Uspešno shranjevanje čebulnic

13 septembra, 2021
0
0

Mednje sodi večina čebulnic. Za uspešno skladiščenje je potrebno izpolniti nekaj osnovnih zahtev in uspeh ne bo izostal. Zadovoljstvo je čim dlje ohraniti pridelek.

 

Osnove pridelave čebulnic

Za pridelavo čebulnic, namenjenih skladiščenju in porabi v zimskem času oziroma do naslednjih pridelkov, je priporočljivo posevke čebulnic posebej načrtovati. Pozorni moramo biti pri izbiri ustreznih sort čebule, šalotke in česna.

Bele sorte čebule niso primerne za dolgo zimsko skladiščenje. Za ta namen gojimo rumene (okrogle ali podolgovate sorte) ali rdeče mesnate sorte.

Za skladiščenje česna so primernejše spomladanske sorte. Tako je sorta česna ‘ptujski spomladanski’ namenjena porabi tudi po prehodu iz starega v novo leto, medtem ko bi bilo dobro sorto česna ‘ptujski jesenski’ porabiti nekje do začetka novega koledarskega leta.

Posevek čebule zasnujte iz vzgojenih sadik, kjer iz semen pridelamo bogato ukoreninjeno sadiko. Če sadite čebulčke, posadite drobnejše, debelejši čebulčki pogosto poženejo cvetno steblo in se tudi slabše skladiščijo. Čebulnice v času rasti primerno oskrbujemo in varujemo pred škodljivci in boleznimi, da bodo čas spravila dosegle v optimalnem stanju, da bodo (čim bolj) zdrave in bodo oblikovale dobro razvite čebule, glavice ali stebla.

 

Spravilo čebulnic

Pri čebuli, česnu in šalotki so zdravi listi pogoj za zdrave ovoje oziroma luskoliste okrog čebule ali glavice česna. Več kot je takšnih ovojnih listov, ki so ob spravilu večinoma še sveži, delno sočni ali še celo mesnati, več bo po sušenju suhih ovojnih listov, ki jim rečemo suhi luskolisti, in ti bodo predstavljali naravno zaščito in daljše skladiščenje.

Čebulnice začnemo spravljati v stadiju, ko so listi od tri četrt do polovice še sveži – zeleni. To pomeni, da rastline ob zaključku rasti skrbno opazujemo in ko se od skupnih 7 do 8 listov posuši prvi list in nato kmalu še naslednja dva ali trije, vemo, da je nastopil čas za spravilo.

Ko jih izpulimo, jih na ustreznem, prevetrenem, zračnem in temnejšem oziroma zasenčenem prostoru (čebula, šalotka) ali delno na dopoldanskem soncu (česen) (do)sušimo. V takšnih pogojih se bodo ovojni luskolisti postopno v celoti posušili, ostali celi, nepoškodovani in bodo varovali in ohranjali čebulo ali glavico pri dolgemu in kakovostnemu shranjevanju v večini skladiščnih prostorov.

Česen lahko kakšen dan ali dva po spravilu sušiti na soncu, čebule pa ne. Če čebulo po puljenju predolgo izpostavljamo soncu, pride do neželene ozelenitve čebule, ob močni sončni pripeki pa tudi do opeklin čebule. To poslabša njeno skladiščno sposobnost.  

 

Načini shranjevanja

Čebulo, česen in šalotko pred shranjevanjem posušimo. Zimske sorte pora pustimo na vrtu in ga pobiramo sproti, če nam to omogoča zima oziroma če tla niso tako zamrznjena, da ga lahko izpulimo.

Za skladiščenje čebule, česna ali šalotke izberemo prostor, kjer je suho, relativna zračna vlaga v prostoru okrog 70 do 75 % in temno. Čebulnice shranjujemo v podstrešnih prostorih, na kozolcih, vrtnih utah in lopah ali podobnih zavetnih prostorih. Nič ni narobe, če čebulnice v času močnega mraza zmrznejo. Takrat jih pustimo pri miru. Za dolgotrajno skladiščenje je odločilna tudi temperatura skladiščnega prostora. Ta naj bo okrog 0 °C, ne pa sobna ali celo višja od 20 °C.  Previsoke skladiščne temperature spomladi prehitro izzovejo odganjanje čebule, še posebej, če je svetlo. Zato za shranjevanje izbirajte raje bolj hladne prostore kot pretople.

Ko so suhe in primerne za shranjevanje, čebulnice zložimo v tanjše plasti v lesene ali plastične zaboje. Skladiščenje suhih čebulnic v vrečah ni priporočljivo. Naj bodo čebulnice skladiščene v tanjših plasteh tako, da jih lahko občasno rahlo premešamo, pri tem odstranimo morebitne propadle čebule in tako sproti nadziramo potek shranjevanja.

V Sloveniji je tradicionalno skladiščenje čebule ali česna v obliki kit. Pletemo še pred popolno osušitvijo »cime«, ko je ta še rahlo vlažna, elastična in se ne trga. Kita naj bo spletena iz približno deset čebul ali glavic česna. 

 

Skrb in ohranjanje skladiščnih pogojev

Skrbno spremljamo pogoje v prostoru, kjer skladiščimo. Še posebej pozorni smo, da ostaja skladiščen pridelek na suhem in hladnem. V takih pogojih bodo čebulnice ostale kakovostne, dobre bodo za naše zdravje. Bogatile nas bodo z vitamini in minerali ter drugimi snovmi, ki so pomembne za naše zdravje in dobro počutje.

 Igor Škerbot