Jagodičje za vse leto, 1. del

15 oktobra, 2021
0
0

V letih, ko so rastline izpostavljene stresu, na primer zaradi pozebe ali suše, lahko opazimo ponovno cvetenje, ki pa nas s pridelkom navadno ne razveseli. Izjema so fige, ki rodijo dvakrat letno, in nekatere jagodičaste sadne vrste.

Od pomladi do prve jesenske pozebe

Z malce znanja in spretnosti pri načrtovanju našega sadnega kotička v domačem vrtu ali posodah na terasi lahko jagodičje obiramo od pomladi do prve jesenske pozebe. Če ga imate res radi, če vaši otroci ali vnuki pričakajo vsako jagodo, potem je najbolje, da na vrtu posadite kar kombinacijo enkrat rodnih in večkrat rodnih sort. Morda se vam to ne zdi smiselno, ampak največja razlika med enkrat in večkrat rodnimi sortami je ravno v tem, da enkrat rodne rodijo obilno v krajšem času. Ker takrat vsega na enkrat verjetno ne uspemo pojesti, je to priložnost za pripravo ozimnice.

Golden bliss

Večkrat rodne sorte bomo po malem obirali dalj časa. Ravno toliko jih bo, da se jih sproti najemo ter pripravimo najljubše sladice.

In ko jagode, maline, borovnice enkrat rodnih sort globoko zamrznjene čakajo v skrinji, vi za sprotno porabo nabirate le te iz večkrat rodnih sort. Kdo si v jesenskem mesecu ne zaželi sveže domače tortice? Tudi ponudba v trgovinah je vsako leto večja. Zadnja leta na policah vse pogosteje in izven sezone srečamo poleg jagod in ameriških borovnic tudi robide, maline, ribez, kosmulje in celo gozdne borovnice. Ampak domače je vedno slajše.

 

Mara des Bois

Jagode in maline

Najpogosteje sajeno večkrat rodno jagodičje so jagode in maline. Zaradi čudovitega in svežega okusa se jih težko naveličamo. Predlagam vam, da gredico z jagodami vsako leto vsaj delno pomladite. To naredite tako, da iz pritlik vzgojite nove mlade rastline ali sadike kupite. Če je v vaši okolici kakšen pridelovalec, ga prosite, če vam odstopi nekaj sadik, ko bo ponovno sadil jagode. Z veseljem vam bo odstopil tudi pritlike iz njihovih obstoječih rastlin, saj jih bo tako ali tako odstranil in v večini zavrgel. Gredico z jagodami zasadite tako, da bo del enkrat rodnih, del večkrat rodnih, za sortno pestrost pa še rastlina ali dve belih jagod. Bele jagode (pineberry) v kombinaciji s klasično rdečo jagodo tvorijo čudovit kontrast barv in okusov. Presenetila vas bosta okus in vonj teh jagod, ki spominjata na ananas. O belih jagodah bomo kaj več napisali v eni izmed prihodnjih številk, saj si zaradi svoje izredne zanimivosti vsekakor zaslužijo več pozornosti. Pridelovalci sadijo enkrat rodne jagode konec poletja, od julija do sredine septembra. Najpogosteje sadijo tako imenovan frigo tip sadike. To so gole korenine, ki jih v matičnih nasadih izkopljejo, odstranijo substrat, jim porežejo nadzemni del ter shranijo v hladilnici. V takem stanju nato rastline čakajo, da jih posadimo pod toplo sonce ter dobro zalijemo. Nato pa skoraj čudežno v nekaj dneh zrastejo v prave male grmičke.

Se nadaljuje.

Nika Cvelbar Weber