Vrt s posebno energijo

5 avgusta, 2021
0
0

Vedno je lep, prav zažari pa v juniju, ko se razcvetijo veliki ramblerji in okrasni sroboti. 

Tisti pri hiši je mogočen in v času cvetenja privablja množice čebel. Za to mogočno rastlino je Branka že dobila nagrade. Tudi tisti, ki se pletejo čez vrtno uto, ne zaostajajo prav dosti. Skupaj z okrasnimi sroboti naredijo za hišo čudovit prizor in skoraj zapirajo prostor, kjer Branka in njen partner Martin zjutraj spijeta kavo.

Tudi sredozemske rastline

Sprehod po vrtu se desno od ute šele začne, obiskovalec pa je že do tam navdušen nad množino različnih rastlin, med katerimi prevladujejo vrtnice. Rdečecvetoči grmi so častitljive starosti, a še povsem vitalni in mladostni. Skozi obok iz vrtnice in srobota se sprehodimo v osrednji del vrta, kjer je na desni manjši zelenjavni kotiček, levo pa vrtna mlaka, kjer kraljujejo tudi živali, ki jih privabi voda. Čeprav se zdi, kot da je vrt neprehoden zaradi razraščenih rastlin, je speljanih več poti, saj Branka vidi vrt in kombinacije rastlin iz različnih zornih kotov. Tako gost splet rastlin nudi prav posebno mikroklimo, zato tam uspevajo celo rastline, ki so značilne za sredozemsko okolje. Eden takšnih je denimo lepljivec, ki jo je letos razveselil s cvetovi. Levo od vrtne lope je del, namenjen uporabnim rastlinam; tam so med drugim ameriške borovnice, kaki in drobnoplodni kivi, ampak rastline se povsem stapljajo z okrasnimi in del ne deluje kot poseben uporabni vrt.

Brankina duša v vrtu

Ob desnem robu vrta in na koncu okrasnega vrta so velika drevesa, ki osrednji del varujejo pred močnimi vetrovi, ki so, kot pove Branka, značilni za tisto ravninsko območje. Tudi okrasna drevesa so bila pred leti skrbno izbrana, zato se v vetru gibljejo krošnje različnih barv in oblik. 

Brankin vrt se z drevesi ne konča, skozi vrtna vrata vstopimo na zelenjavni vrt. Urejen je v zelo podobnem slogu kot tisti pred njim. Ima dušo, Brankino dušo. Malce divjo, takšno, ki pusti človeku z občutkom za rastline raziskovati. Na njem je vse, kar Branka in Martin potrebujeta. Zelenjava, zelišča, vmes najde svoj prostor prelepa vrtnica, ki skupaj s komarčkom nudi pašo za oči. Ob robu so različne jagodičaste rastline, v vetru pleše šmarna hrušica, polna dozorevajočih plodov.

Skriti kotički

Branka vsak del vrt uporablja. V njem so skriti kotički za posedanje, opazovanje in razmišljanje. Kot sveže upokojena vzgojiteljica v vsakem delčku rastline vidi možnost novega ustvarjanja, na ustvarjalne delavnice pogosto povabi tudi otroke, ki imajo neizmerno domišljijo, če jim damo možnost. Iz sadja pod njenimi pridnimi rokami nastajajo slastni izdelki, kot so sokovi, sirupi, marmelade.

Obiskovalci dobrodošli

Takšnih vrtov, kot je v Brunšviku, ni več veliko, saj so zdaj modni minimalistični vrtovi. Vrt, ki ga opisujem, pa je poln in bogat. Branka Gregorinčič svojega vrta ne skriva, pri njej so obiskovalci vedno dobrodošli. Vsako leto v času cvetenja vrtnic organizira dneve odprtih vrat in že vrsto let se pri njej v Brunšviku srečajo številni ljubitelji rastlin, ki so tako kot jaz vedno znova navdušeni nad videnim in tudi nad prijaznostjo in toplino lastnice vrta. Brankin vrt je takšen, da se človek v njem izgubi občutek za čas. To je vrt za raziskovanje in vrt, v katerem preprosto uživaš.

Oznake