visok delež nekaljivosti ali pa bodo rastline propadale v stadiju kličnega lista.

Zato pridelovalci semen zelo natančno poznajo ustrezen čas za optimalno zrelost semen zelenjavnih vrst in v ta namen na rastlinah – semenicah, pobirajo in spravljajo le primerno zrela in za spravilo primerna semena. Če se spoznamo na rastline, jemljemo semena odvisno od rastline iz vseh ali pa le iz posameznih cvetov na cvetnem steblu, ki jih porežemo v celoti, jih shranimo ločeno v priročne kartonske škatle, plastične ali papirnate pladnje ali lesene posode. Vse to naredimo ločeno po vrstah, z oznakami vrste in posamezne sorte. To prehodno shranjevanje nujno opravljamo v suhem prostoru, kjer bodo možnosti za nenačrtovano mešanje čim manjše.

S prvim delom skladiščenja tako začnemo že pod napušči streh, v senci različnih objektov, streh, kozolcev ali na podstrešjih. Tako lahko za začetek shranjevanja uporabite tudi suhe, temne in hladne kletne prostore in tam nadaljujete s skladiščenjem semen do setve.

 

Pomen kakovostne embalaže

Kupljena semena v manjših pakiranjih skladiščimo kar v originalni embalaži. Semen, ki so shranjena le v papirnati vrečici, ne moremo dolgo in kakovostno skladiščiti. Najbolje je, če jih shranjujemo v posebnih vrečicah, narejenih iz kombinacije papirja in kovinske notranje prevleke ali jih shranjujemo v vakumu (denimo v pločevinki). Tako kovinski sloj vrečice kot vakuum varujeta semena pred neugodnimi vplivi iz okolice – to je (pre)visoka zračna vlaga in neustrezna temperaturi. V semenarstvu velja pravilo, ki pravi, da se z vsakim znižanjem odstotka vlage v semenu podaljša življenjska doba semena za dvakrat. Zato s pomočjo kakovostnega načina hranjenja ohranjamo čim nižjo vlažnost semena in pri tem računamo, da na splošno semena večine vrst zelenjave zadržijo kalivost višjo od 50% tudi po preteku deset in več let hranjenja. Zato je za kakovostno shranjevanje semen najbolje uporabiti takšno embalažo, ki nam bo v pomoč pri ohranjanju nizke vlage v semenih, pri nizkih skladiščnih temperaturah, kar bo semenom pomagalo ohraniti visoko kalivost. Torej, čim bolj suho in hladno je skladiščenje, tem daljše je ohranjanje kalivosti semen.

Nizko vlago ohranjamo tudi v stekleni embalaži, manj primerni materiali za ta namen pa so platno ali kakršnokoli blago ter že omenjeni papir. Težava takšnih naravnih materialov je higroskopičnost oziroma sposobnost vezave vlage iz zraka, zato se embalaža strga, mi pa poleg potrebne kaljivosti semen izgubimo tudi pomembne podatke, ki smo jih napisali na embalažo

Se nadaljuje.

Igor Škerbot

Oznake