Živi za eno samo poletje

1 oktobra, 2021
0
0

Ko je cvetela, je bilo steblo visoko več kot osem metrov. Obseg stebla cveta je bil 58 centimetrov. V času rasti cveta je zrasla v višino tudi več kot deset centimetrov na dan. Postala je glavna paša čebel z domačije. Njen nektar so nabirale od zgodnjega jutra do poznega večera.

Vsa leta je zanjo pridno skrbela Marica Gerbec, ki jo je dobila pred petdesetimi leti v dar od svoje učiteljice.

Dokler je bilo še možno, ko še ni bila prevelika, jo je prezimila v zaprtem prostoru. Ko jo je posadila na stalno mesto, je vsako jesen okoli rastline zgradila zimski rastlinjak. Po nekaj letih je bilo potrebno vsako leto narediti večjega. Še posebej, ko je poleg nje zrasla še ena rastlina – drevo življena (stara je 25 let).

Letos nas je agava za dolgoletno skrb nagradila s prečudovitim cvetom, ki ga občuduje veliko ljudi, kajti to ni značilna rastlina za naše kraje. A zagnanost, vztrajnost in veselje do rož nam je omogočila doživeti nekaj, kar se občuduje le v toplih krajih.

Žal je bilo to njeno zadnje poletje, saj agava po cvetenju odmre.

Goran Gerbec

Agava spada med kaktuse. Njeno grško ime agaue, kar pomeni prevzvišena. Doma je v Mehiki, zato ji naše klimatske razmere omogočajo, da jo gojimo kot posodovko oziroma jo pozimi zaščitimo. Obstaja več kot dvesto vrst agav. Znano je, da ko zacveti, tudi odmre. Zacvetijo po 30 do 50 letih rasti. Uporabljajo jo za izdelovanje tako preprog kot kozmetike in 

pijač. Zelo znana pijača, ki jo izdelujejo iz agave, je tekila.

Oznake