Popolna spalnica

18 novembra, 2021
0
0

V spalnici preživimo skoraj tretjino svojega življenja, zato moramo njeni opremi posvetiti enako pozornost kot opremi dnevnih bivalnih prostorov, ki so bolj reprezentančni in zato navadno deležni večje pozornosti.

Za kakovostno spanje je seveda najpomembnejša kakovostna postelja in njena lega v prostoru. Popoln spalni sistem sestoji iz treh medsebojno prilegajočih se delov, in sicer iz posteljnega vložka, ležišča in vzglavne blazine, ki podpirajo občutljive točke telesa, kot so glava, tilnik, ramena in medenica.  Seveda pa ne vpliva le postelja na naše počutje v spalnici. Pomembne so tudi barve, talne obloge, razsvetljava, rastline, dekorativni predmeti, tekstilni dodatki in podobno. Šele skupek vseh teh elementov, katerih vpliv se prepleta, soustvarja funkcionalnost prostora in to kako se bomo v njem počutili.

 

Razsvetljava v omari

Pravilna namestitev svetil je pomembna z uporabnostnega in estetskega vidika. Spalnica potrebuje splošno in lokalno osvetlitev. Splošna osvetlitev mora omogočati zadovoljivo osvetlitev prostora, v ta namen običajno uporabljamo stropne svetilke ali stropne reflektorje. Ta svetlobni vir prižgemo takoj, ko vstopimo v spalnico, šele nato pa po potrebi prižgemo tudi ostale luči. Običajno so to namizne svetilke (na nočni omarici), stoječe ali stenske luči, ki jih uporabljamo za osvetlitev ob postelji. Pri tem je treba upoštevati, da svetilka, ki jo uporabljamo za branje v postelji, daje ozek snop svetlobe, tako da tisti, ki bere, ne moti partnerja, ki spi.

Zelo uporabne so tudi luči, ki osvetlijo notranji del omare. Navadno so to vgradne luči na izstopajočem delu stropa omare, lahko so pritrjene pred omaro na stropu sobe, obstajajo pa tudi take, ki jih vgradimo v samo omaro, na primer v obešalno palico. Njihova prednost je v tem, da nam ni treba močno razsvetliti celotnega prostora, če želimo nekaj vzeti iz omare, kadar ne želimo motiti nekoga, ki še spi. Poleg tega splošna svetilka tudi ne osvetli dobro notranjost omare, tako da brez dodatnih luči težko izbiramo stvari v omari. Praktično je, če se luč samodejno prižiga, ko odpremo vrata omare in se ugasne, kadar jih zapremo.

Glavna naloga dekorativne in razpoloženjske osvetlitve je, da pritegne pozornost nečesa posebnega v prostoru, bodisi slike, kipa, rastline ali kakega drugega zanimivega elementa. Poleg tega z lučmi lahko ustvarimo želeno razpoloženje v prostoru. Romantično vzdušje, ki je v spalnicah najbolj pogosto zaželeno, učinkovito pričaramo tudi s svečami in petrolejskimi lučmi. V otroških in mladinskih sobah se za pravljično vzdušje uporabljajo tudi luči, ki projicirajo določene like (npr. zvezdno nebo), in tudi reflektorji z barvasto svetlobo, ki jih seveda prižgemo le občasno.

Stikalo za splošno razsvetljavo mora biti ob vratih v spalnico in v bližini postelje, tako da lahko luč ugasnemo, ko gremo spat, oziroma jo prižgemo, ko vstanemo. Ob postelji je tudi stikalo za lokalne oziroma bralne luči ob postelji.

                                                                                                               

Dekorativni predmeti in rastline

Dekorativni predmeti in rastline popestrijo videz prostora. Navadno so to slike, manjše skulpture, svečniki, vaze za rezano cvetje. Dekorativni elementi naj bodo po možnosti postavljeni tako, da so vidni tudi iz ležečega položaja v postelji. Stil, barve in motivi dekorativnih predmetov morajo biti prilagojeni ostali opremi spalnice in temu, da gre za intimen prostor, kjer je navadno zaželeno romantično vzdušje. Poleg tega je treba upoštevati tudi simbolen pomen, ki ga ima na primer motiv slike ali kipa. Ko v svoj dom postavimo kak predmet, z njim v svoje življenje prinesemo energijo, ki spremeni energijo doma. Izbira dekorativnih predmetov zato ni le vprašanje, kaj nam je v določenem trenutku najbolj všeč. Pomembno je tudi, kako bo to okrasje vplivalo na naše življenje.

 

Rastline ponoči dihajo

Rastline nimajo samo dekorativne vrednosti. Pomembno je tudi to, da uravnavajo vlažnost zraka v prostoru. Po drugi strani pa imajo rastline tudi nekatere slabosti. Zelene listnate rastline za fotosintezo potrebujejo ogljikov dioksid, oddajajo pa kisik, kar je za človekovo okolje sicer pozitivno, vendar pa ta proces poteka samo podnevi, medtem ko rastline ponoči porabljajo kisik. Druga slabost nekaterih rastlin je tudi močan vonj, ki lahko povzroči celo glavobol. Take so na primer gardenije in melisa. Nekatere rastline lahko povzročijo celo alergijo, na primer praprot, difenbahija, primula ipd. Mnoge rastline so tudi strupene npr. božična zvezda, filodendron, kar je še posebej pomembno za opremo otroške spalnice.

Za ustvarjanje posebnega vzdušja in barvnih poudarkov so zelo učinkoviti tudi primerno izbrani tekstilni izdelki, ki ne smejo manjkati v nobeni spalnici, kot so zavese, dekorativne blazine, posteljna pregrinjala, posteljnina in preproge. Za harmonično okolje je pomembno, da so vsi elementi med seboj usklajeni. Tako na primer pri kupovanju posteljnine ne izbiramo izdelkov samo glede na vzorce in barve, ki nam ugajajo, pomembno je, da pri odločitvi za nakup upoštevamo tudi barve in stil spalnice. 

Priporočljivo je, da so zavese v spalnici iz dveh vrst blaga (npr. dvojne nabrane, nabrane in rolojske). Podnevi je okno zastrto z zaveso iz tanjšega blaga, ki prepušča svetlobo. Kadar pa želimo prostor zatemniti ali preprečiti neželene poglede, porabimo debelejše zavese. Zavese imajo zaradi velike površine pomemben vpliv na barvno vzdušje prostora.

 

Jasna Hrovatin

Oznake