Navadni pečnik

31 avgusta, 2021
0
0

Pri nas v naravi raste alpski pečnik (Armeria alpina), ki ga poleti najdemo v skalnih razpokah in na gruščastih tratah visoko v slovenskih Alpah. Nekoliko spominja na luke.

Navadni pečnik je visok od 15 do 20 centimetrov, zato ga sadimo v skalnjake, v plitve posode, na robove gred in podobno. Uporaben je tudi kot pokrovna rastlina.

 

Cvetenje

Pečnik cveti od aprila do julija. Če zelo vroče, potem cveti manj bujno. Cvetovi so v socvetju sestavljeni iz več cevastih cvetkov na koncu vitkega cvetnega stebla. Nekatere sorte imajo cvetna stebla iste dolžine, tako so cvetovi na isti višini in ker so tako izenačeni, da spominjajo na vojsko, je rastlina tudi dobila ime armada – Armeria.

 

Vonj

Rastlina nima posebnega vonja, je pa zaradi barve privlačna za čebele.

 

Priporočilo za sajenje

Ta rastlina je zelo lepa v skalnjakih ali alpskih vrtovih. Rada ima odcedno zemljo, kjer ni zastajajoče vode. Če ima prave pogoje za rast, se lahko zelo razbohoti in naredi po nekaj deset socvetij. V nizko in široko posodo jo posadite s sedumi in netreski, zemljo pa prekrijte s peskom in dobili boste mali skalnjak, ki vam bo hvaležen, če ga boste postavili na polno sonce.

 

Svetloba

Kot že omenjeno, pečnik dobro uspeva na svetlem, sončnem mestu. Če je zemlja pretežka, dodajte kompost, če je prostor, kjer raste, senčen ali polsenčen, se začne izdolževati in izgubi svojo lepoto.

 

Temperatura

Dobro prenaša nizke temperature. Pod snegom zdrži temperaturo -20 stopinj Celzija, če pa je zemlja gola, brez snega, pa ji zelo nizke temperature lahko tudi  škodujejo. Pri temperaturi nad 28 stopinj se cvetenje zmanjša.

 

Sajenje

Posadite jo najpozneje do sredine septembra, da se bo dobro usidrala v zemljo pred zimo. Zemljo obogatite s kompostom in dodajte gnojilo z dolgotrajnim učinkom delovanja.

 

Obrezovanje

Pečniku le odstranjujemo odcvetele cvetove, s čimer pospešimo nastajanje novih.

 

Razmnoževanje

Pečnik najpreprosteje razmnožujemo z deljenjem rastlin, ki so stare dve do tri leta. To delamo od sredine avgusta naprej. Z vilami privzdignemo rastlino in jo razdelimo na več delov. Pri tem pazimo, da ima vsak del rastline tudi dovolj korenin. Najprej jih posadite v posode s premerom 10 cm in septembra na vrt na stalno mesto.

 

Zalivanje: 

Pečnik ne potrebuje veliko zalivanja, sploh pa ne zastajajoče vode. Če je posajen zunaj, ni problematičen, če je v posodi in morda celo pod streho, pa pazite, da se substrat ne presuši.

 

Dognojevanje: 

Ob sajenju dodajte gnojilo, ki se počasi sprošča. Od sredine aprila vodi za zalivanje dodajte gnojilo, ki ima največji delež kalija, od sredine junija do začetka avgusta pa gnojilo z večjim odstotkom dušika. Potem ne gnojite več, saj se mora rastlina pripraviti na zimo.

 

Oznake