Rastline v odsluženih posodah

22 junija, 2021
0
0

Stare ploščice, opeka, glinene pipe, stojala za plašče in klobuke so vsi po svoje zanimivi in pogosto dobri za zasaditev rastlin.

Vsaka stara posoda je primerna za sajenje, če lahko v njeno dno izvrtate nekaj lukenj za drenažo. Edina resna omejitev je teža posode. Najpomembnejše pri nakupu ali »reševanju« posod za sajenje je, da jih res želite na svojem balkonu ali vrtu. Nesmiselno je saditi rastline v staro rjavečo kovinsko posodo, če bo ta na koncu videti kot nekaj, kar bolj spada na odpad. Vendar ima vsak svoj okus in največja zabava pri balkonih, polnih ohranjene stare šare, je prav v tem, da lahko vsakdo izrazi sebe – zato kar brez strahu poskusite.

 

Zaboji za vino in sadje

Stari zaboji za vino ali sadje so močni in odporni, hkrati pa so videti odlično, ko jih prerastejo listi solate ali zelišča. Prav tako so zelo primerni tudi predali, ki so pogosto tudi dovolj globoki za večje rastline, kot so paradižnik, bučke, jajčevci ali čili.

Star vinski sod je lep in primeren za zasaditev sadnega drevja, vendar ne pozabite, da bo vse skupaj težko prenašati. Če ste med spretnejšimi, lahko naredite korita za sajenje tudi sami iz delov starega gradbenega odra ali kosov lesa, odvrženega v kesone. Poskrbite, da bodo na dnu posode drenažne luknje.

Balkoni, ki so pod drugimi balkoni, so zaščiteni pred dežjem, zato lahko zanje uporabite tudi odpadne kose, ki niso preveč odporni proti zunanji uporabi. Knjižne police in toaletne mizice so odlična stojala za rastline in imajo več značaja kot stojala, ki jih lahko kupite v vrtnem centru. Zasajene omare in stari predalniki lahko postanejo neverjetni okrasni lonci s predalom nad predalom, polnim rastlin, kot so nizki fižol, artičoka, solata, jagode ali okrasne rastline. Imejte oči za stare lesene obešalnike za plašče in klobuke ali stojala za dežnike, ki so lahko primerna za plezavke, kot je visoki fižol, ali za obešanje visečih posod, zasajenih z jagodami ali s povešavim paradižnikom.

 

Zaščita za les

Vsak lesen zaboj, napolnjen z vlažnim substratom, bo začel čez čas trohneti. Vendar bo zdržal veliko dlje, če ga boste premazali z naravnim zaščitnim oljem, kot je na primer laneno olje, in njegove vogale utrdili s kovinskimi vogelniki, saj sicer vogali pogosto razpadejo. Ne uporabljajte laka, saj les ne more dihati, in voda, ki pride v posodo, ne bo odtekala iz nje, zato bo les začel trohneti. Prav tako lahko pred sajenjem vse lesene posode na notranji strani zaščitite s plastiko in tako podaljšate njihovo življenjsko dobo. Poskrbite, da so drenažne luknje v plastiki poravnane z drenažnimi luknjami, ki ste jih naredili v dno lesene posode, da lahko odvečna voda prosto odteka.

 

Kovinski zaboji

Škaf za perilo, korito za napajanje živine, kopalna kad, vedro in pladenj so vse enkratni lonci za sajenje, ki s svojo nežno srebrno barvo dajejo prostoru mehkobo in se čudovito bleščijo v sončni svetlobi. So precej lahke posode, dobro zadržujejo vodo (voda ob straneh ne more izhlapeti) in so čudovitih oblik. Ker so pocinkane, ne rjavijo in so zelo primerne za zunanjo uporabo. V dno posode izvrtajte luknje ali jih naredite z žebljem in položite na dno plast črepinj ali koščkov stiropora, preden dodate substrat. Tudi rjasto staro vedro ali denimo stara posoda sta videti čudovito, če ju postavimo na klop in zasadimo z zelišči ali s cvetjem. Emajlirane škatle za kruh in druge starodobne kuhinjske posode z velikimi staromodnimi vzorci bodo na vaš balkon vnesle živahnost in pestrost, okrašeni železni regali ali stojala pa so lahko zelo priročni in domiselni okvirji za buče ali fižol.

Pri uporabi starih predmetov na balkonu ali vrtu bodite zmerni. Če boste pretiravali in zasadili prav vsak star kos, ki ga najdete, bo zadeva hitro prerasla v »zasajen odpad«.

 

Oznake