Po vročem poletju trava potrebuje okrepitev

31 avgusta, 2021
0
0

Na vrtovih pa imamo navadno nekoliko drugačno trato, čeprav je v zadnjih letih postalo zelo modno, da del trate, če imamo seveda za to dovolj prostora, zasejemo z mešanico s travniškimi cvetlicami in ta del kosimo le enkrat ali dvakrat v sezoni, tako da cvetlice zacvetijo.

Trata v okrasnem vrtu umirja pisane cvetlične nasade in je površina, namenjena posedanju in igri. To trato redno kosimo in negujemo. Jeseni so temperature ozračja prijetno nižje kot poleti, dan se krajša, dovolj je tudi dežja, kar pomeni, da je to zelo primeren čas za sajenje ali dosejevanje trave ter nego po zanjo napornem poletju in pred mrzlo zimo. Če želimo da bo zatravljen del vrta lep, trava pa trpežna, moramo upoštevati kar nekaj navodil.

 

Tla dobro pripravimo

Tla prekopljemo. Glede na tip tal dodamo kakovostno zemljo ali kompost (predvsem na tleh, revnih s humusom) in pesek (predvsem na težkih tleh, da jih prezračimo).

 

Tla počistimo in poravnamo

Poberemo kamne, ostanke korenin ter ostalih rastlinskih delov. Površino pregrabimo in poravnamo. Površino ali povaljamo ali jo pustimo dva do tri tedne, da se uleže.

 

Gnojenje s posebnimi gnojili za trato

Pred setvijo gnojilo enakomerno potresemo po površini, pregrabimo in s tem površino še enkrat poravnamo. V času rasti gnojimo štirikrat: konec marca, maja, v začetku julija in v začetku septembra. Gnojimo pred ali med dežjem.

 

Setev travnega semena

Seme posejemo čim bolj enakomerno po celi površini. Setveno površino nato pregrabimo, tako da seme rahlo prekrijemo s slojem zemlje. Površino povaljamo ali jo pritisnemo z večjo desko. S tem omogočimo boljši stik semena z zemljo ter posledično boljšo kalitev semena.

 

Zalivanje

Tri do štiri tedne po setvi posejano površino vsak dan zalivamo deset minut. S tem omogočimo boljšo in hitrejšo kalitev semena trav. Poleti, ko ni dovolj padavin, zalivamo zjutraj ali zvečer. Zalivamo obilno (več vode naenkrat) in manjkrat, zato da namočimo plast tal do globine 15 centimetrov (8 do 10 litrov na kvadratni meter). Vendar pazimo, da ne zalivamo z močnimi curki, da ne odplaknemo semen.

 

Košnja

Prvič kosimo, ko je trava visoka 6 do 10 centimetrov in sicer jo skrajšamo za tretjino. Nadaljnje košnje: od marca do oktobra kosimo enkrat tedensko. Kosimo vedno enako visoko, 5,5 centimetra oziroma na 2/3 višine trave, torej odstranimo tretjino listne mase. Pokošeno travo odstranimo s trate.

 

Zračenje trate (vertikuliranje)

Spomladi s posebnimi ostrimi grabljami trato dobro pregrabimo. Hkrati z vilami za prekopavanje enakomerno po celi površini v tla naredimo luknje. S tem odstranimo odmrlo travno rušo, prezračimo in osvetlimo prizemno plast tal in rastline travne ruše ter spodbudimo razraščanje.

 

Obnova obstoječe, razredčene in grde trate

Trato čim niže pokosimo ter jo nato globoko in intenzivno pregrabimo. Površino pognojimo s specialnim gnojilom za trato, posejemo izbrano mešanico semen, prekrijemo z zemljo in po možnosti povaljamo. Dva tedna površino zalivamo.

 

Jesenska oskrba

Trato še vedno kosimo, ampak bolj poredko kot poleti. Pognojimo jo z gnojili, ki vsebujejo fosfor in kalij. Kalij okrepi travo pred zimo. Ker je trata, po kateri smo vse poletje hodili, jeseni precej zbita, jo tako kot spomladi prezračimo z vrtnimi vilami. Zabadamo jih približno 10 centimetrov globoko in rušo nekoliko privzdigujemo. Če je trava jeseni bledo zelene barve, jo pognojimo. Če gnojimo bolj pozno jeseni, ne uporabimo dušika, da ne bo trava tik pred zimo pognala, temveč zeleno galico, ki travo nekoliko poživi, z njo pa bomo pomorili tudi kar precej maha.

Marjeta Hrovatin

Oznake