Užitni cvetovi

18 maja, 2021
0
0

Naberemo jih tik pred uporabo. Uživamo cvetove naslednjih cvetlic in začimbnic, ki smo jih vzgojili na svojem naravnem domačem zelenjavnem vrtu.

Bazilika: cvetove lahko uporabljamo kot liste, vendar ker imajo močno aromo, v manjših odmerkih. Odlični so kot dodatek k solata, juham in testeninam.

Nageljčki: večina nageljčkov ima cvetove s prijetnim, rahlo pikantnim okusom. Idealni so kot dodatek k tortam, juham, solatam in punču.

Nageljček Nageljček

Drobnjak in kitajski drobnjak:  cvetovi obeh drobnjakov imajo blag čebulni okus in so neverjetno hrustljavi. Dodajamo jih k solatam, omletam in umešanim jajcem. Z njimi si lahko popestrimo tudi ribje jedi ali sirne omake. Jedem dodajamo posamezne cvetove in ne celo socvetje.

Koriander: cvetovi imajo podoben okus kot listi koriandra in se prilegajo različnim jedem: posujemo jih po cvetači, dodamo stir-fry jedem ali sirnim omakam, posujemo po sadni solati in podobno.

Koriander Koriander

Bučke in buče: cvetovi vseh bučk in buč imajo sladek »nektarski« okus. Lahko jih polnimo, pohamo ali dušimo in dodamo testeninam. Na drobno narezane cvetove lahko dodamo juham, omletam, umešanim jajcem in za barvo k solatam.

Koper: cvetove dodamo ribjim jedem, omletam ali jih posujemo po kuhani zelenjavi. Cele cvetne kobule dodamo vloženim kumaricam in vloženi rdeči pesi.

Kapucinka: sveži listi in cvetovi imajo rahlo poprast okus. Dodajamo jih solatam. Cvetne popke in zelena semena pa lahko vlagamo v kis kot kapre. S cvetovi si okusno okrasimo enolončnice in zrezke.

Kapucinka Kapucinka

Vijolice oziroma mačehe: cvetovi imajo okus po solati in so dekorativen dodatek k solatam ali sladicam. Lahko jih kristaliziramo in dodamo tortam, piškotom ali kremnim sladicam.

Vijolica Vijolica

Ognjič: cvetovi ognjiča imajo rahlo poprast okus, z njimi kruhu, juham in solatam dodamo rahlo pikanten okus in barvo. Užitni so tako sveži kot suhi cvetni lističi. Cvetovi so lahko nadomestek za žafran, z njimi dodajamo barvo rižu in maslu.

Redkev in redkvica: če gre redkvica v cvet, cvetove uporabimo, saj imajo malo blažjo aromo kot sama redkvica. S cvetovi redkvice si popestrimo in pobarvamo solato ali pa jih posujemo po kuhani zelenjavi.

Divja rukvica: cvetovi imajo podoben okus kot listi, s svojo rumeno barvo pa nam popestrijo solate in riž. Potresemo jih po kuhanem stročjem fižolu.

Sončnica: cvetni popki, cvetni lističi in semena so užitni. Cvetne lističe sončnice dodamo solatam, da jih obarvamo in dodamo rahlo lešnikast okus. Semena pojemo surova ali pražena.

Mehiški pehtran: rumene cvetove, ki imajo rahel okus po pehtranu, dodajamo solatam, liste pa juham.

Majaron: cvetovi se skladajo s piščančjimi in ribjimi jedmi.

 

Oznake