Okras gred za jesen in zimo

28 decembra, 2021
0
0

Potrebujemo le nekaj rastlin, ki bodo tudi pozimi ohranile nekaj barvitosti in tako popestrile zimsko sivino.

 

Barvite okrasne trave

V jesenskem in zimskem času pridejo v ospredje številne izmed okrasnih trav, saj s svojimi zimzelenimi poganjki dajejo zasaditvam potrebno razgibanost. Še posebej bodo prišle do izraza, ko bo njihove poganjke okrasila slana. Če želite čar okrasnih trav ohraniti tudi čez zimo, se je bolje odločiti za kombinacijo zimzelenih trav in šašev. Za tople rdečkaste tone lahko uporabite Buchananov šaš (Carex buchananii) z oranžno-rjavimi poganjki ali vrsto C. flagellifera, z rdečkasto-rjavimi listi. Na mestih, ki so nekoliko zaščitena pred premočnim mrazom, jih lahko kombinirate z velecvetno abelijo (Abelia x grandiflora ‘Kaleidoscope’). Njeni marmorirani listi z zeleno sredino, kremastim zunanjim delom in celo rdečkastim robom, bodo lepo dopolnili barvo šašev. Za dodatek in nekoliko kontrasta pa v zasaditev dodajte še nekaj hladnih tonov s poganjki modrikaste bilnice (Festuca glauca ‘Elijah Blue’). Če je na vašem vrtu prehladno, da bi abelija ohranila liste tudi pozimi, lahko v zasaditev dodate tudi rumeno pisano plazečo trdolesko (Euonymus fortunei ‘Emerald ‘n’ Gold’). Trdoleska je nekoliko manj pisana kot abelija, vendar bo ohranila barvno temo zasaditve tudi, ko bo abelija izgubila liste.

Pennisetum Pennisetum

 

Živahni listi in stebla

Rumeno pisano plazečo trdolesko pa lahko uporabite tudi v kombinacij z barvitimi stebli drenov. V tem primeru izberite drene, ki imajo živahno rdeča stebla, kot sta denimo sorti Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ ali C. alba ‘Sibirica’. Za umiritev toplejših tonov v zasaditev dodajte še nepravi lovor (Viburnum tinus). Pozimi bo posejan z belimi cvetovi, ki bodo dodatno popestrili zasaditev. Ker bo rastlina dosegla do dva metra višine, jo posadite v ozadje grede, s čimer bo ustvarila barvno ozadje za barvite liste trdoleske in stebla drenov. Za nekoliko bolj kompaktno obliko nepravega lovorja izberite sorto ‘Eve Price’.

 

Mahonija in nepozebnik na senčni gredi

Za nižjo zasaditev na nekoliko bolj senčnem mestu lahko posaditev sarkokoko (Sarcococca confusa), ki bo pozimi zacvetela s skoraj neopaznimi, vendar prijetno dišečimi cvetovi. Sarkokoko kombinirajte z grmastim jetičnikom, Hebe ‘Red Edge’. Sorta je kompakten grmiček, ki bo zrasel v 45 centimetrov visoko blazino sivkasto-srebnih listov s tankim rdečim robom. Grmiček bodo popestrili tudi brsti, ki so obarvani v temno škrlatno barvo. Za še nekaj srebrne barve dodajte na gredo kresnico, Heuchera ‘Silver Scrolls’, ki jo krasijo čudoviti srebrni listi s temnosivo-zelenimi žilami in škrlatno spodnjo stranjo lista. Žal je rastlina polzimzelena, zato lahko v mrzlih zimah izgubi liste.

Živahnejšo senčnato gredo bodste naredili z zasaditvijo kombinacije mahonije in nepozebnika. Srednja mahonija, Mahonia x media ‘Charity’, je odlična izbira, saj bo zimo poživila z rumenimi cvetovi. Srednja mahonija lahko doseže precejšno velikost, zato ji morate nameniti dovolj prostora. Če želite manjšo rastlino, pa lahko posadite sorto Mahonia nitens ‘Cabaret’, ki zraste le dober meter visoko. Za razliko od sorte ‘Charity’ boste pri ‘Cabaret’ občudovali nekoliko bolj pisan okras, saj se bodo rumeni cvetovi odprli iz oranžno-rdečih brstov. Z izbiro ustrezne sorte nepozebnika lahko lepo dopolnite barvo mahonije. Za rumene cvetove izberite Hamamelis x intermedia ‘Pallida’, za oranžno-rdeče tone pa sorto ‘Jelena’ ali ‘Diane’.

  Abelija Abelija

Zgodnji cvetovi teloha

Za barvite kombinacije lahko posadite tudi reso (Erica). Poskusite s sorto Erica x darleyensis ‘Kramer’s Rote’, ki bo od konca zime do sredine pomladi krasila gredo s svojimi temnorožnatimi cvetovi. Za dodaten cvetoč okras v kombinacijo dodajte teloh, Hellebous foetidus ‘Wester Flisk’. Za razliko od črnega teloha ima precej močneje deljene liste, ki bodo tvorili lepo ozadje za rdečkasta cvetna stebla in limonasto zelene cvetove. V toplejših zimah jih boste lahko občudovali že konec zime. Za zapolnitev grede zasadite v kombinacijo še zimzeleni japonski šaš, Carex morrowii ‘Variegata’ in pritlikavo pacipreso, Chamaecyparis pisifera ‘Golden Mop’. Pacipresa bo pognala prav zanimive zlatorumene poganjke, ki se bodo lepo skladali s šašem.

Erica Erica

Naj bo vaš vrt zanimiv vse štiri letne čase. Z izborom pravih rastlin in kombinacij lahko poskrbite, da bo zimsko obdobje morda celo zelo zanimivo in se ga boste sčasoma še posebej veselili.

Matevž Likar