Vodni motivi za vsak vrt

16 marca, 2021
0
0

V vrtnem oblikovanju se pomembnost vode simbolno kaže v tem, da je povzdignjena v nepogrešljiv vrtni motiv, ki naj najde svoj prostor tudi na vašem vrtu.

Voda na vrtu ustvarja zvok, ki je lahko posledica kapljanja, pomirjujočega žuborenja ali celo bučanja večjega slapu.

Posebej privlačna je za otroke in tudi odrasle, ki se znajo sprostiti in uživati poletje na domačem vrtu. Če je voda predvsem razlog za zabavo in niste preresni, bo včasih dovolj tudi vrtna cev za zalivanje in že je tu vik in krik ter seveda nepozaben smeh. Morda pa si želite še kaj več od tega?

Vodni motiv kot krona podzemne zbiralnice

Kdor goji vsaj nekaj zelenjave ali sadja, bo moral poskrbeti tudi za takšen ali drugačen vodni vir za zalivanje. Žal ljudje pogosto preveč poenostavijo stvari in vodo zbirajo v neugledne plastične sode, ki postanejo tudi pravo leglo komarjev. Če ne gre drugače, je dobro take kotičke na vrtu vsaj zakriti, še lepše pa je, če lahko zbiralnico nadgradimo v pravi vodni motiv.

Za hišno rabo imamo danes vodovode, za zalivanje pa so zbiralnice praviloma manjše kot nekdanji vodnjaki, ki so bili točke druženja sredi vasi.

Ne naredite torej napake in se izognite ponaredkom vodnjakov brez prave funkcije. Pipo in manjše vrtno korito nad moderno podzemno zbiralnico lahko uredimo iz lesa, kamna ali betona in element logično postavimo v prostor. Hkrati naj bo blizu zelenjavnega vrta ter v kotičku, kjer se stikata vsaj dve logični smeri poteka pogledov. Oblikovno in funkcionalno primernost rešitve, ki ste si jo zamislili, lahko preverite pri strokovnjaku za lep vrt – krajinskem arhitektu.

Uporabno in lepo

Če hrambe vode ne morete urediti pod zemljo, si lahko na primer priskrbite nekaj lesenih sodov, ki jih v različnih višinah namestite v bližini žleba in med seboj s cevmi in manjšimi žlebovi povežete tako, da zbrana voda med njimi stalno kroži. Nekaj sodov je lahko odprtih, nekaj zaprtih, na najnižji točki naj bo sod z največjim premerom. Taka rešitev je namenjena tako zalivanju kot tudi popestritvi vrta.

Če bo gladina vode v tem sestavljenem zbiralniku vzvalovana, ne bo komarjev, kapljanje in pretakanje pa na vrt prinese nekaj vodne pravljice.

Po zalivanju vrta vodo v tak sistem dolijemo iz skrite zbiralnice za sodi ali v sušnem obdobju iz vodovoda. To bo zagotovo zelo všeč tudi rastlinam, saj se bo tista iz vodovoda predhodno ogrela na primerno temperaturo.

Mističnost, meditacija in sprostitev

Zelo pogosto si na vrtu želimo pogleda na urejeno zelenje, katerega namen je sprostitev opazovalca. V takem primeru si lahko po zgledu meditativnih vrtov z vzhoda z vodo popestrimo zasebne kotičke, kjer bo žuborenje in kapljanje umirilo naš um. Če imate možnost, bo prava sprostitev zagotovljena tako, da lahko v vodnem motivu tudi zaplavate (dandanes so zelo iskani t.i. naravni plavalni ribniki), če pa ste prostorsko ali finančno omejeni, bo dovolj, da poskrbite za manjši vodni motiv, ki ga morda domiselno uredite celo s pomočjo odslužene kopalniške kadi ali vinskega soda. Česarkoli se boste lotili, držite se pravila “manj je več” in raje ustvarite en močnejši vodni motiv kot več manjših.

Dajte domišljiji prosto pot

Voda za oblikovanje vrtnega prostora ponuja številne možnosti. Izkoriščamo lahko njene značilnosti zrcaljenja okolice ali pa s premikajočo se vodo ustvarimo vodomete, kaskade, potoke in slapove.

Če vrt žubori, če nekaj škropi in poliva, morda pozimi tudi zamrzne, poleti pa vodni hlapi ustvarjajo osvežujočo mikroklimo, smo omenili le nekaj zares zanimivih možnosti uporabe vode, ki so vam lahko v navdih za ureditev vašega mokrega kotička.

V vrtnem oblikovanju značilnosti narave domiselno prenesemo v nove materiale in kompozicije, ter tako ustvarimo unikaten izdelek – oblikovan vodni vrt. Zelo jasno in v prostoru vidno mora biti, da na primer želeni načrtovan potoček ni naraven, saj se le s pomočjo uporabe geometrije in drugih oblikovalskih principov, kot so ponavljanje, kontrast, združevanje v skupine in podobno, izognemo nevarnosti kiča na vrtu.

Kristina Ravnjak

NE PREZRITE in s klikom na naslovnico prelistajte in naročite knjigo VODNI VRT – vrtna mlaka, naravni plavalni ribnik, vrtna savna. Naročila sprejemamo tudi na tel. št. 01 473 53 79 in e-naslovu karmen@czd-kmeckiglas.si. VABLJENI K NAKUPU.  

Oznake