Vitki por

26 julija, 2021
0
0

Uvrščamo ga med dvoletnice, saj drugo leto zacveti. Gojimo ga zaradi okusnega belega stebla ter širokih ploščatih listov.

Vsebuje vitamine A, C, B1, B2, B6, E in balastne snovi ter minerale kalij, fosfor, magnezij in železo ter zdravilna eterična olja. Eno od teh je alilno gorčično olje, ki vsebuje žveplo, rastlini pa daje njen značilen okus. Temu olju pripisujejo antibakterijsko delovanje. Prav zaradi tega je por v zdravilstvu zelo cenjen kot naravni antibiotik.

V starem egipčanskem zdravniškem papirusu najdemo 22 zdravilnih formul, v katerih so por in česen uporabljali za zdravljenje težav s srcem, glavobol, pike žuželk, gliste in tumorje. Tekmovalci na antičnih olimpijskih igrah so jedli por kot poživilo. V Indiji se je por uporabljal v ajurvedski medicini kot zdravilo za srce ter antiseptik. Številna indijanska plemena v Severni Ameriki so ga uporabljala za lajšanje bolečin zaradi pikov žuželk ter za preprečevanje in zdravljenje skorbuta.

 

Okusen v številnih jedeh

Por uporabljamo v juhah, kot dušeno zelenjavno prilogo, v zelenjavni enolončnici skupaj s korenčkom, zéleno, šampinjoni, paradižnikom in krompirjem. Tudi v solati je odličen. Za dodatek solatam uporabljamo surov mladi por. Por lahko začinimo z lovorjevim listom, timijanom, peteršiljem, krebuljico, muškatom, curryjem in papriko v prahu. Uporabljamo ga svežega neposredno iz vrta ali zamrznjenega.

 

Vse poletje ga redčimo

Sejemo ga odvisno od vremena od marca do konca julija neposredno na prosto. Koliko in kdaj sejemo por, je odvisno od tega, koliko imamo prostora na zelenjavnem vrtu, kako radi ga uživamo in kdaj želimo imeti pridelke. Sejemo ga v vrste, ki so med seboj oddaljene okoli 40 centimetrov. Za kalitev potrebuje 14 do 20 dni. Iz tal poženejo fine drobne rastlinice, ki počasi rastejo. Celo poletje ga sproti redčimo. Mlade rastline pojemo ali pa jih presadimo kam drugam na vrtu. Imejmo ga čim več, saj je to zelo hvaležna jesenska zelenjava. Nekateri predlagajo, da ga ob presajanju malo porežemo. Po želji. Tako in tako ga moramo presajati, ko je dovolj vlažno in ne preveč vroče. Lahko ga presadimo kar globoko in tudi kasneje, ko je že velik, ga lahko osujemo, da bomo imeli čim daljši beli del. Tako ga presadimo na gredico, kjer smo pobrali solato ali redkvice. Presadimo ga v bližino korenčka, zelene, paradižnika ter vseh kapusnic. Lahko si oblikujemo mešano gredico z zeljem in porom, kar je koristno in lepo hkrati. Predlagam čim več manjših gredic pora.

 

Preprosta oskrba

Oskrba je zelo preprosta. Redno ga okopavamo ali pa tla med rastlinami prekrijemo. Za gnojenje nam bo hvaležen, saj bo bujen in čvrst še dolgo v jesen. V suši ga moramo, kot ostale vrtnine, zalivati. Por s svojimi finimi in gostimi koreninami izboljšuje vrtna tla.

Uživamo ga torej vse poletje, jeseni pa tistega, ki ne prezimi, poberemo, očistimo, narežemo in zamrznemo. Tak por, ki ima izrazito dolgo belo steblo je domači dolgi ali kamuš. Zimski por pa je carentan in bo na vrtu tudi prezimil ali pa ga sproti pulimo z vrta tja do januarja.

Kristina Škrbec

Oznake