Slapovi nežnih cevastih cvetov

19 februarja, 2021
0
0

Med rastline, ki nas očarajo ob prvem srečanju, zagotovo sodi ognjeno rdeča ruselija. Russelia equisetiformis spada v družino črnobinovk (Scrophulariaceae). Poimenovali so jo po angleškem znanstveniku iz 18. stoletja. Domovina ruselije je tropska Srednja in Južna Amerika, Mehika, Peru, Kolumbija, Gvajana.

Rastlina za večje posode in obešanke

Ruselijo najpogosteje gojimo predvsem v obešankah ali večjih visečih košarah ali v posodah za balkone in terase. Prav tako dobro uspeva tudi kot sobna lončnica, njene cvetoče ali samo olistane poganjke cenijo tudi floristi. Imena sort nakazujejo barvo: ’Aureus’, ’Lemon Falls’, ’Tangerine Falls’ in ’Yellow Gold’.

Široko rastoča rastlina lahko doseže meter ali malo več v dolžino. Viseči močno razvejani poganjki so v prerezu štirioglati, podobno kot pri preslici, zato tudi strokovno ime equisetiformis (strokovno ime za preslico je Equisetum arvense).

Ruselija je precej posebna rastlina, saj na pogled daje vtis, kot da je brez listov. So, ampak zelo majhni, dolgi centimeter in široki pol centimetra. Praviloma jih najdemo le na glavnih poganjkih, proti koncu poganjkov pa zrastejo le še luskasti lističi.

Cvetovi so dolgi dva do tri centimetre, cevasti, škrlatno rdeči, rumeni in skupaj po dva ali trije izraščajo iz kolenca stebla.

Rastlina svetlobe

Rastlina zlasti pozimi zahteva veliko svetlobe in bogato peščeno prst s pH med 5,5 in 6,5, sicer se lahko pojavi kloroza. Najprej raste zelo počasi, zato jo zalivamo zelo zmerno, še posebej v spomladanskem času. Tvorba cvetov ni pogojena z dolžino dneva, ampak s količino svetlobe. Ruselija, prezimljena v ogrevanem zimskem vrtu in osvetljena z asimilacijsko lučjo, cveti tudi pozimi. Lahko jo prezimljamo pri 5 C, prenese pa tudi krajša obdobja s slano. Pri 10 C preneha z rastjo. Če želimo, da je rastlina aprila v polnem cvetju, jo od februarja gojimo pri temperaturi 15 C. Na Primorskem lahko prezimi na prostem.

Poznamo več sort z različnimi odtenki cvetov. “Aureus” z zlatimi, “Lemon Falls” z limonino rumenimi in “Yellow Gold” z zlato rumenimi cvetovi.

Bogato cveti

Ruselijo lahko gojimo več let, saj vsako leto bogato cveti. Rastlina slabo prenaša krajšanje poganjkov, zato je bolje, da ostarele poganjke, ki slabo cvetijo, izrežemo v celoti. Gnojimo jih zmerno in med rastjo enkrat na teden pognojimo.

Manjše rastline, posajene v lončke, široke 10 do 12 centimetrov, vrtnarji vzgojijo v šestih mesecih. Vzgoja večjih rastlin, ki jih navadno posadijo v večje viseče košare ali obešanke, pa traja eno leto in več.

Ruselija ima tuja imena firecracker, coral plant, coralblow, fountain plant, kar v prevodu pomeni ognjemet, koralna roža, koralni piš … Rastlina je v okolju, iz katerega izhaja, privlačna za metulje in kolibrije, z njo pa zasajajo tudi brežine, da preprečijo plazenje tal.

Oznake