Rožni vrt na Krasu

24 junija, 2021
0
0

To je Villa Fabiani, rojstna hiša priznanega arhitekta Maksa Fabianija. Desetletja je samevala v ruševinah, pred približno desetimi leti pa je po zaslugi družine Malgaj začela doživljati ponoven razcvet.

Danes je vila razkošen zasebni objekt z velikim posestvom, kjer lahko dahnete usodni da ali pa preživite romantičen oddih v popolni zasebnosti. Nas je zanimal njen rožni vrt. Ker to ni vrt javnega značaja, smo ga obiskali za vas in ga predstavljamo v besedi in predvsem v sliki.


Vrt je zasnovala Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic, sestavljen je iz dvorišča, italijanskega parka, oranžerije, cvetoče pergole vzdolž vinograda ter dela ob ribnikih na koncu vinograda.

Dvorišče oziroma teraso pred vhodom predstavlja travnata površina z veličastno, 500 let staro murvo, najstarejšo v Sloveniji. Drevo je nagnjeno in razklano, zato je podprto s kamnito ploščo in povezano s kovinsko spono. Kljub starosti vsako leto ozeleni, nudi veličastno senco ter bogato obrodi. Ob hiši so postavljene velike posode s citrusi, na nasprotni strani, kjer se z dvorišča po stopnicah spustimo v tako imenovani italijanski vrt, pa se na robu za nizko živo mejo ob kamniti ograji bohotijo elegantne popenjave vrtnice rožnatih odtenkov. To so vrtnice Palais Royal in Pierre de Ronsard.

Italijanski vrt je bil nekoč namenjen uporabnim rastlinam, tam so navadno grede z zelenjavo in zelišči.

V tem vrtu sta tem rastlinam namenjeni le še robni gredi, preostale so zasajene s sivko, potonikami in grmastimi, večkrat cvetočimi vrtnicami v beli, nežno rožnati in smetanasti barvi. Grede so, kot je značilno za italijanske vrtove, ograjene z nizkimi živicami iz pušpana. Vrtnici, ki v tem vrtu padeta v oči, ker sta temni, sta temno rdeča popenjavka ob stopnicah, ki je stara in je bila tam že, ko so prenavljali vrt, zato so jo pustili, druga pa je impozantna grmasta vrtnica Burgundy Iceberg s cvetovi v barvi terana.

Na drugi strani se vrt spusti proti vinogradu. Ob stopnicah so zasajene sodobne grmičaste vrtnice Meilland – Marina Picasso – mnogocvetna nizka floribunda z belimi cvetovi. Na začetku je oranžerija, ki je še v pripravi, krasijo jo plezavke pastelnih barv. Ob zgornjem robu vinograda se po vsej dolžini vleče pergola z zgodovinskimi, romantičnimi vrtnicami. To so ramblerji, ki dosegajo velike dimenzije in bodo v naslednjih letih povsem prerasli pergolo.

BODITE V CVETJU VSE LETO. BERITE REVIJO MOJ MALI SVET. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico. 

Vrtnice cvetijo konec pomladi in v začetku poletja in cvetijo približno tri tedne. Cvetovi so različnih velikosti, od povsem drobnih do nekoliko večjih, upogljivi cvetoči poganjki se kot slapovi spuščajo z vrha pergole.

Izbrane sorte so v svetlih odtenkih, imena sort so skrbno izbrana, in sicer na temo rom

Tudi ribnika ob koncu vrta sta zasajena z grmičastimi in popenjavimi vrtnicami pastelnih barv. Kot pove Breda Čopi, so želeli z izborom vrtnic poudariti prelepo okolje, v katerem stoji vila, zato so pastelne, nežne barve vrtničnih cvetov le pika na i naravni lepoti, ne izstopajo s kričečimi barvami, ampak le dopolnjujejo celotno sliko.

Na vrtu Ville Fabiani je posajenih okoli 250 vrtnic več kot 80 različnih sort. Vrt je lep vse leto, najlepši pa zagotovo takrat, ko vrtnice dosežejo vrhunec cvetenja. Letos je bilo to zaradi mrzle pomladi nekoliko pozneje, navadno pa je to od druge polovice maja do sredine junija.

Oznake