Vpliv vremena na gojenje zelenjave, 2. del

24 maja, 2021
0
0

Priporočamo tudi tako imenovana aminokislinska sredstva, ki  so uporabna v vseh primerih rastlinskega stresa ali šoka, tako zaradi vročinskega ali sušnega stresa, nizkih ali ekstremno visokih temperatur, po toči in poplavi. V večini primerov jih je priporočljivo po prvem nanosu ponovno uporabiti v roku pet do sedem dni ter to storiti vsaj še dvakrat do trikrat, odvisno od obsega posledic stresnega dogodka.

S temi sredstvi vzpodbujamo nadaljnjo rast, po potrebi ponovno obnovo zelenega dela rastlin, dodajamo hrano in energijo. Rastline laže pozdravijo in zacelijo nastale poškodbe, rane in druge posledice šoka, ki jih povzročajo vremenski pojavi.

Biostimulativne in aminokislinske pripravke navadno dodajamo foliarno, skozi liste. Uporabljamo jih v skladu z navodili za uporabo ter v delu dneva, ko s škropljenjem in nanosom pripravljene raztopine ne bi povzročali še dodatnih stresnih razmer za gojene zelenjadnice. S takšnimi pripravki rastline v stresu okrepimo in jim pomagamo, da laže preživijo ter s čim manj posledicami nadaljujejo z rastjo in tvorbo pridelkov.

 

Prilagodimo gojenje zelenjave vremenu

Morebitni zastoji v rasti in razvoju zelenjadnic bodo s toplimi dnevi ob ustrezni preskrbi z vodo in osnovnimi hranili ter dolgimi pozno pomladnimi in poletnimi dnevi tudi ob pomoči protistresnih pripravkov odpravljeni hitro in s čim manj posledic, ki bi jih občutili ob spravilu zelenjave v obliki slabših in količinsko nižjih pridelkov. Mnogi zato pridelavo različne zelenjave zasnujejo v rastlinjakih in toplih gredah. V njih ne pridelujemo le toplotno zelo občutljivih plodovk, ampak tudi druge vrste zelenjave. V prihodnje bomo zelenjavo spomladi vse bolj pogosto gojili v zavarovanih prostorih, kjer imamo več nadzora nad razmerami in je vpliv vremenskih neprilik manjši. V toplih gredah bomo gojili zgodnje solatnice, kapusnice, redkvice, mlado čebulo, nizek fižol in še kaj.

Posevke in zasaditve bomo uspešneje zavarovali pred neželenimi vremenskimi pojavi tako, da jih bomo gojili v zavarovanih prostorih, jih prekrivali s prekrivkami, sadili kakovostne sadike, skrbeli, da bodo rastline preskrbljene z vodo in s hranili in podobno. Bistveno je, da se začnemo prilagajati vremenu.

Igor Škerbot