Razgibana okrasna greda

4 maja, 2021
0
0

A ni nujno, da se povsem držimo tega vzorca. Še posebej na manjših gredah nam bo hitro zmanjkalo prostora za grmovnice. V tem primeru lahko zasaditev vertikalno razgibamo tudi samo s trajnicami.  Pomembno je le, da povprečno visokim trajnicam dodamo tako nizke kot visoke predstavnike, ki bodo poskrbeli za preskoke v višini.

 

Blazine in plazeče rastline

Številne rastline dosežejo skoraj minimalno višino, zaradi katere bolj spominjajo na zelene preproge kot na trajnice. Med temi cvetočimi blazinami zelo pogosto srečamo predstavnike materine dušice (Thymus). Čudovit predstavnik je sorta T. serpyllum ‘Pink Chintz’, ki oblikuje zelene blazine, prekrite z rožnatimi cvetovi. Sorta je tudi prijetno dišeča in bo privabila številne opraševalce.

Poleg materine dušice goste preproge ustvarja tudi plazeči skrečnik (Ajuga reptans).

Zasaditve bo polepšal ne le s cvetovi, temveč tudi z barvitimi listi. Izbirate lahko med sortami z zelenimi ali škrlatnimi listi (npr. ‘Atropurpurea). Pisano listje ima sorta ‘Burgundy Glow’. Njeni živahni listi so posejani z zaplatami vinsko rdeče in kremasto bele barve. Plazeči skrečnik se odlično počuti tudi v svetli senci, zato ga lahko uporabite tudi na delno senčni gredi.

 

Veličastne velikanke

Popolno nasprotje nizkim blazinam trajnic so velikanke, ki se lahko kosajo z marsikatero grmovnico. Za čudovita ozadja grede poskrbi orjaška bodalica (Stipa gigantea), ki požene več kot dva metra visoka socvetja. Z nežnim pozibavanjem v vetru zelo popestrijo gredo. Za zgodnje poletje bodalico dopolnite s holandskim lukom Allium hollandicum ‘Purple Sensation’, ki bo med bodalicami pognal vijoličaste cvetoče ognjemete.

Če želite nekoliko izrazitejše liste in barvite cvetove, je boljša izbira akant (Acanthus mollis).

Akant je čudovita rastlina, ki bo na do 150 cm visokih cvetnih poganjkih odprla nežno bele cvetove, ki so pravi kontrast bodičasto nazobčanim zelenim listom. Za nekoliko bolj barvito rastlino posadite sorto ‘Tasmanian Angel’, ki zacveti v rožnati barvi in se ponaša z marmoriranimi listi. Sorazmerno bujnost rastline se lahko v kombinaciji s kanami, dalijami in montbrecijami odlično izkoristi tudi za zasaditve z eksotično tropsko tematiko.

Na nekoliko bolj senčnem rastišču za ozadje izberite pikasto konjsko grivo (Eupatorium maculatum). 

Rastlina zraste več kot dva metra visoko in na tej zavidljivi višini zacveti z oblački vijolično-rožnatih cvetov. Njene cvetove boste lahko občudovali vse od poznega poletja pa do sredine jeseni, zaradi česar je odlična izbira za obdobje pozne sezone. Odlična sorta je ’Riesenschirm’ z izrazito temno škrlatnimi stebli.

V svetlejši senci se bo odlično počutila tudi rodgersija (Rodgersia aesculifolia), ki se bo s svojimi do dva metra visokimi poganjki dvignila visoko na ostale trajnice.

Njeni listi že po imenu spominjajo na liste divjega kostanja in tvorijo lep kontrast čipkastim listom praproti. Nad njimi se sredi poletja v do 60 cm dolgih socvetjih odprejo zvezdasti beli ali rožnati cvetovi.

  Rodgezija Rodgezija

Cvetoči stebriči

Pod oznako stebričaste trajnice bi lahko ujeli vse zelnate rastline, ki so sorazmerno visoke, vendar zavzamejo precej manjšo širino kot prej omenjene velikanke.

Dober primer te skupine trajnic so ostrožniki (Delphinium). Na vrtovih najpogosteje najdemo različne križance vrst D. elatum, D. grandiflorum, D. exaltatum in D. formosum z do 180 cm visokimi cvetnimi stebli, ki jih krasijo sorazmerno veliki enojni ali polni cvetovi.

Na sončnem rastišču bo v drugi polovici sezone svoje cvetove odprla tudi žametasta rudbekija Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’. Njeni cvetovi so nekoliko nenavadni, saj so cvetni listi cevasti. Kot tudi njene ostale sorodnice, je odličen dodatek k zasaditvi okrasnih trav.

Za senčno rastišče pa izberite naprstec (Digitalis). Izbirate lahko med nekoliko nižjimi sortami, ki bodo dosegle 100 cm višine in nekoliko višjimi sortami kot, je denimo. D. purpurea ‘Excelsior Group’, pri kateri lahko občudujemo tudi do dva metra visoka socvetja.

Za razliko od ostrožnikov, pri katerih prednjači predvsem modra barva, najdemo pri naprstcu predstavnike z rumenimi (D. lutea in D. grandiflora), belimi (D. purpurea f. albiflora) in rožnatimi (D. purpurea in številni križanci) cvetovi. Prav čudoviti pa so cvetovi sorte D. purpurea ‘Sutton’s Apricot’, ki iz belega ustja preidejo v privlačen odtenek marelične barve.

Naprstec Naprstec

Trajnice so čudovito raznolika skupina rastlin. Če boste izkoristili to pestrost, lahko zasadite raznolike in lepo razgibane okrasne zasaditve tudi, če imate na vrtu le malo prostora.

Matevž Likar

Oznake