Prvi pomladni cvetovi

15 februarja, 2021
0
0

Čebulnice so najhitrejše

Prvi pomladni cvetovi, ki nas na vrtu najpogosteje razveselijo, so navadno spomladanske čebulnice. Komaj zadnji sneg skopni, lahko na vrtu že občudujemo cvetove zvončkov. Na okrasnih vrtovih najdemo predvsem naš domač zvonček (Galanthus nivalis), vendar to nikakor ni edina izbira. Zaradi navdušenja nad to skupino rastlin se je število njegovih sort in sorodnih vrst v vrtnarijah zelo povečalo. Če želite nekoliko večje cvetove, posadite posadite vrsto G. elwesii, nenavadne, polne cvetove pa ima sorta G. nivalis ’Flore Pleno’. Še bolj nenavadne pa so sorte, ki imajo v cvetovih tudi nekaj rumene barve (na primer ’Wendys Gold’).

Zelo zgodaj v sezoni bodo svoje cvetove odprle tudi prve perunike. Za razliko od poleti cvetočih vrst z rizomi te zgodnje vrste tvorijo čebulice. Mednje spadajo številne sorte mrežaste perunike (Iris reticulata). Odličen predstavnik te skupine je sorta ’Painted Lady’, ki bo zacvetela z belimi cvetovi, ki imajo nekaj vijoličnega pridiha in izrazito vijolične žile. Za bolj intenzivno obarvane cvetove pa posadite sorto ’Pauline’ s temnimi cvetovi v škrlatno vijolični barvi.

Črni teloh in ciklama

Med prvimi cvetovi pa seveda ne najdemo zgolj čebulnic. Podobno kot pri čebulnicah prvo pomladno sonce na plan prikliče tudi številne zelnate trajnice. Nekatere med njimi kot je npr. črni teloh (Helleborus nigra) pravzaprav zacvetijo celo pred prvimi čebulnicami. Njegove nežne bele cvetove boste lahko ob toplih zimah občudovali že v začetku januarja. Za nekaj več barve posadite sorodno vrsto – vzhodni teloh (Helleborus orientalis), pri katerem boste lahko uživali v številnih odtenkih škrlatne barve, vse od belih pa do skoraj črnih cvetov sorte ’Black Beauty’.

Praktično istočasno kot telohi bodo svoje cvetove odprle tudi ciklame vrste Cyclamen coum. Za razliko od bolj poznanih avtohtonih ciklam, ki zacvetijo konec sezone, bo pomladna ciklama zacvetela že konec zime. Posadite jih okrog dreves, kjer se bodo počutile kot doma in pomlad popestrile z intenzivno rožnatimi cvetovi.

Zgodaj spomladi zacveti tudi pljučnik (Pulmonaria officinalis). Na okrasnih vrtovih ga redko vidimo, kar je škoda, saj ima zanimive cvetove, ki prehajajo iz rožnate v vijolično-modro. Rastlino dodatno polepšajo njeni pegasti listi, ki popestrijo senčne grede, na katerih se pljučniki odlično počutijo. Poleg našega avtohtonega pljučnika se lahko odločite tudi za rdeče cvetočo vrsto P. rubra, ki požene nekoliko živahnejše rožnato-rdeče cvetove.

Zanimive sorte bergenij

Med zelo zgodaj cvetoče trajnice spadajo tudi bergenije. Njihovi veliki zimzeleni listi so lahko odličen okras za zimsko zasaditev in v sezoni zanimiv kontrast drugim trajnicam z manjšimi listi. S ponovno obujenim zanimanjem zanje se je povečala tudi izbira različnih čudovitih sort. Tako lahko izbirate med sortami z belimi (’Bressingham White’), rožnatimi (’Baby Doll’), temno škrlatnimi (’Abendglut’) ali celo zelenimi cvetovi (’Ice Queen’). Poleg barve cvetov so gojitelji pri sorti ’Overture’ spremenili tudi barvo listov, in sicer v škrlatno rdeči. Takšni listi prav lepo popestrijo zimski čas.

Nizke zlatičevke

Zgodnjo pomlad poleg telohov polepša še nekaj drugih predstavnikov zlatičevk. Prva bo svoje cvetove odprla jarica (Eranthis hiemalis), ki bo razsvetlila senčne prostore s svojimi živahno rumenimi cvetovi. Če si želite sezono jaric podaljšati, posadite še vrsto E. cilica, ki bo svoje nekoliko večje cvetove odprla kasneje v sezoni. Med zgodaj cvetoče zlatičevke spadajo tudi različne vetrnice (Anemone). Tudi pri vetrnicah lahko s kombinacijo dveh podobnih vrst – podlesne vetrnice (A. nemorosa) in nekoliko kasneje cvetoče trilistne vetrnice (A. trifolia), podajšate njihovo cvetno sezono. Ob koncu zime bodo svoje cvetove odprli tudi jetrniki (Hepatica). Poleg naše domače botanične vrste jetrnika (H. nobilis), lahko izbirate še med številnimi vzgojenimi sortami, med katerimi izstopajo predstavniki serije Forest. Za navdušence pa so vsekakor zanimive številne sorte japonskega jetrnika (H. japonica), ki so ga gojitelji vzgojili v barvnih odtenkih bele, modre in škrlatne. Številne sorte, denimo ’Akebono’, ’Asahi’ in ’Beni Haruge’ imajo celo polnjene cvetove.

Visoki mlečki

Večina zgodaj cvetočih trajnic je dokaj nizkih rastlin, vendar to nikakor ni pravilo. Tako lahko na začetku pomladi občudujemo tudi prve cvetove mlečkov, ki navadno zrastejo vsaj slab meter visoko. Med mlečki nas bosta že v marcu s svojimi cvetovi razveselila vrsta Euphorbia characias subsp. wulfenii in križanec E. x martinii. Prvi je čudovita trajnica, ki bo s svojo višino (1,2 m) pritegnila poglede. Martinov mleček je morda nekoliko nižji in s svojimi zelenkastimi cvetovi manj opazen, a vseeno odličen dodatek za zgodnjo pomlad. Pravo nasprotje pa je njegova sorta ’Ascot Rainbow’, ki iz rdečkastih stebel požene škrlatno obarvane mlade liste, ki postopno preidejo v zeleno, obrobljeno z nekaj rumene.

Ne pozabite na grmovnice

Zgodaj cvetoče pa niso samo trajnice in čebulnice. Že sredi zime nas lahko s svojimi cvetovi razveselijo tudi nekatere grmovnice. Med njimi sta odličen dodatek kosteničje Lonicera × purpusii ‘Winter Beauty’ in bodnantska brogovita (Viburnum x bodnantense ’Dawn’). Sta srednje visoka grma, ki bosta v tem času polna prijetno dišečih cvetov.

Zimski vrt naj ne bo pust in prazen. Z izbranimi rastlinami lahko pričarate okras na vaših gredah ob koncu zime in v zgodnji pomladi, kar bo zelo prijeten razlog, da boste svoj vrt občudovali tudi izven živahnejšega dela leta.

Matevž Likar

Oznake