Ustrezna oskrba lončnic

26 januarja, 2021
0
0

Statistike kažejo, da v naših zemljepisnih širinah ni živega bitja, ki bi ga človek imel ob sebi pogosteje kakor sobno rastlino. Z oblikovanjem bivalnih prostorov in prijetnega vzdušja v njih so sobne rastline postale naše sostanovalke.

Za razliko od tistih, ki na rastline v stanovanjih ne dajo prav veliko, pa obstajajo tudi taki, ki mislijo drugače in spremljajo njihovo rast z veseljem in propad z žalostjo. Marsikdo prav nalašč kupi rastlino v slabem stanju in mu je izziv, da jo reši in spravi v dobro kondicijo.

Da bi nam rastline lepo uspevale, moramo biti seznanjeni s celo vrsto značilnosti, brez katerih se soočimo z različnimi težavami pri vzgoji.

Pomembna je tudi individualna lastnost rastline, ki se kaže kot rastna moč in potencialna energija, ki si jo posamezna rastlina nabere med bolj ali manj skrbnim gojenjem.

Drugačne klimatske značilnosti

Zavedati se moramo, da večina sobnih rastlin izvira iz območij na Zemlji, ki imajo povsem drugačne klimatske značilnosti. Poleg tega ne rastejo na prostem, ampak si jim pri nas na voljo zaprti prostori, tesni cvetlični lonci in omenjena ali pa po drugi strani pretirana oskrba z vodo.

Zalivanje je eno najvažnejših opravil pri gojenju in oskrbi sobnih rastlin. Na tem področju je storjenih veliko napak, ki v končni fazi pripeljejo do neuspeha. Bodisi da rastlino zalijemo preobilno in jo dobesedno utopimo ali pa propade zaradi, ker se posuši. Poglejmo si nekaj splošnih pravil, kako uravnavati vodni režim, da bi se rastline čim dalj časa bohotile v svojem šarmu in ustvarjale prijetno ozračje v naših prostorih.

Rastline v majhnih lončkih

Ste se vprašali, zakaj je tako velika rastlina posajena v tako majhen lonček? Kdor ima opraviti z bromelijami, jelenovko, drevesnimi orhidejami ali božičnim kaktusom, mora vedeti, da so te rastline večinoma epifiti (priraslike – rastejo naravno na drevesnih vejah in na površju skal) in imajo slabo razvit koreninski sistem. Torej nikar ne hitite s presajanjem, le pazite na ustrezno vlago. Za bromelije je pomembno, da v listnem lijaku vedno stoji voda.

Druga skupina rastlin tropskega gozda razvije na listnih pecljih žlebove ali posebne dolge listne roglje. To so fikus, anturium in filodendron. Tako oblikovana listna ploskev omogoča hitro odtekanje vode z listne površine, saj bi se v nasprotnem primeru listi pod težo vode odlomili. V naših stanovanjih te bojazni ni, vendar pa se srečujemo z drugo oviro – to je nizka zračna vlaga. To perečo težavo večinoma povzroči centralno ogrevanje.

Vzemimo si čas in vsak dan rosimo liste s postano vodo. Poleg rastlin postavimo še dodatno posodo z vodo, ki izhlapeva in omili slabe razmere za naše sobne rastline.

Rastline suhih območij

Nasprotje tropskim rastlinam so sukulentne rastline oziroma sočnice (kakteje, eševerije, agave, aloje, kalanhoje, opuncije …). Te moramo med rastno dobo temeljito vlažiti, vendar naj bo prst skoraj izsušena, preden ponovno zalijemo. Tla morajo biti zelo propustna, da odvečna voda hitro odteče. V dobi mirovanja (kakteje – pozimi) ne zalivamo, razen če ostajajo temperature visoke, pa še tedaj le toliko, da preprečimo popolno izsušitev.

Poleg količine vlage pa je ponekod pomembna tudi voda, s katero zalivamo. Posebej je treba paziti pri rododendronih – azalejah, ki zahtevajo za svojo rast nizko pH vrednost in jih zato zalivamo z mehko vodo (prekuhano).

Če jih zalivamo z vodo iz vodovoda, torej s trdo vodo, nam apnenec, ki je prisoten v njej, zviša kislost in substrat, v katerem je lončnica, postane bazičen. To pa največkrat povzroči propad rastline.