Lepote in dobrote z Marnega

29 oktobra, 2021
0
0

Eden takih je bil Rudolf Napret z Marnega blizu Hrastnika. Rojen je bil leta 1919, pred drugo svetovno vojno je obiskoval kmetijsko šolo v Šentjurju, po vojni pa je na današnji celjski vrtnarski šoli opravljal še dodatno izobraževanje s področja kmetijstva. Bil je zelo napreden in zaveden kmet in sadjar, poznan daleč naokoli. V sebi je gojil zavest, da je treba zemljo obdelovati, da bodo imeli ljudje kaj jesti. Kmete je učil kmetovanja in jim svetoval.  Tudi njegov sin ima kmetijsko izobrazbo, prav tako vnukinja, poznana slovenska vrtnarka z Marnega, Damjana Napret Čeperlin. Nadaljujejo dedovo dediščino in napredno mišljenje in imajo podjetniško žilico. Damjana se že iz svojega otroštva spominja, da so imeli med prvimi betonske tople grede in v njih vzgajali sadike vrtnin ter okrasnih rastlin in jih prodajali. Ljubezen do pridelave okrasnih in uporabnih rastlin je bila Damjani položena v zibko in po končani vrtnarski šoli v Celju so na domačiji Napretovih že rasli plastenjaki. Pridelovala je krizanteme, mačehe, pelargonije, zelenjavo. Sčasoma je ugotovila, da je ob hiši premalo prostora za želeno proizvodnjo rastlin, zato je vrtnarijo preselila ob glavno cesto. 

 

Zelenjava iz sadik

Plastenjaki so rasli, a Damjana si je želela steklenjak in pred nekaj leti se ji je želja uresničila. Zdaj ob glavni cesti na Marnem stoji poleg plastenjakov še sodoben, prostoren steklenjak. To je Damjanina pisarna, v kateri pusti prosto pot domišljiji, ustvarjalnosti in zamislim, pri tem pa ji pomagajo pridne sodelavke. Po dedu je nasledila željo po nenehnem učenju, proučevanju in napredku. Ne ustavi se pri ustaljenem gojenju in prodaji vrtnin, ampak jih poskuša vzgojiti tako, da končni uporabnik z njimi nima več veliko dela. Tako iz določenih sort solat vzgoji večje sadike, da so, ko jih posadite doma, že nared za obtrgovanje. Takšne so zelo primerne za gojenje v modnih visokih gredah ali posodah, ki jih postavimo na balkon. Če zamujate z jesenskim sajenjem česna ali trenutno na vrtu ni prostora zanj, boste spomladi v Damjanini vrtnariji lahko kupili sadike zimskega česna. Tudi s sajenjem muhastih semen motovilca si ni potrebno beliti glave, saj lahko na Marnem kupite sadike in hitreje pridete do pridelka.

Damjana Napret Čeperlin je aktivna vrtnarka, ki se ves čas izobražuje in preizkuša ter dopolnjuje nabor rastlin na vrtnariji. Pripravlja različne dogodke, tako so nekaj let nazaj zasadili polje sivke in pripravili dobro obiskan praznik sivke.

 

Damjana Napret Čeperlin

Zdrava kmečka pamet

Njen ded ji je zapustil veliko literature, v kateri še danes najde zelo koristne nasvete, saj so pridelovalci nekoč namesto kemičnih sredstev uporabljali zdravo kmečko pamet. Znanje iz tistega časa ji še kako pride prav, saj želi vzgajati zdrave in neoporečne rastline. Veliko vrtnarij po Evropi je videla in ve, kaj pomeni domače in naravi prijazno, tako pri zelenjavi kot pri okrasnih rastlinah. Meni, da je poleg proizvodnje in prodaje rastlin naloga slovenskih vrtnarjev tudi ozaveščanje kupcev o kakovosti in pomenu domačih rastlin.

 

Narava, najboljša učiteljica

V tem času so v steklenjaku in plastenjakih vrtnarstva Napret še sadike različnih solat in motovilca ter različno cvetje, ki ga uporabljajo za izdelovanje prelepih jesenskih aranžmajev. Pri njih lahko kupite lončne krizanteme, mačehe, na voljo pa je tudi veliko jesensko-zimskih aranžmajev. A ne v plastičnih posodah, teh pri Damjani ne boste dobili, pač pa v pletenih košaricah, glinastih posodah, takšnih iz lubja in če česa. Narava je naš najboljši učitelj, pravi Damjana, in če premoremo nekaj domišljije in ustvarjalnosti, lahko naredimo naravnih materialov najlepše stvari.

Marjetka Hrovatin