Vetrnice od pomladi do zime, 1. del

5 avgusta, 2021
0
0

Pritlikava zlatičnata vetrnica se s svojimi rumenimi cvetovi smiselno tudi opira na dragoceno kovino. Ta in še cela vrsta drugih vetrnica so dejansko lahko v vrtu pravcata majhna dragocenost.

Zlatičnata vetrnica Zlatičnata vetrnica  

Dve domači vetrnici

Pri nas je verjetno malokdo posebno pozoren na podlesno vetrnico, ki kot gozdna zelnata podrast pomladi zacveti med prvimi rožicami. Njeno belo cvetje je manj vpadljivo kot žafrani in po barvi konkurenčno malemu zvončku.

Kjer podlesni vetrnici (Anemone nemorosa) v naravi ustrezata lega in tla, se razbohoti v pravo cvetno preprogo. Tudi na vrtu, posajena v vsaj majhno skupino, poživi senčni kotiček pod še golim drevjem ali grmovnicami.

Prvotne vrsto v preprosti eleganci beline si lahko nakopljemo kar sami, obstaja pa več izstopajočih vrtnih sort, ki so nastale v obsežnih populacijah sejancev. To se dogaja v naravi, vrtnarji pa so dobri opazovalci in zato je na voljo kar nekaj izstopajočih  sort s polnjenim in tudi zelenkastimi cvetovi.  Podobno je z zlatičnato vetrnico (Anemone ranunculoides), ki je v naši flori le z enostavnimi rumenimi cvetovi, po vrtnarijah in tudi po spletu pa je mogoče priti do polnjenocvetnih v več različicah. To so mutacije, ki se v naravi pojavljajo sorazmerno redko, razpotegnjene skozi čas. Hitreje kot po naravni poti pride do sprememb v posebnih  okoliščinah pod vplivom tako imenovanih mutagenih vzpodbujevalcev. Ionizirajoča žarčenja so pri tem med najvažnejšimi in prav na širokem ožarčenem območju jedrske elektrarne v Černobilu je kolega iz baltskih dežel našel celo vrsto zlatičnate vetrnice z neobičajno oblikovanimi cvetovi. Obe omenjeni vrsti imata precej plitvo pod zemljo vodoravno koreniko s stranskimi koreninami, kar izkoriščamo za klonsko, vegetativno, razmnoževanje sort. 

  Podlesna vetrnica 'Explosion' Podlesna vetrnica ‘Explosion’

Barvitost in vetrovi  Sredozemlja

Spomladansko vetrnico (Anemona coronaria), ki jo cvetličarji v svojem sortimentu rezanega cvetja poznajo preprosto kot anemone, sem nekoč občudoval na njenem naravnem rastišču v Grčiji. Razširjena je po Sredozemlju vse do zahodne Azije ter prav tako sodi med pomladne lepotice. Že v naravi srečamo  predvsem rdeče in rožnate primerke, beli ali modri pa so redkejši. Ko že raste tudi v domovini nekdanjih Helenov, je dobro vedeti tudi za izvor imena, saj to ne pomeni kaj drugega kot veter.

Grška vetrnica Grška vetrnica

Anemoi, v ednini Anemos, so bili v grški mitologiji bogovi vetrov in glede na smer njihovega piša so jih celo poosebljali.

Tako je Zephyros, po naše cefir, kot rahla sapica iz zahoda prinašal pomlad. Zimski mrzli zrak je prinašal severni veter Boreas (bo menda to kar tista burja, ki pometa po Krasu), južni veter z imenom Notos pa je razgibal poletje z nalivi in spremljajočimi viharji.

Se nadaljuje.

Izidor Golob

 

Oznake