Šarmanten vonj lepotice

3 februarja, 2021
0
0

To rastlino je mogoče dobiti v zimskih mesecih bujno cvetočo v naših cvetličarnah. Gardenij je okoli 60 vrst. Nekatere so doma v vzhodnih delih Azije, druge pa v tropskih in subtropskih predelih Afrike (Gardenia thunbergia). Gardenio jasminoides so kmalu potem, ko so jo odkrili ja Kitajskem, zanesli tako v Ameriko kot tudi v Evropo.

Njeni beli voskasti cvetovi ter svetleči se ovalni in gladki temno zeleni listi so takoj vzbudili zanimanje pri ljubiteljih rastlin.

O lepoti te rastline so na veliko govorili in kmalu so jo začeli gojiti v rastlinjakih in oranžerijah. Njeni cvetovi so tako prijetnega vonja, da so naredili nepozaben vtis. Zato ni čudno, da so dekleta dajala njene cvetove v lase, kadar so šla na ples, moški pa so si jih ob posebnih priložnostih zatikali v gumbnice. Iz njih so delali tudi poročne šopke. Povpraševanje po cvetovih je bilo tolikšno, da so zlasti v Franciji in Ameriki v rastlinjakih gojili po več sto rastlin.

Osnovna, naravna vrsta je Gardenia jasminoides. Izvirna samorasla vrsta ima cvetove z enojnim cvetnim odevalom, gojene pa imajo cvetove z dvojnim odevalom. Cveti od maja do septembra, nekatere sorte, na primer ‘Veitchii’, pa pozimi. Cvetovi se pojavljajo postopno drug za drugim. Sčasoma postajajo bolj rumeni. Gardenija je več kot le okrasna rastlina, nekatere kultivarje uporabljajo tudi kot dodatek pri zdravljenju glavobolov.

Previdno z rastlino, ko ima popke

Da popki ne odpadejo, sta potrebna enakomerna temperatura in previdno zalivanje. Ko rastline odcvetijo, ji h prestavimo v hladnejši prostor, kjer je temperatura 12 do 15 stopinj Celzija, in tudi manj zalivamo. Temperatura prsti mora biti od 18 do 20 stopinj Celzija.

Od pomladi do jeseni zalivamo zmerno z mehko vodo (deževnico). Pozimi zalivamo nekoliko manj. Gnojimo od marca do avgusta z gnojili, ki ne vsebujejo kalcija oziroma apnenca. Navadno začnemo gnojiti takoj, ko začnejo rasti novi poganjki.

Dobro je ustvariti vlažno ozračje s pomočjo rosenja, vendar ne po cvetovih, ker bodo postali lisasti ali pa se bodo razbarvali. V rastlinjaku vlažimo tla, da bo v ozračju več vlage. Skrbimo za zračen prostor brez prepiha.

Mlajše rastline presajamo vsako leto, takrat ko začnejo razvijati nove poganjke. Starejše rastline slabše prenašajo presajanje, zato jih presajamo kvečjemu vsaka 3 do 4 leta. Pazimo, da ne poškodujemo tankih korenin, v nove posode pa rastlin ne smemo posaditi ne višje ne globlje, kot so bile prej. Primerna je prst za gojenje azalej.

Razmnoževanje s stebelnimi potaknjenci

Razmnožujemo jih od februarja do marca ali avgusta in septembra s potaknjenci iz stebelnih vršičkov, ki jih odrežemo z matične rastline. Potaknemo jih v ustrezen substrat za potaknjence z nizko pH vrednostjo. Večinoma se zlahka ukoreninijo, navadno v treh tednih, vendar le v dovolj topli zemlji (24 do 26 C) in če jih prekrijemo s plastično vrečko. Potaknjence, ki so se ukoreninili, postavimo v polsenco pri temperaturi 20 C.

Ene s Kitajske, druge iz Afrike

Med vsemi gardenijami je vrtnarsko najpomembnejša navadna gardenija ali dišečka (G. jasminoides), ki ima dvojne cvetove in izvira z južne Kitajske. Iz te vrste so vzgojili več različnih sort, med njimi tudi ‘Veitchii’, ‘Fortunei’ in ‘Plena’, ki so najbolj znane sobne sorte. Imajo enostavne nevrstnate do vrstnate (polne) cvetove. ‘Vetchii’ imam manjše cvetove in je znana kot rastlina za rezano cvetje. Cveti pozimi. Sorta ‘Fortunei’ ima večje in polne cvetove, podobne kameliji. Gardenia thunbergia ima enojne cvetove z jezičastimi cvetnimi listi in izhaja iz južne Afrike. Sorta ‘Mistery’ ima velike snežno bele cvetove, ‘Belmont’ je sorta z manjšimi, kremasto belimi cvetovi.

Gardenia radicans je pritlikava vrsta z majhnimi listi in skorajda plazeče rasti. Premer cvetov je 2,5 centimetra.

Vse naštete vrste gardenij lahko gojimo tudi kot bonsai. Ker lepše cvetijo, ko so mlade, jih ni priporočljivo gojiti več kot 3 do 4 leta, zato skrbimo, da imamo vedno nove mlade rastline.

Gardenija 

– uspeva na svetlem mestu, ki pa poleti ne sme biti izpostavljeno neposrednemu soncu,

– rada ima vlažna tla (pH 5,0-6,5) in ne prenaša kalcija v tleh,

– temperatura v času mirovanja mora biti 10 do 15 °C, poleti pa najmanj 15 do 18 °C,

– če hočemo, da bo cvetela, je poleti ne smemo imeti na višji temperaturi od

24 °C, skrbeti moramo za stalno vlago v zraku.

Marjetka Hrovatin