Portulak ali navadni tolščak

19 februarja, 2021
0
0

Prek Bližnjega vzhoda se je razširil v severno Afriko, Indijo, Malezijo in Avstralijo. Severna Amerika ga je spoznala že v predkolumbovskem času.

Kiselkast in slan okus listov

Samoniklo uspeva v sredozemskih deželah, v celinski Evropi rastejo gojene vrste. Rastlina, ki zraste do 40 cm visoko, ima razvejana, sočna in mesnata stebla ter klinasto podolgovate liste. Listi imajo osvežilen, kiselkast in nekoliko slan okus, njihova zdravilna učinkovitost pa je največja tik pred cvetenjem. Rastlina potrebuje sončno in sušno rastišče in dobro odcedna tla. Danes tolščak najpogosteje gojijo kot okrasno rastlino z raznobarvnimi cvetovi, ki se odprejo le ob sončnem vremenu.

Iz zgodovine

Portulak je bil v zdravilne, prehrambene in tudi obredne namene razširjen že v starem veku. Antični Grki so priporočali nošenje portulaka kot amulet, ki preganja zlo. Srednjeveški zeliščarji so poznali divji ali poljski portulak, ki so ga priporočali pri hudi koleri. Avstralski domorodci so semena portulaka uporabljali za začinjanje peciva.

Uporaba v prehrani

Portulak ali tolščak ima hrustljave lističe z rahlim limonastim okusom. Iz njih pripravljajo špinačo ali ga jedo zmešanega z jajci. Sveže sesekljani lističi izboljšajo okus zeleni solati, juham, zeliščnim omakam, dodajajo ga zeliščnim namazom, iz njega pripravljajo pesto. Popke portulaka v azijskih deželah vlagajo podobno kot kapre. Tolščak velja za zelo zdrav plevel oziroma superživilo, saj ima največjo vsebnost omega 3-maščobnih kislin izmed vseh rastlin. Ta okusna in izredno hranilna rastlina vsebuje tudi visok delež pektina zaradi česar je odlična za zgostitev juh ali enolončnic.

Iz ljudskega zdravilstva

Tradicionalna kitajska medicina uporablja tolščak kot antiseptik, sveže liste polagajo na rane, opekline ali pike insektov. V srednjeevropskem ljudskem zdravilstvu so portulak priporočali za čiščenje krvi, za lajšanje bolečin v želodcu, pri boleznih jeter in za odpravljanje glist. Čaj iz listov navadnega tolščaka pomirja in ugodno vpliva na prebavni trakt. Nekoč so ga uporabljali kot blago rastlinsko odvajalo, baje pa naj bi pomagal tudi pri čezmernem spolnem nagonu. Portulak je bogat z vitamini, zlasti C in B, ter minerali (magnezij, kalij, kalcij, železo). Sodobna znanost je potrdila, da ima portulak eno najvišjih vsebnosti vitamina A med vsemi listnatimi zelenimi rastlinami in je odličen za naš vid. Portulak čisti kri, krepi imunski in srčno-žilni sistem, zmanjšuje holesterol v krvi, znižuje krvni tlak, deluje protibolečinsko.

Vlasta Mlakar