Ameriški slamnik – nepogrešljiv na vrtu

27 septembra, 2021
0
0

Strokovno ime izvira iz grške besede echinos, kar pomeni jež – na katerega spominjajo bodice stožčastega osrednjega dela cveta.

Naravno izvirajo iz Severne Amerike, kjer rastejo v prerijah, na kamnitih območjih, v suhih odprtih gozdovih ter na peščenih površinah.

Na vrtovih gojimo predvsem škrlatno cvetoči ameriški slamnik (Echinacea purpurea), zadnja leta pa tudi take z rdečimi, oranžnimi in rumenimi cvetovi. Nekatere sorte so dobro obstojne, druge slabše in lahko se zgodi, da prihodnje leto ne bodo več rdeče, oranžne ali rumene barve, ampak bele in škrlatne. Morda se najde med njimi kakšen cvet, ki spominja na svojo prvotno barvo.

Echinacea purpurea Vintage Wine Echinacea purpurea Vintage Wine

Ameriški slamniki so postali zelo priljubljeni, ko se je začel uveljavljati bolj naraven slog vrtnarjenja. Ko neka rastlina postane modna, pritegne tudi pozornost vrtnarjev in gojiteljev. Tako se potem pojavijo želje po bolj zanimivih različicah rastline in to se je zgodilo tudi pri ameriškem slamniku. Gojitelji so začeli vzgajati nizke različice ameriškega slamnika, začeli so s križanjem in tako pridobili zanimive križance med E. purpurea in E. paradoxa ter s tem tudi nove barve.

 

Odstranjujmo odcvetele cvetove

Ameriškemu slamniku najbolj ustreza sončna lega. Najlepše raste v humoznih, vlažni, a dobro odcednih tleh. Zelo dobro prenaša tudi sušo, zato ga lahko sadimo tudi na bolj odprtih legah. Cvetovi so sestavljeni iz cvetnih koškov z izrazitim stožčastim osrednjim delom in cvetnih lističev. Osrednji del cveta je sestavljen iz majhnih cevastih cvetov. Nekatere sorte ameriških slamnikov imajo tudi polnjen cvet. Cvetovi se odpirajo na vrhu cvetnih stebel. Cvetno steblo je močno in visoko, saj lahko nekatere vrste in sorte ameriških slamnikov dosežejo višine do 120 cm.

Ameriški slamniki cvetijo od junija do jeseni. Če želimo, da bodo cveteli še bolj bogato, jim sproti odstranjujemo odcvetela cvetna stebla. Cvetovi ameriških slamnikov so zelo dolgo obstojni tudi kot rezano cvetje in tako si lahko z njimi ustvarimo kakšen lep poletni šopek.

Jeseni, ko zaključijo z rastjo, lahko porežemo suha socvetja ali pa jih pustimo in imamo tudi pozimi na vrtu okras, suha socvetja pa so tudi hrana za ptice.

Echinacea purpurea Sunrise Echinacea purpurea Sunrise  

Kombinacija s trajnicami

Lepi so v družbi z okrasnimi travami, mačjo meto (Nepeta sp.), lepimi očkami (Coreopsis sp.), krvomočnicami (Geranium sp.), gavrami (Gaura sp.), hermelikami (Sedum sp.), kaduljami (Salvia sp.), grozdastimi plamenkami (Phlox paniculata), ostrožniki (Delphinium sp.). Rastlina je poznana tudi v medicini, kjer jo uporabljajo za krepitev imunskega sistema. Uporabna je cela rastlina. Predvsem uporabljajo korenine vrste E. angustifolia in tudi E. purpurea ter E. pallida.

Predstavljamo nekaj vrst in sort ameriškega slamnika, ki jih lahko kupite tudi pri nas.

 

Ozkolistni ameriški slamnik – Echinacea angustifolia 

Ozkolistni ameriški slamnik je trajnica, ki ima nekoliko manj kompaktno rast kot nekatere druge vrste. Naravno izvira iz Severne Amerike, kjer raste na planotah, prerijah in odprtih svetlih gozdovih. Listi so dlakavi, nenazobčani, ozkosuličasto oblikovani in dolgo do 15 cm. Cveti od junija do avgusta. Stožčast osrednji del cveta je oranžno rjav, cvetni listi pa so svetlo rožnate barve. V višino doseže med 30 in 80 cm.

  Echinacea purpurea Alba Echinacea purpurea Alba

Bledi ameriški slamnik – Echinacea pallida 

Bledi ameriški slamnik raste v naravi v vzhodnem delu ZDA, in sicder v prerijah in hribovitih pobočjih. Ima dlakave, nenazobčane, eliptične liste, ki so veliki do 20 cm. Cveti od julija do septembra. Stožčast osrednji del je oranžno rjav, cvetni listi so rožnati in hitro zbledijo v nežno rožnato, skoraj belo barvo. Cvetni listi na videz spominjajo na lovke meduze. V višino doseže med 100 do 125 cm.

  Echinacea angustifolia Echinacea angustifolia

Ameriški slamnik – Echinacea purpurea

Ameriški slamnik je najbolj uporabljena vrsta ameriškega slamnika v vrtnarstvu. Naravno izvira iz vzhodnega dela ZDA, kjer raste v prerijah in odprtih svetlih gozdovih. Listi so grobo dlakavi, nazobčani, jajčaste oblike in dolgi do 15 cm. Cveti od julija do oktobra. Stožčast osrednji del je oranžno rjav, cvetni listi so temno rožnati. V višino zraste od 50 do 100 cm.

Obstajajo različne sorte z različno obarvanimi cvetnimi listi:

–          E. purpurea ‘Alba’ (bela), cveti od julija do septembra, v višino doseže do 90 cm,

–          E. purpurea ‘Coconut Lime’ (polnjen cvet, zelen rumeno bela), cveti od junija do septembra, v višino doseže do 70 cm,

–          E. purpurea ‘Harvest Moon’ (rumena), cveti od junija do septembra, v višino doseže do 90 cm,

–          E. purpurea ‘Hot Papaya’ (polnjen cvet, rdeča), cveti od junija do avgusta, v višino doseže do 70 cm,

–          E. purpurea ‘Julija’ (oranžno rdeča), cveti od junija do septembra, v višino doseže do 70 cm,

–          E. purpurea ‘Pink Double Delight’ (polnjen cvet, roza), cveti od julija do avgusta, v višino doseže do 50 cm,

–          E. purpurea ‘Prairie Splendor’ (temno rožnata), cveti od junija do septembra, v višino doseže do 60 cm,

–          E. purpurea ‘Sunrise’ (svetlo rumena), cveti od julija do septembra, v višino doseže do 80 cm,

–          E. purpurea ‘Vintage Wine’ (škrlatna), cveti od julija do avgusta, v višino doseže do 70 cm.

 

Ameriški slamnik je nepogrešljiva trajnica, ko ustvarjamo naravne vrtove (vrtovi, ki na videz spominjajo na naravo). Prav tako ne sme manjkati v okrasnih vrtovi ob hišah, saj ga lahko kombiniramo z različnimi trajnicami ter tudi z grmovnicami. Je izjemna in vsestransko uporabna trajnica.

Tanja Kozar Planinšek